Србија и Балкан

Перформанс испред Скупштине РС због закона о страним агентима

"Сахрана демократије", како је симболично назван протест младих НВО активиста, организована је због Закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација
Перформанс испред Скупштине РС због закона о страним агентима© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Испред Скупштине Републике Српске одржан је перформанс у којем је невладина организација "Рестарт Српска" симболично, како су рекли, "сахранила демократију" због закона о страним агентима, преноси Радио слободна Европа.

Перформанс је одржан пола сата уочи заседања Скупштине РС на чијем дневном реду је Закон о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, у јавности познатији као закон о "страним агентима".

Стефан Благић, представник организације "Рестарт Српска" је рекао да је полиција написала прекршајне пријаве организаторима због организовања перформанса.

РСЕ пише да се законом предвиђа посебна присмотра и могућност забране рада за невладине организације које се финансирају из иностранства, забрана политичких активности, додатна регистрација и слање финансијских извештаја.

Законом су као "агенти страног утицаја" дефинисане непрофитне организације које помажу страни субјекти, а које се баве политичким деловањем или политичким активностима, утицајем на јавно мњење, као и оне које "нарушавају интегритет и Устав Републике Српске", додаје се у тексту.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 28. септембра прошле године нацрт овог закона. Два дана уочи скупштинског заседања, 46 удружења и појединаца су послали писмо посланицима Скупштине Републике Српске у којем су тражили од њих да не гласају за закон "који на такав начин етикетира невладине организације".

Из Амбасаде Сједињених Америчких Држава оценили су раније за РСЕ да је закон "репресиван и недемократски", што звучи посебно цинично будући да ова земља сличан пропис о агентима страног утицаја има од далеке 1938. године. 

Што се тиче организатора перформанса који су са мртвачким сандуком дошли испред скупштине да сахрањују демократију због обавезе да своје финансије и финансијере учине транспарентним, на свом сајту не наводе одакле се они финансирају.

Али им у статуту пише да се финансирају донацијама из земље и иностранства.

Иначе, "Рестарт" себе описује као организацију коју чине "високообразовани млади људи који нуде одговарајућа решења за системске проблеме". 

image