Србија и Балкан

Поново каменована српска школа код Вучитрна, деца и родитељи у страху (ВИДЕО)

Годишње се догоде два до три инцидента - каменовање школе, крађа, провоцирања ђака и особља, рекао је директор школе

Дечаци албанске националности каменовали су у недељу ОШ "21. новембар" у Гојбуљи, код Вучитрна, потврдио је за "Косово онлајн" директор школе Вукашин Митровић. 

Инцидент се, према речима Митровића, догодио у недељу у 17.20 часова.

"Група дечака албанске националности је у школи '21. новембар' у Гојбуљи поломила врата, тачније стакла на вратима, и оштетила камеру. Имамо све доказе снимљене на камери, толико су били упорни док је нису сломили", истакао је Митровић.

Митровић наводи да је случај пријављен полицији.

Дошли су на увиђај полицајци, били су ту и полицајци српске националности, касније је дошао и Кфор. Инспекција из Приштине је узела снимке и видећемо шта ће даље да се догађа са тим случајем, да ли ће привести те починиоце или не. Начињена је материјална штета, инспекторат је дао своју процену, негде око 200 евра, тако да је што се тога тиче, увиђај извршен, сада чекамо само резултате", рекао је Митровић.

Према речима директора, годишње се догоде два до три инцидента - каменовање школе, крађа, провоцирања ђака и особља.

"Једне године су чак покрали инвентар, компјутере и оштетили су баш доста школу што се унутрашњости тиче. Два до три пута имамо те инциденте где каменују школу, ломе стакло, обијају врата, па чак знају децу и особље које ради у школи, а нађе се ван школе, када крену кући, да провоцирају, псују и тако даље", рекао је Митровић.

Школа, како истиче, има мали број ђака, петнаестак, а страх је присутан како код родитеља, тако и код деце и особља школе, јер су деца нападана и раније.

"Чули сте за случај Перића малог када је дете било нападнуто само због тога што је носило крстић око врата. Све је етнички мотивисано, јер пазите, то је село које има већи број становника српског порекла, а Албанци су задњих пар година кренули да се досељавају и они своју школу немају ту у селу, путују до Вучитрна или не знам где иду у школу, и онда они дођу у школско игралиште где имамо терене за фудбал, тобогане, клацкалице и љуљашке за децу, нико им не брани, играју се али оштете и имовину после, а наравно наша деца када они дођу ту морају да се повуку да не би дошло до инцидента", рекао је Митровић.

Канцеларија за КиМ: Отворена претња Србима 

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да се гађање каменицама Основне Школе "21. новембар" не може се схватити другачије, него као отворена претња Србима на Косову и Метохији, као и да су слични напади који су готово свакодневни, последица антисрпске политике Аљбина Куртија.

Како се наводи то није први напад на Основну Школу "21. новембар" у Гојбуљи, јер је иста група албанских младића, која је синоћ каменовала школу, чинила је то у протеклом периоду 2 до 3 пута годишње, при чему су обијали врата, ломили стакла и исписивали погрдне графите на школи.

Истиче се да иако су полиција, КФОР и Еулекс увек били уредно обавештавани о нападима на школу, а снимци на камерама забележили виновнике инцидента, изгредници до данас нису сакционисани.

"Јасно је да екстремисти доследно и организовано нападају установе које симболишу институционално присуство Републике Србије на Косову и Метохији, а ово је посебно осетљиво питање, јер се ради о објекту који похађају деца. Наглашавамо да каменовање Основне Школе у Гојбуљи сасвим сигурно није безопасан изгред, већ планирана акција, која има за циљ угрожавање безбедности и застрашивање српског становништва", наводи се у саопштењу.

Наглашава се и да овај инцидент показује да је на КиМ трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вредности, који заговара мржњу према свему што је српско, што Приштина на челу са Аљбином Куртијем не само подржава него и подстиче, због чега Канцеларија апелује на међународне мисије да појачају активности и предузму видљиве и одлучне кораке, како би се осигурала безбедност Срба и српских институција и спречило насиље.

image