Руски амбасадор у Сарајеву за РТ Балкан: Англосаксонске државе желе да поткопају мир у БиХ

Москва сматра да се о таквим питањима мора водити суверени унутрашњи дијалог између сва три конститутивна народа и два ентитета, па све до постизања консензуса без било каквог спољног мешања, указује амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов

Са гледишта Русије, нацрт резолуције о Сребреници у Генералној Скупштини УН је велика провокација, која доноси дестабилизацију и нарушава процес помирења у БиХ, каже за РТ Балкан амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

"Ову ситуацију углавном су наместиле англосаксонске државе ради поткопавања процеса примиривања у БиХ, посебно између Срба и Бошњака, јер они намерно дају међународни публицитет питању, по којем нема сагласности унутар земље", рекао је Калабухов на маргинама Међународне конференције "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног светског поретка: искуство и перспективе", у оквиру фестивала "Дани Русије у Републици Српској", који се одржавају од 18. до 20. маја.

Руски амбасадор истиче, да што се тиче Русије - њен став је познат и да је она за поштовање Дејтонског мировног споразума те жели избалансирани приступ међународне заједнице за регулисање стања у БиХ.

"Сматрамо да се о свим питањима, укључујући и питања о прошлости, мора пре свега расправљати у самој БиХ", указује амбасадор Русије у Сарајеву.

Како наглашава, о таквим питањима мора се водити суверени унутрашњи дијалог између сва три конститутивна народа и два ентитета, па све до постизања заједничког консензуса без било каквог спољног мешања.

"Покушаји да се ово решење буде изнесено на међународну платформу без претходног договора може довести само до пооштравања односа, раскола и дестабилизације, што је штетно за БиХ", закључује Калабухов.