Министар правде Црне Горе: Гласање о резолуцији о Јасеновцу био би брзоплет и недржавотворан потез

Демократска народна партија захтева смену министра и позивају надлежне органе Републике Србије и Републике Српске да Андреју Миловићу забране улазак на њихову територију

Црна Гора би требало да се води сопственим и интересима својих грађана и европског пута, а не интересима друге државе и не би требало да користи одређене резолуције да би релативизовала друге, поручио је црногорски министар правде Андреј Миловић у интервјуу за "Глас Америке", коментаришући план парламентарне већине да усвоји резолуцију о Јасеновцу.

Миловић, у интервјуу који је дао током посете Сједињеним Државама, каже да је председник Србије Александар Вучић рекао да он уопште не жели да говори о томе да ли је у Јасеновцу био геноцид јер би то нарушило односе са Хрватском наредних сто година.

Додаје да српски политичари и државници не желе да чак то квалификују као геноцид те да сматра да посланици у црногорском парламенту или министри у влади треба да се воде интересима државе Црне Горе и да гледају шта је највећи интерес за њих.

"А највећи интерес за нас је да имамо одличне односе и са Хрватском која је наш партнер на путу за Европску унију и држава од које нам зависи улазак у ЕУ", додаје.

Миловић је истакао да подржава резолуцију о Сребреници о којој би Генерална скупштина Уједињених нација требало да се изјасни у четвртак, али да се црногорска влада одлучила да не буде један од њених спонзора и због односа са Србијом.

"Када је црногорска страна у питању, ми никада нисмо имали дилему по питању Сребренице. Међународни суд и међународне организације су се јасно одредиле према том питању и Црна Гора као озбиљна држава која тежи уласку у Европску унију мора да прихвати све оно што је модеран свет. С обзиром на то да су пресуде међународног суда јасне, Црна Гора нема дилему и црногорска скупштина се више пута изјаснила по питању Сребренице. Јасно је да се ради о геноциду и то за нас није ништа ново и нешто око чега можемо имати дилему. Једноставно, Црна Гора као држава која је преузела међународне обавезе, мора да се понаша у складу са тим обавезама", казао је.

Коментаришући реакције из Србије на потезе Црне Горе, Миловић каже да је то све политика.

"Живеће се и после те седнице у Уједињеним нацијама. Све је то у сврху свакодневне политике и обраћања бирачима за прошле, предстојеће и све друге изборе. Не доживљавам то нешто специјално. Региону треба мало више државника, а мало мање политичара", сматра.

На питање да ли је било притисака из Србије да Црна Гора не буде коспонзор резолуције, Миловић каже да као министар правде није уочио те притиске зато што је то ипак питање које се односи на Министарство спољних послова и премијера лично.

Упитан чијим интересима Црна Гора не треба да подлеже, Миловић каже да не треба да подлеже туђим интересима било да долазе од одређених политичких субјеката или од других држава јер имају своје интересе.

"Црна Гора је независна држава која води своју политику и сходно томе треба да се тако и понаша", додаје.

ДНП: Миловић заслужује смену

Изјава министра правде Андреја Миловића о "брзоплетости" и "недржавотворности" идеје за гласање Резолуције о геноциду у Јасеновцу заслужује колико данас да буде смењен, саопштили су из Демократске народне партије (ДНП).

"На страну што је то идеја и иницијатива премијера Милојка Спајића и посланичког клуба ПЕС-а који је исту и написао, много је озбиљније Миловићево негирање и ниподаштавање геноцида почињеног над више од 700 хиљада Срба, Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац", наводе из ДНП-а.

Истичу да, судећи по Миловићевој "експертизи", почињени злочин у Сребреници је много већи и страшнији од геноцида у Јасеновцу и читавој НДХ где су систематски уништавани Срби, Јевреји и Роми.

Финално решење у НДХ је било засновано на следећи начин: трећину Срба убити, трећину Срба протерати а трећину Срба покатоличити. И овај геноцидни модел Независне Државе Хрватске почео је да се примењује први у покореној Европи, јер је до геноцида у Бабијем Јару (Украјина) који представља увод у Холокауст над Јеврејима, дошло крајем септембра 1941, наводи се у саопштењу.

Наравно, и овај бивши Србин из Куча (Андреј Миловић), познат по својим везама са ОКГ и БИЛ лицима о чему је јавност упознао и шеф СПО Предраг Шуковић, минимизира и повређује сећање на страдање српског народа у НДХ-а, додали су.

Како су истакли, пошто су уверени да премијер Спајић неће да смени министра Миловића због његовог скандалозног става о Јасеновцу, позивају надлежне органе Републике Србије и Републике Српске да Андреју Миловићу забране улазак на њихову територију. И не само Миловићу, него свима који подржавају овакав наратив о Србима као геноцидном народу.

"За такве индивидуе нема веће казне од забране уласка у Србију, али и искључења из цркве, јер сви треба да буду свесни кад баце камен геноцидности на српски народ и СПЦ, онда морају да знају да ће им бити узвраћено и од народа и од цркве", закључује се у саопштењу ДНП-а.