Србија и Балкан

Ђурић: У Њујорку траје снажна борба, Вучић на састанку са дипломатама

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Њујорк са министром спољних послова Марком Ђурићем, где ће 23. маја присуствовати седници Генералне скупштине УН на којој ће бити разматран предлог резолуције о Сребреници.
Ђурић: У Њујорку траје снажна борба, Вучић на састанку са дипломатама© Tanjug/Tamas Purger/MTI via AP

У Њујорку је у току састанак председника Вучића са дипломатама различитих земаља, рекао је српски шеф дипломатије Марко Ђурић истичући да у седишту УН траје "велика и снажна борба".

"Сагледавамо шта можемо да урадимо у преосталих нешто више од 48 сати. Следи нам интензивна и снажна дипломатска активност, биће озбиљна борба. Притисак са којим се суочавамо и ми и земље које се изјашњавају о овој теми је огроман. Паралелно са нашим лобистичким напорима трају лобистички напори и притисци земаља које су и више од 20 пута јаче од Србије", рекао је Ђурић.

Министар спољних послова је рекао да се сав кредибилитет који Србија има данас употребљава, те да он очекује тешку и борбу до последњег тренутка.

Делегација на челу са Вучићем учиниће апсолутно све "да би смо извукли најбољи могући резултат за Србију", додао је.

"Пре месец дана ово је била готова ствар и нико није очекивао да ћемо се усудити да се супротставимо ономе што је унапред зацртано као осуда Србије, како би Срби били одговорни пред савешћу човечанства. Супротставили смо се тој неправди, супротставили смо се прављењу вештачке хијерархије међу жртвама, у којима српске жртве не би биле обележене на адекватан начин, а Србима би била прилепљена кривица. Коспонзори резолуције нису очекивали и нису желели сценарио у коме се ми овако супротстављамо", рекао је Ђурић додајући да мисли "да ће то уродити одређеним плодом".

Сигурно је да ствари не пролазе и неће проћи онако како су то замислили креатори ове резолуције, истакао је српски министар.

"Наша аргументација је чврста. Борећи се за Србију ми се боримо за регионалну стабилност, добре међуљудске односе између народа у региону, против подела, свађа и против хијерархије жртава", подвлачи Ђурић.

Србија је у послу стварања мреже пријатеља који разумеју њену позицију, навео је, додајући да сутра, њега и председника као и друге чланове очекује на десетине састанака.

"До самог последњег тренутка очекује нас интензивна плејада потеза чији је циљ да зауставе противнике наше позиције у намери да Србији лупе овај срамни жиг. На нашој страни је истинска жеља да Србију дугорочно заштитимо од стигме", наглашава Ђурић додајући да какав год резултат на крају буде, "остаће забележено да велики део човечанства није подржао овако нешто".

Рекао је i да ово није питање односа између Срба и Бошњака, и да Србија неће дозволити да "нама неко лупа стигму, прави нас крпом и свађа нас са комшијама".

image