Немачка о Лајчаковом нацрту ЗСО: Припремљен уз помоћ европских правника и експерата

У саопштењу немачког министарства спољних послова се наводи да би унапређење процеса заснованог на ставовима које је предложила Квинта демонстрирало приврженост "Косова" правима мањина

Министарство спољних послова Немачке је саопштило да су нацрт ЗСО специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака пажљиво припремали европски стручњаци и правници, на основу најбоље европске праксе, наводећи да је он инспирисан раније предложеним нацртима, укључујући нацрт ФЕС, преноси "Газета експрес".

У саопштењу Министарства спољних послова Немачке наводи се да немачка влада види као хитну потребу за одлучним корацима ка успостављању Заједнице српских општина и даљем кретању дијалога уз подршку ЕУ.

"Нацрт који је представио специјални представник за дијалог Мирослав Лајчак пажљиво је припремљен уз помоћ европских правника и експерата, на основу постојеће најбоље праксе у Европи. Такође је инспирисан претходним предлозима за Асоцијацију, укључујући и онај ФЕС-а који је представљен јавности 2022. Узима у обзир уставни и правни оквир Косова. Нацрт специјалног представника има пуну подршку Европе и трансатлантских партнера Немачке, Француске, Италије и Уједињеног Краљевства и САД (Квинта)", рекао је портпарол немачког Министарства спољних послова.

У саопштењу за "Газету експрес" из Берлина наведено је да би унапређење процеса заснованог на ставовима које је предложила Квинта демонстрирало приврженост "Косова" правима мањина, чиме би се такође ојачало "Косово" и поново покренуо дијалог из ЕУ.

"То би пружило широку подршку апликацији 'Косова' за чланство у Савету Европе. Немачка влада ће наставити да подржава 'Косово' у његовим тежњама да постане чланица Савета Европе", закључује Министарство спољних послова Немачке.