Србија и Балкан

Вучић о резолуцији о Сребреници: Сигурно је да ћемо се борити

Знам колика је сила која нам прети, знам колико су велики и снажни, али једино у шта сам сигуран је да ћемо дати све од себе и да ћемо им се супротставити боље него што су очекивали, рекао је председник Србије
Вучић о резолуцији о Сребреници: Сигурно је да ћемо се борити© TANJUG/ Vlada Crne Gore

Сигурно је да ћемо се борити, рекао је председник Србије Александар Вучић поводом предстојећег пута у Њујорк и резолуције о Сребреници у УН.

"Сигурно је да ћемо се борити, и ја вам гарантујем само то. Знам колика је сила која нам прети, знам колико су велики и снажни, али једино у шта сам сигуран је да ћемо дати све од себе и да ћемо им се супротставити боље него што су очекивали", рекао је Вучић током гостовања на ТВ "Пинк".

Коментаришући најаву Црне Горе да ће гласати за резолуцију, Вучић је рекао да то "није први пут", подсетивши да је Подгорица признала једнострано проглашену независност "Косова".

Додао је да су његову одлуку да се не меша у унутрашње ствари Црне Горе назвали "умереном дозом агресивности".

"Ми поштујемо међународно право, наше суседе... За мене је била одвратна ова игра око амандмана и са ким су ти амандмани преговарани. Сада могу само да кажем да је реч о једној прљавој игри која је требало Србији да запуши уста", додао је Вучић. 

Председник је подсетио да је један од амандмана које је предложила Црна Гора садржао изјаву да народи не могу сносити одговорност, већ да је она само индивидуална.

"Ако је тако, шта ће вам резолуција? Сви су већ сносили индивидуалну кривичну одговорност. Зашто то радите и због чега? Онда вам је јасно о каквом је трику реч. Неко је то радио јер је хтео сопствену савест да опере што ће гласати за. Најјадније је то што кажу да се ми иживљавамо над неким", рекао је Вучић.

Он је рекао да ћемо већ у четвртак увече видети ко су "пријатељи" а ко само "партнери" Србије.

Вучић је напоменуо да ниједним резултатом неће бити задовољан због последица које долазе, али ће бити поносан на борбу за Србију.

Роберт Фицо истински слободарски лидер

Председник Србије се осврнуо и на атентат на Роберта Фица, рекавши да је словачки премијер "истински, слободарски, велики лидер".

"Самостални, независни, велики лидер. Капа доле за Роберта Фица, надам се да ће бити боље ,па кад се вратим из Њујорка да са другом Виктором (Орбаном, премијером Мађарске) одем и посетим га", рекао је Вучић.

Он је подсетио на иронију да је Фицов атентатор основао Покрет против насиља у Словачкој. 

image