Ко (не)ће на београдске изборе?

Градска изборна комисија прогласила је збирну листу на којој је 14 странака и коалиција – ко учествује, а ко бојкотује

Било је теже него направити распоред седења на свадби, како се младини не би увредили, а младожењини се осећали и даље важним, али стигло се до краја – Градска изборна комисија у Београду прогласила је 14 листа за изборе 2. јуна.

Од прошлогодишњих децембарских избора карте су се мешале више пута, неки су се развели, неки ступили у нове брачне заједнице, а неки увређено напустили свадбу не сачекавши ни печење.

Две листе које су у децембру освојиле највише гласова на изборима, она коју је предводила владајућа Српска напредна странка и она опозициона "Србија против насиља", наступају на престоничким изборима у нешто измењеном саставу.

СНС, како је својевремено и најавила једна од потпредседница ове странке Ана Брнабић, иде у најширој коалицији. У њој су и они који су јој били противкандидати у децембру прошле године попут Заветника и Српске радикалне странке, који зимус нису прешли цензус, али и стари коалициони партнери, Социјалистичка партија Србије.

После протеста, демонстрација, писања писама европарламентарцима, посетама Бриселу и Берлину, разговора о изборним условима у Скупштини Србије, "Србија против насиља" се распала.

Утихнуо је и "Проглас", "група забринутих грађана" у чије име је најчешће пред камерама иступао глумац Драган Бјелогрлић, а која је у децембру позивала грађане да изађу у што већем броју и гласају (за опозицију). "Проглас" је саопштио да ће ћутати до 2. јуна, због расцепа унутар опозиције, оне коју обично медији крсте као прозападну. Једни су одлучили да иду на изборе, док други бојкотују. 

Део опозиционе коалиције развио је крајем априла у Скупштини Србије транспарент "Бирам борбу" и одлучио да изађе на изборе. Од виђених лица са хладних децембарских београдских улица, међу њима су Мирослав Мики Алексић (Народни покрет Србије), Срђан Миливојевић и Зоран Лутовац (Демократска странка), Добрица Веселиновић и Радомир Лазовић (Зелено-леви фронт), Александар Јовановић Ћута (Еколошки устанак).

Саборац/киња Микија Алексића из децембарског штрајка глађу, Мариника Тепић и сада је изабрала другaчији пут. Као што је тада остала у заједничком штрајку глађу, који је Алексић убрзо напустио, сада је остала при одлуци да не учествује у београдским изборима.

Потпредседница Странке слободе и правде, на чијем је челу Драган Ђилас, као и њене колеге из странке Србија центар (Здравко Понош) и коалиције Заједно (Биљана Стојковић) не излазе на престоничке изборе. Сматрају да изборни услови нису фер, да ће их власт поново покрасти, а медији неће довољно звати у своје програме.

У међувремену, дошло је и до једног микроцепања, унутар "великог праска" опозиције када је из Заједно искључен Ђорђе Микетић, који се због инкриминишућих видео-снимака повукао са децембарских избора. Он више није заједно са осталима из Заједно због његове одлуке да изађе на јунске изборе у Београду.

У престоници на изборе неће изаћи ни коалиција НАДА, чије је најпрепознатљивије лице Милош Јовановић, председник Нове демократске странке Србије.

Недуго након што је део опозиције саопштио да бира борбу, као самостални играч придружио им се Саво Манојловић и покрет "Крени-промени". Непосредно уочи саопштавања одлуке да његов покрет излази самостално на београдске изборе с њим као кандидатом, Саво је, како су приметили медији, организовао онлајн анкету за грађане у којој их је питао колико имају поверења у једног владику, једног спортисту, једног судију, једног глумца и једног активисту-политичара. Радило се о владики Григорију, Дејану Бодироги, Миодрагу Мајићу, Драгану Бјелогрлићу и његовој маленкости Сави Манојловићу. 

На београдске изборе, такође, излазе и једни и други "Ми".

Убрзо након свог премијерног изласка на изборе, оне у децембру, и постизања веома доброг или одличног резултата, група грађана "Ми глас из народа" почела је да се раздваја на заменице "ми" и "они". На јунским изборима учествују као "Ми, глас из народа" (Бранко Павловић) и "Ми снага народа" (Бранимир Несторовић).

Било је и у фото-финишу драмских заплета.

Након измене изборних услова, које је тражила опозиција, и њима условљених приговора на неколико листа "Крени-промени" и опозиционе коалиције "Бирам Београд", уз међусобне оптужбе власти и опозиције о непоштовању договора, две опозиционе листе запретиле су да неће изаћи на изборе. Осим ако се приговори не одбаце.

Постало је напето када је и Бранимир Несторовић из "Ми, снага народа" изјавио да у том случају ни он неће изаћи на изборе јер не жели да на њима учествују само његов покрет и Вучић.

Прихватањем листа, међутим, ствар је легла. На вама је само да се удобно сместите у ред испред бирачког места и гласате.