Србија и Балкан

Немачка о Лајчаковом нацрту ЗСО: Припремљен уз помоћ европских правника и експерата

У саопштењу немачког министарства спољних послова се наводи да би унапређење процеса заснованог на ставовима које је предложила Квинта демонстрирало приврженост "Косова" правима мањина
Немачка о Лајчаковом нацрту ЗСО: Припремљен уз помоћ европских правника и експерата© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Министарство спољних послова Немачке је саопштило да су нацрт ЗСО специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака пажљиво припремали европски стручњаци и правници, на основу најбоље европске праксе, наводећи да је он инспирисан раније предложеним нацртима, укључујући нацрт ФЕС, преноси "Газета експрес".

У саопштењу Министарства спољних послова Немачке наводи се да немачка влада види као хитну потребу за одлучним корацима ка успостављању Заједнице српских општина и даљем кретању дијалога уз подршку ЕУ.

"Нацрт који је представио специјални представник за дијалог Мирослав Лајчак пажљиво је припремљен уз помоћ европских правника и експерата, на основу постојеће најбоље праксе у Европи. Такође је инспирисан претходним предлозима за Асоцијацију, укључујући и онај ФЕС-а који је представљен јавности 2022. Узима у обзир уставни и правни оквир Косова. Нацрт специјалног представника има пуну подршку Европе и трансатлантских партнера Немачке, Француске, Италије и Уједињеног Краљевства и САД (Квинта)", рекао је портпарол немачког Министарства спољних послова.

У саопштењу за "Газету експрес" из Берлина наведено је да би унапређење процеса заснованог на ставовима које је предложила Квинта демонстрирало приврженост "Косова" правима мањина, чиме би се такође ојачало "Косово" и поново покренуо дијалог из ЕУ.

"То би пружило широку подршку апликацији 'Косова' за чланство у Савету Европе. Немачка влада ће наставити да подржава 'Косово' у његовим тежњама да постане чланица Савета Европе", закључује Министарство спољних послова Немачке.

image