Србија и Балкан

Вучић на бројним састанцима у Њујорку: Усвајање резолуције довело би до нових тензија и подела

Усвајање резолуције о Сребреници довело би до нових тензија, дубоких подела и отварања старих рана, написао је председник Србије на Инстаграму

Председник Србије Александар Вучић обавио је разговор са сталним представником УАЕ у УН и обавестио га о свим импликацијама усвајања резолуције о Сребреници.

У разговору са Абушахабом, Вучић је указао на опасан преседан и мотиве за њено покретање у тренутном геополитичком контексту, али и на скривене агенде које немају за циљ очување сећања на жртве, већ притисак на Србију у погледу других отворених питања.

"Посебно сам нагласио да је Србија, за разлику од других страна које су учествовале у сукобима у бившој Југославију, увек показивала искрен пијетет према свим жртвама, уз спремност да се суочи са историјским догађајима у циљу стварања здравих основа за помирење и сарадњу, као и очување тешко стеченог мира у региону", написао је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије је у разговору истакао да би усвајање ове резолуције довело до нових тензија, дубоких подела и отварања старих рана свих народа који су страдали на тим подручјима, али и у многим земљама широм света.

"У том смислу, поновио сам да УАЕ, као земља која је чврсто посвећена промоцији мира, помирења и повезивања, представља пример дипломатске разборитости, која је свима нама данас потребна више него икада пре", навео је он.

Вучић се састао и са представником Уганде којег је детаљно информисао о изазовима са којима је Србија суочена у погледу наметања резолуције о Сребреници.

"Информисао сам и о нашој одлучној борби да се супротставимо оваквим притисцима, уценама и бесмисленим оптужбама и тиме одбранимо свој образ, истину и правду, али и стабилност региона и кредибилитет УН", објавио је председник Србије.

Претходно, Вучић се састао са сталном представницом Сент Винсента и Гренадина при УН Ингом Рондом Кинг и разговарао о свим релевантним чињеницама и последицама које би доношење изнуђене и једностране резолуције о Сребреници могло да има не само по стабилност Западног Балкана, већ и поштовање међународног правног поретка, па и саме УН.

"Још једном сам поручио да је Србија одлучна да се супротстави свим притисцима и селективном одређивању права и истине, те да остаје посвећена Повељи УН, донетим резолуцијама и међународном јавном праву, који су основни принципи просперитетније будућности", рекао је Вучић.


Председник Србије Александар Вучић ће у Њујорку 23. маја присуствовати седници Генералне скупштине УН на којој ће се разматрати предлог резолуције о Сребреници.

image