Србија и Балкан

Све јачи глас против резолуције о Сребреници; Вучић: Сутра за нас баш као Видовдан

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић каже да гласање неће бити онакво како га замишљају творци резолуције.

До седнице Генералне скупштине УН на којој би требало да буде гласање о предложеној резолуцији о Сребреници остало је нешто више од 24 сата, а све је више оних који дижу глас против овог скандалозног дешавања на Ист Риверу.

Српска делегација у Њујорку, са председником Александром Вучићем на челу, покушава да избори што бољи исход за Србију. Београд, како је више пута истицано, осуђује злочин, али геноцида није било, као и да се на српске жртве нико не осврће.

Иако се до последњег тренутка није знало да ли ће Немачка, због историјског бремена које носи на плећима, представити нацрт спорног документа, српска делегација добила је информацију да ће представник Берлина на Ист Риверу бити једини који ће имати уводну реч и тражити подршку резолуцији.

Све најновије вести о дешавањима уочи гласања у УН пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 22. мај 2024 • 21:43

    21:43

    Вучић поручио из Њујорка: Борићемо се, наш народ ће бити поносан

    Вести су лошије него што су биле претходних дана, поручио је председник Србије Александар Вучић из Њујорка, уочи сутрашњег гласања о резолуцији о Сребреници.

    "Огроман је притисак на многе земље, а нису сви јунаци нити имају такав интерес, већ устукну пред претњама из Немачке и другог ешалона америчке политике. Наше је да се боримо, дајемо све од себе", рекао је он.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 20:53

    Гујон: Сутра је тужан дан за мир на Балкану

    Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поручио је данас да резолуција о Сребреници, намерним игнорисањем српских жртава, оживљава бол и подстиче тензије између заједница. Гујон је у ауторском тексту за француски лист "Фигаро" навео да ће сутра, када ће се гласати за резолуцију о Сребреници на седници Генералне скупштине УН, бити тужан дан за мир и помирење на Балкану, јер Запад и његови савезници поново отварају ране прошлости у Босни и Херцеговини.

    Опширније прочитајте овде.

  • 20:50

    Ђурић са министрима Румуније, Молдавије и Либерије

    Министар спољних послова Србије Марко Ђурић разговарао је у Њујорку са министарствима Румуније, Молдавије и Либерије. Земљама из којих његове колеге долазе је захвалио на подршци када је реч о територијалном интегритету, суверенитету и међународном праву.

  • 20:38

    Вучић: Сутра је 23. мај, али ће за нас бити баш као Видовдан

    Председник Србије Александар Вучић обратио се из Њујорка видео-поруком уочи гласања о резолуцији о Сребреници.

    "Сутра је 23. мај, није Видовдан, али за нас биће баш као Видовдан. Сутра ће се све видети - видеће се и ко су нам пријатељи и ко су лажни пријатељи и ко су они који нам никада нису били пријатељи", наводи Вучић у видео-поруци. 

    "Наравно, биће много лицемерја, биће много неистина, биће много свега на шта смо одавно научили - о којима ће они који све чине против Србије да нам објашњавају да у ствари све то чине управо због Србије јер много боље него ми разумеју наше интересе у будућности", истиче Вучић.

  • 19:16

    Стевандић писао Спајићу: Ако не можете да гласате против резолуције, будите уздржани

    Црна Гора ће, уколико подржи резолуцију о Сребреници трајно нарушити добре српско - црногорске односе, доводећи не само Балкан, него и саму Црну Гору у поље "сукоба и нестабилности које ће бити тешко или немогуће амортизовати и избалансирати", поручио је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић у писму упућеном црногорском премијеру Милојку Спајићу, пред гласање у Уједињеним нацијама.

    Он је од Спајића тражио да Црна Гора, ако не може да гласа "против" буде бар уздржана на гласању.

    Опширније прочитајте овде.

  • 19:01

    Протест у Подгорици: Зауставимо издају

    Испред зграде Владе Црне Горе у Подгорици вечерас у 19 часова одржава се протест "Зауставимо издају" због незадовољства најавом извршне власти да ће у Уједињеним нацијама (УН) подржати резолуцију о Сребреници.

    Велики број полицајаца са опремом за разбијање протеста налази се у дворишту између зграде Владе Црне Горе и зграде Министарства спољних послова. 

    Опширније прочитајте овде.

  • 18:03

    Председник Вучић се обратио на панел дискусији

    Председник Србије Александар Вучић поручио је данас на панел дискусији у седишту УН у Њујорку, на којој су говориле жртве и сведоци рата у БиХ, да они сведоче о томе шта се догодило пре 30 година и да истина није једнострана, као и да ће им усвајањем нацрта резолуције о Сребреници бити стављен жиг на чело као да су део геноцидног народа.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 18:01

    Ђурић послао хитан апел из Њујорка свим државама чланицама УН

    Република Србија најхитније апелује на све државе чланице Уједињених нација да се оштро супротставе усвајању нацрта резолуције о Сребреници, поручио је шеф српске дипломатије на Иксу.

    Ђурић је још једном апеловао на све државе чланице Уједињених нације да на сутрашњем гласању у Генералној скупштини Уједињених нација буду против нацрта резолуције под називом "Међународни дан размишљања и сећања на геноцид у Сребреници 1995. године".

  • 17:59

    Панел дискусија у УН: "Ми говоримо, јер они не могу – гласови које треба чути"

    У Њујорку је данас одржана панел дискусија под називом "Ми говоримо, јер они не могу – гласови које треба чути", у организацији Сталне мисије Србије при Уједињеним нацијама, а где ће бити представљена сведочанства сведока и жртава рата у БиХ.

    Дискусија је почела минутом ћутања за све жртве рата у БиХ, без обзира на њихову етничку или религијску припадност.

    Панел дискусији присуствовали су председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Марко Ђурић.

    Опширније прочитајте ОВДЕ.

  • 15:31

    Скупштина РС усвојила документ о резолуцији о Сребреници

    Народна скупштина Републике Српске усвојила је документ "Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права".

    За документ је гласало свих 65 присутних посланика.

    Документ садржи 13 тачака, у којем се, између осталог, наводи да Република Српска захтева хитну обуставу наведених радњи и враћање у релевантне међународно-правне оквире као и поштовању уговорних обавеза.

    "Такође, тражимо да Уговорница, државе сведоци и остале земље дају званичан одговор са образложењем мера које ће бити предузете да се ова ситуација исправи, као и да се спрече будућа кршења", наводи се у документу.

    Опширније прочитајте овде.

image