РТ Балкан истражује: Шта је за Србију подношљив резултат гласања у Генералној скупштини УН?

Чак и оне земље које у овом конкретном случају буду подлегле уценама и гласају за резолуцију о Сребреници, неће то прихватити као образац за понашање у будућности, а досад незабележена злоупотреба Генералне скупштине УН од стране водећих сила Запада, вратиће им се као бумеранг, за РТ Балкан поручује некадашњи шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић

Проста већина оних који 23. маја буду гласали "за" или "против" одлучиће судбину резолуције о Сребреници. Срби широм света надају се одбацивању документа, који, иако правно необавезујући, ставља терет геноцидности на наш народ.

Морална сатисфакција и прихватљив резултат, ако, ипак буде усвојена, кажу саговорници РТ Балкан, била би да за њу гласа мање од 97, колико износи већина свих чланица. Гласови оних који не дођу на гласање и суздржаних, неће се рачунати у укупном збиру.

Како истичу наши саговорници, бојазан је како ће гласати исламске земље. Ако би уз Колективни запад, који и спонзорише резолуцију, гласали "за", то би могло да донесе превагу.

Део наших саговорника не гледа оптимистично и сматра да ће и исламске земље готово једногласно гласати "за", осим Ирана, који је јавно рекао да ће гласати "против" и још неких које се колебају, док бивши шеф српске дипломатије Живадин Јовановић очекује да ће многе исламске земље стати на страну Србије.

Живадин Јовановић указује за РТ Балкан да су исламске земље код овог гласања кључне.

"За Србију је веома важно што ће значајан број исламских земаља или гласати против резолуције или ће бити суздржан, или уопште неће учествовати у гласању. Исламске земље су свесне да се овде ради о закулисној манипулацији, тако што се Запад јавља као ослонац стварању унитарне исламске државе у центру Европе, како би ублажио антисламску политику на глобалном плану", наводи Јовановић. 

Живадин Јовановић истиче да је интересантан и моменат: тренутак када бесни рат против Палестинаца у Гази и када се на другим подручјима показује политика доминације и експанзионизма Запада, ка богатим подручјима енергената и стратешких минерала.

"Видећемо какав ће бити коначан исход гласања, али Запад из овога тешко да може да извуче било какву корист", наглашава Јовановић.

Редитељ и писац Драгослав Бокан оцењује да је морална сатисфакција то што је гласање двапут одложено, али да је важно и то што је гласање у ГС УН, што значи да резолуција, све и да буде изгласана – није правно обавезујућа.

"Прескакањем СБ УН, не само што је ова резолуција сама по себи нелегитимна, већ нема правну функцију, већ се своди на ниво сугестије. Самим тим не можемо да будемо стављени у позицију у којој смо могли бити 2015. године, када су Енглези покушали да на СБ УН провуку причу о тобожњем геноциду у Сребреници, што им је пропало", наводи Бокан.

Према Бокановим речима, државе које су против нас, без обзира што резолуција није усвојена 2015. године и није извесно да ли ће и сада бити усвојена, то користе против нас и већ о нама говоре као о геноцидном народу.

За то да ли ће исламске државе гласати "за" или "против", Бокан каже "видећемо".

Он наводи да је тренутак у којем се резолуција ставља на гласање контекстуално лош по нас, с обзиром на дешавања у свету, посебно у Гази, јер из перспективе која се намеће ми смо у њиховим очима нешто слично Израелу, а не нешто што има судбину сличну палестинским Арапима, него Израелцима.

"У Исламској конференцији су готово све исламске земље одлучиле да гласају за резолуцију. Ми сада из те опште афирмације приче о геноциду чупамо поједине земље, борећи се да неки од њих одустану од практично већ потписаних докумената", наводи Бокан.

Иран је, наводи Бокан, тражио да се резолуцији дода и осуда понашања израелске војске у Гази, како би гласали "за", то је био њихов услов, а додатак је одбијен.

Ово је, указује Бокан, и први пут да ће велики број земаља пружити отпор глобалном хегемону – Западу, не само кроз гласање против резолуције, већ и кроз то што ће бити суздржани или уопште неће доћи на гласање, што може покренути ланчану реакцију и осталих.

"Биће последица по те државе, али они полако почињу да буду спремни на последице", указује Бокан, додајући да се стрпљиво чека тренутак када ће се рећи "не" Западу.

