Србија и Балкан

Османи и Курти у сукобу због ЗСО, албанском лобисти се привиђа Нобелова награда за мир

Како тврди политички коментатор Фидан Рама, Аљбин Курти првобитно се сложио са последњим предлогом Квинте изнетим дан уочи састанка Савета министара ЕУ, али да је потом променио мишљење
Османи и Курти у сукобу због ЗСО, албанском лобисти се  привиђа Нобелова награда за мир© NurPhoto / Contributor

Дан пред састанак Комитета министара Савета Европе дошло је до сукоба премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина Куртија и Вјосе Османи, преноси "Економија онлајн".

Како тврди политички коментатор Фидан Рама, Аљбин Курти првобитно се сложио са последњим предлогом Квинте изнетим дан уочи састанка Савета министара ЕУ, али да је потом променио мишљење.

"Био је то последњи покушај држава Квинте које су замолиле Куртија да бар прихвати као основу Нацрт статута за ЗСО који је предложио Мирослав Лајчак. Ово прихватање је подразумевало стварање заједничке групе између чланица Савета Европе, Министарства за локалну самоуправу и општина са српском већином, која би потом по овом основу израдила измењени Нацрт статута и упутила га Уставном суду. То су договорили Курти и Коњуфца и Османи", објаснио је Рама.

Он је нагласио да оно што се успут догодило, пошто је Куртијево повлачење или једнострано деловање у односу на Гервалу довело до недостатка поверења, а земље Савета Европе су то доживеле као спрдњу.

Рама појашњава да последњи покушај није био да се нацрт пошаље на Уставни суд, већ је тражено да се као основа прихвати бар декларативно Нацрт статута који је предложио Лајчак, а да би, како истиче, након тога заједничка група формирала нови нацрт.

"Ни то није прихваћено и ово је политички некоректан поступак премијера", рекао је Рама.

А кад се помире - Нобелова награда за мир

Албански лобиста и амерички аналитичар Едвард Џозеф предвиђа да ће Аљбин Курти и Вјоса Османи бити номиновани за Нобелову награду за мир ако формирају Заједницу српских општина, преноси "Газета експрес".

Џозеф сматра да је тзв. Косово изгубило историјску прилику за чланство у Савету Европе истичући да је главни изазов међународни легитимитет који Приштина добија уласком у међународне организације.

"То је реалност. Косово треба да оформи ЗСО. Можемо имати различита мишљења, имам и ја своје мишљење, али није толико битно. Важно је да Косово иде напред. Дакле, статут који је израдила Европска унија мора одмах да се пошаље у Уставни суд или Косово неће предузети кораке напред. У супротном, кренуће уназад", рекао је Џозеф.

Он нагласио да тзв. Косово још има времена за ово јер Комитет министара Савета Европе није донео коначну одлуку.

"Косово треба да узме своју судбину у своје руке, без обзира на то шта Вучић ради, неопходно је да се иде напред", поручио је професор.

image