Србија и Балкан

Косовска полиција упала у Поштанску штедионицу на северу КиМ: Затворено свих шест експозитура

Како се истиче у саопштењу, операција се одвија у сарадњи и координацији са релевантним институцијама и правосудним органима тзв. Косова
Косовска полиција упала у Поштанску штедионицу на северу КиМ: Затворено свих шест експозитура© TANJUG/ STR/ bg

Координисана акција полиције тзв. Косова и упади у пословнице Банке Поштанска штедионица почели су око 15 часова у све четири општине на северу КиМ.

Тим поводом огласила се и полиција која је саопштила да је у четири општине на северу на шест локација "извела полицијску акцију" и да је затворено свих шест експозитура Банке Поштанске штедионице.

Након упада клијенти банке који су се у том тренутку нашли у пословницама Поштанске штедионице напустили су објекте док испред зграда банке у све четири општине дежурају полицајци наоружани дугим цевима.

Како сазнаје "Косово онлајн", припадници специјалних јединица распоређени су на више пунктова у улицама које воде према банкама.

Полиција је упала и у зграду Управе за трезор у Северној Митровици.

У близини Поштанске штедионице у Звечану налазе се и полицајци Еулекса, као и једно возило грчког Кфора.

Како се истиче у саопштењу приштинске полиције, операција се одвија у сарадњи и координацији са релевантним институцијама и правосудним органима тзв. Косова.

"Косовска полиција, по извештајима институција за финансијски надзор, као што су Финансијско-обавештајна јединица и Централна банка Косова, заједно са Пореском управом Косова, на основу овлашћења надлежног тужиоца, спроводи полицијску акцију на шест локација у четири општине на северу, а то су тзв. Трезор Поштанске штедионице (Банка Поштанске Штедионице) и њених пет филијала, које су нелегално пословале на подручју Републике Косово", наводе из полиције тзв. Косова.

Како су навели, "акција протиче без проблема и инцидената".

"Сврха полицијске акције је успостављање реда и законитости, где је по овлашћењу надлежног тужиоца затворено шест јединица такозване илегалне поштанске штедионице на северу земље", поручује приштинска полиција.

Приштински министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља саопштио је да је полиција извршила акцију контроле и затварања пословница те, како је навео, "нелегалне финансијске институције Србије".

Вучевић: Курти очајан

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти упадом тзв. специјалне полиције у експозитуре банке Поштанска штедионица у Лепосавићу, Звечану и Северној Митровици показује да је очајан јер му његови "ктитори" још увек нису омогућили улазак тзв. Косова у Савет Европе.

Вучевић је упитао међународну заједницу коме и зашто смета Поштанска штедионица.

"Због чега су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује? Имају ли они право на плате и пензије, или је против њих све дозвољено", упитао је Вучевић, саопштио је његов кабинет.

Вучевић је додао да међународна заједница "предуго и преблаго (не) реагује на Куртијева непочинства", додаје се у саопштењу.

image