Глобални југ против Колективног запада

Живадин Јовановић сматра да се на већину земаља Глобалног југа може рачунати.

"Србија може да рачуна на разумевање већине земаља Глобалног југа, на традиционално пријатељске афричке земље, Азије и Латинске Америке. Несврстане земље су осетљиве на сваки покушај ревизије историје", указује Јовановић, додајући:

"Глобални југ је свестан да је Запад у претходном периоду водио својеврсну антисрпску кампању, а неки фактори  су помагали и тероризам у бившој СФРЈ", указује Јовановић, додајући да будућност свакако није на страни хегемонистичких сила које се служе манипулацијама, уценама и стигматизацијом других народа ради себичлука и покушаја ревизије историје."

"Будућност је на страни глобалне већине која се бори за истински демократске односе, за поштовање Уједињених нација и међународног права и за заштиту истине, а то су вредности којима је Србија посвећена", истиче Живадин Јовановић.

Он је напомиње да ће се досад незабележена злоупотреба Генералне скупштине УН од стране водећих сила Запада, вратити као бумеранг јер глобална већина не трпи наређења како ће у којој ситуацији гласати.

Малигна омче ове резолуције је, између осталог, што она готово да нема, осим одбацивања односно неусвајања, другог најбољег исхода, оцењује аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

"Све друго су утехе за интерну употребу. Ово је тешка и малигна резолуција и једини суштински успех и победа био би да не буде усвојена", наводи за РТ Балкан Вукадиновић.

Према Вукадиновићевим речима, они који су је инспирисали подржали – најмоћније западне земље, не могу себи да дозволе луксуз пораза на гласању.

"Због тога су мењана правила, односно оно што се сматра довољном, односно квалификованом већином и онда је са квалификоване то смањено на просту већину, за коју је, вероватно израчунато да се може обезбедити", сматра аналитичар. 

Под претпоставком да резолуција добије већину, ту нема утехе, оцењује Вукадиновић, али, с друге стране, сама чињеница да су аутори и спонзори морали да мењају правила и одустали од двотрећинске, па и апсолутне већина у смислу броја чланица које ће гласати "за", је већ нека врста моралне победе, иако је у овом контексту то јако тешко употребити.

Стевица Деђански из Центра за развој и међународну сарадњу каже за РТ Балкан да се не нада чудима, али да верује да ће, ако буде усвојена, све то бити "кратког даха".

"Знајући ставове исламских земаља, за нас ће јако значајно бити ако буде приличан број оних исламских држава које ће бити суздржане или које, због тога што не желе да гласају 'за' уопште не дођу на гласање. Наравно, нама је најзначајније да има што више гласова 'против'. Не желим да лицитирам, али верујем да ће бити између 60 и 70 гласова 'за'", указује Деђански.

Нама је јако значајна дипломатска борба која се води у сврху откривања истине, оцењује Деђански.

"Да се нисмо борили овако како се боримо – имплицитно је да признајемо кривицу за геноцид који се није догодио, али бисмо другачијим приступом повредили осећања и добре односе са бројним исламским државама. Ова резолуција служи да спере љагу са САД које допуштају масакр муслимана у Гази", наводи Деђански.

Некадашњи шеф дипломатије СРЈ у два мандата Владислав Јовановић, каже за РТ Балкан да подношљивог сценарија нема, а опет, ништа није неподношљиво, јер је то "политичка акција САД".

"Нема ту подношљивих ствари, сама акција је политичке природе, а не хуманитарне. Злоупотребљен је случај страдања ратних заробљеника у покушају да се то прикаже као геноцид, што је немогуће", указује Владислав Јовановић. 

Мало је вероватно, каже Владислав Јовановић, да резолуција не буде усвојена, јер је у питању политичка моћ у смислу елемената уцене коју Колективни запад има на друге земље.

"Највероватније ће успети да намакну неку већину, која неће бити импресивна ни убедљива, али ће они свеједно да машу тиме и покушавају да то глорификују, захваљујући свом монополу у медијима", оцењује Владислав Јовановић.

Од велике важности за исход гласања биће и помоћ наших традиционалних пријатеља Русије и Кине, слажу се саговорници РТ Балкан.

Дипломатска борба Србије, истичу нашу саговорници, још увек траје и трајаће све до тренутка гласања, али ће се борба за истину наставити и након гласања о резолуцији, без обзира на исход гласања. Све невине жртве то заслужују.