Србија и Балкан

Кнежевић: Да ли је жигосање српског народа довољно за организовање литија?

Србију би сад да комадају они које је сматрала браћом и још је убеђују да је то за њено добро, поручио је лидер Демократске народне партије Црне Горе
Кнежевић: Да ли је жигосање српског народа довољно за организовање литија?© R.R./ATAImages

Лидер Демократске народне партије Црне Горе (ДНП) Милан Кнежевић је упитао Српску православну цркву да ли стоји иза речи и ставова које је црногорски министар вањских послова Филип Ивановић упутио председнику Србије Александру Вучићу и како је навео, "нама преосталим геноцидашима на челу с Његошем".

"Пошто је министар Филип Ивановић обожавано чедо цркве, а био је и Србин до прије неки месец, питам нашу цркву у Црној Гори да ли стоји иза речи и ставова свог стипендисте и мезимца које је упутио Србији, Александру Вучићу, и нама преосталим геноцидашима на челу с Његошем?", упитао је Кнежевић.

Кнежевић је захтевао да се Српска православна црква јасно огласи и саопшти да ли је "жигосање српског народа довољно за организовање литија".

"Или можда Филип Ивановић из племена Куча мисли да је Србија Вукашин из Клепаца, и да јој треба на живо кидати делове тела, и још да буде захвална џелатима на томе. Има само једна разлика, Вукашина су комадале усташе и зато га није болело, јер је од њих очекивао. А Србију би сад да комадају они које је сматрала браћом и још је убеђују да је то за њено добро", навео је Кнежевић.

Ивановић:  Жалосно је што се Вучић овако обраћа Црној Гори

Наиме, црногорски  шеф дипломати  је изјаву председника Србије Александра Вучића да су амандмани Црне Горе на резолуцију о Сребреници "прљава игра" и "перфидни трик" окарактерисао као "несрећне формулације", и додао да Црна Гора не жели да квари односе са суседима, већ да делује као "помиритељ".

Ивановић је гостујући на РТЦГ оценио жалосним то што се, како је навео, председник Србије Александар Вучић "непримереним речима обраћа и говори о Црној Гори".

"Председник Вучић је пре неколико дана био у Црној Гори, био је упознат са садржином амандмана који су послати УН и није на тај начин коментарисао, већ је говорио како Србија неће говорити Црној Гори како да гласа. То су несрећне формулације и тешко да могу бити поздрављене из Црне Горе", рекао је Ивановић.

Вучић је коментаришућу црногорске амандмане на предложену резолуцију о Сребреници, која би на Генералној скупштини УН требало да се нађе 23. маја, најпре приметио да се званична Подгорица о њима није консултовала са Београдом,  и најавио је да ће истину о томе са ким су преговарали о амандманима изнети у петак по повратку из Њујорка.

"А сада могу само да кажем да је реч о једној прљавој игри која је требало да Србији запуши уста. У ствари је реч само о перфидном трику", рекао је Вучић.

image