Спајић: Прихваћени амандмани ЦГ на резолуцију о Сребреници

Амандмани су додатни допринос регионалном помирењу и добром односу између Срба, Бошњака и свих других народа на Балкану, сматра црногорски премијер

Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је да су у Уједињеним нацијама усвојени амандмани Црне Горе на нацрт резолуције о Сребреници и оценио да је то велики успех црногорске дипломатије и корак ка помирењу унутар Црне Горе, али и региона.

"Чињеница да су амандмани усвојени после формалног рока, када смо имали финалну верзију резолуције, показује колико је то био тежак задатак и колики је успех црногорске дипломатије", рекао је Спајић за ТВЦГ.

Коментаришући то што су амандмани усвојени након дораде, Спајић је истакао да је реч о техничким променама.

"Суштина амандмана које смо послали је ту и мислимо да је то додатни допринос регионалном помирењу и добром односу између Срба, Бошњака и свих других народа на Балкану", рекао је Спајић, а пренео портал РТЦГ.

Црна Гора је упутила амандмане након што је Влада Црне Горе задужила Министарство спољних послова да, дипломатским каналима, предложи измене текста резолуције о Сребреници којима би се недвосмислено указало да кривица за геноцид не може бити приписана народима и да је неопходно очување стабилности БиХ у оба њена ентитета.

РТЦГ је претходно, позивајући се на незванична сазнања из седишта УН, објавила да коначна верзија амандмана, који су увршћени у преамбулу предлога Резолуције гласи: "Понављајући да је кривична одговорност под међународним правом индивидуализована и не може бити приписана ниједној етничкој или верској или другој групи или заједници у целини" и "Понављајући непоколебљиву посвећеност очувању стабилности и неговању јединства у различитости у Босни и Херцеговини".

Предлагачи резолуције у Сребреници су Немачка и Руанда, а међу коспонзорима су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Француска, Хрватска, Италија, Словенија, Северна Македонија, Шведска, Турска, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе.

Стална мисија Србије при УН још једном је апеловала на коспонзоре резолуције да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус.

Седница Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници заказана је за 23. мај, објављено на сајту ГС УН.