Дачић о стању у МУП након 10 година и безбедносним изазовима: Атентат на Фица велика опомена за све

У Словачкој је ове недеље пуцано на премијера. Ивица Далић објашењава колико ова околност опомиње и наш систем безбедности, чији је један део и МУП, уз то, и сами као држава, нажалост, имамо искуство убиства премијера

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић оценио је да је Министарство унутрашњих послова, на чије чело се вратио после 10 година, значајно унапређено, а "нову-стару" позицију у влади види као велику част, али и обавезу, којој ће се максимално посветити. 

Поред тога што је у МУП у последњој деценији уложено много, промениле су се и околности, па су претње много веће, истакао је Дачић.

"Повећане су безбедносне претње, имамо врло јаке изазове у области организованог криминала, прекограничног криминала, илегалних миграција, трговине наркотицима и многе новијег датума, као, на пример, сајбер криминал. Али МУП је изузетно добро организован систем, с људима који професионално и савесно раде свој посао и у том смислу имамо добар континуитет, који ћу настојати да наставим и унапредим", указао је министар унутрашњих послова у интервјуу за "Курир".

У Словачкој је ове недеље пуцано на премијера. Ивица Далић објашењава колико ова околност опомиње и наш систем безбедности, чији је један део и МУП, уз то, и сами као држава, нажалост, имамо искуство убиства премијера.

"Покушај убиства премијера Словачке Роберта Фица је ужасан догађај и немам довољно речи колико осуђујем тај безумни чин. Охрабрују вести да се премијер Фицо опоравља и надам се да ће се овај велики пријатељ Србије и српског народа што пре вратити својој породици и својим дужностима. Ово је још једна велика опомена свима нама да никад није довољно развијати системе безбедности и заштиту од насиља, јер оно је у савременом свету порасло до крајњих граница", навео је министар унутрашњих послова, додајући:

"Словачка је модерна европска држава и добро знам колико је урадила на заштити својих грађана и свих њихових права и слобода, тако да је још мање разумљиво да се деси овако тежак случај. Ми у Србији, нажалост, добро знамо шта значи убиство премијера и како то има тешке последице по државу и друштво. На срећу, словачки премијер је жив и надам се његовом брзом опоравку, али то што се десило мора да остане као велика опомена која не сме да се понови."

Према његовим речима, претње које се упућују највишим државним званичницима Србије схватају се веома озбиљно и реагује се одмах, како се немили догађаји из прошлости не би поновили.

"Сваку од тих претњи - а оне су, нажалост, свакодневне - ми схватамо најозбиљније. Као што сам рекао, Србија је имала ту несрећу да јој премијер буде убијен, и то је један од разлога што ниједну претњу никад не потцењујемо. Други разлог је општи пораст насиља и криминалитета као стални извор нестабилности и ризика за нашу безбедност. Највиши државни званичници нису изузети од тих претњи, напротив, они су њихова најчешћа мета", навео је Дачић.

Он је указао и да јавност не зна и не треба да зна колико је таквих претњи, али као неко ко је био и сада је на највишим државним дужностима може да каже да су оне свакодневне и по садржају веома озбиљне.

"Председник Вучић је највише изложен тим претњама, с обзиром на то да обавља најодговорнију дужност у држави и што политика коју води и енергија коју у њу улаже фрустрирају његове екстремне противнике, па они посежу за претњама. Ниједна од тих претњи се не одбацује као лажна или неозбиљна, ми не смемо да имамо тај луксуз ни једног јединог момента", открио је Дачић.

Када је у питању случај хапшења мушкарца који је претио председнику Вучићу, министар унутрашњих послова Србије је похвалио брзу и професионалну реакцију припадника МУП који су радили на овом случају.

"Претња било коме, па макар она била и преко друштвених мрежа, озбиљно је кривично дело. А тек претња председнику Републике, то је нешто према чему нема и не сме да буде никакве толеранције ни расправе. Свакоме мора да буде јасно да га никакво лажно име или слика на друштвеним мрежама неће заштитити ако се дрзне да прети било коме, а камоли председнику Србије", нагласио је шеф МУП.

Сребреница - историјска борба против злокобног покушаја оцрњивања читавог народа

Ивица Дачић је водио српску дипломатију када је настајала прича о стављању резолуције о наводном геноциду у Сребреници пред ГС УН. Сада, на новој функцији не учествује непосредно у томе, али има процену у којем смеру ствари иду после неколико одлагања гласања.

"Јасно је да је реч о великом притиску на Србију, сигурно највећем који смо имали још од 1999. године. Као министар спољних послова, заједно с председником Вучићем и члановима Владе, од самог почетка радио сам на томе да ова резолуција не буде донета. Ми ниједног тренутка немамо дилему да је у питању покушај да се Србија и српски народ овом резолуцијом трајно означе као геноцидни", наводи Дачић.

Он истиче да је ово "историјска борба против злокобног покушаја оцрњивања целог једног народа за један од најтежих злочина".

"Ми ћемо се до последњег тренутка борити да се то не догоди. Шансе нам нису велике, против нас су многе утицајне државе Запада, али нада постоји до последњег тренутка", нагласио је бивши шеф српске дипломатије.

Да ли је у историји забележено или није да се неко поново враћа на чело МУП трећи пут не зна, али каже да је вероватно једини министар унутрашњих послова чији је отац био полицајац.

"Ја то с поносом истичем, и у том смислу јесам задовољан што могу да будем део лепе породичне традиције", истакао је Дачић.

Када су у питању избори и потези опозиције, лидер СПС-а каже да "већ дуго има проблем да разуме потезе опозиције, иако је дуго у политици и пре тога се школовао баш за бављење политиком".

"Ни у теорији ни у пракси не могу да нађем ниједан случај да се неко овако неозбиљно и неодговорно односи према тако важним стварима као што су избори, воља бирача, поштовање закона. Очигледно имамо на сцени генерацију политичара која мисли да је политика хоби, а да су поштовање закона и воља бирача нешто неважно. Немам друго објашњење за то да неко тражи промену изборних закона, па кад им се изађе у сусрет, они крше и та правила која су сами тражили", навео је Дачић, истичући:

"Њихови бирачи треба да се замисле шта би ти људи тек радили кад би дошли у прилику да управљају Београдом, другим градовима и Србијом, на крају крајева. За два-три дана имали бисмо анархију и распад система."

Он сумња у убедљиву победу коалиције чији је део, као и на децембарским изборима.

"И на прошлим изборима у децембру смо имали јасно изражену вољу грађана да наша коалиција настави да води Београд, тако да сада очекујем још убедљивији резултат у нашу корист. Сви покушаји протеклих месеци да се то оспори пропали су као једна велика опструкција из очаја због још једног изборног пораза", нагласио је Дачић.