Има елемената, али не размишљамо: Пленковић и Милановић несагласни о питању признања Палестине

Палестину као државу тренутно признаје 143 од 193 чланица Уједињених нација

Председник и премијер Хрватске и о питању признања Палестине имају опречне ставове.

Након што су Шпанија, Ирска и Норвешка најавиле да су се одлучиле на такав корак, премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да та држава у овом тренутку не размишља о признању Палестине.

"У овом тренутку не размишљамо о томе", одговорио је данас Пленковић на питање хоће ли и Хрватска признати Палестину. Наша је стална позиција она базирана на решењу о две државе, али на начин да дође до договора двеју страна", пренела је Хина изјаву Пленковића.

Са друге стране председник Зоран Милановић тврди да "има елемената" Хрватска да то учини, али да је за то потребан дијалог између њега и Пленковића који то минира већ неколико година.

Чињеница да је Палестину већ признало неколико држава, пример је да држава о овоме мора заузети став, а он се заузима разговором председника и премијера.

"Пре него што се донесе став, треба разговарати о томе, што Пленковић узурпира. Када су овлашћења подељена потребан је разговор, ту не може бити прва и последња Пленковићева и оно што њему приватно одговара. Он није вођен вредностима у животу и политици. Има елемената за признање Палестине, ако се одлучимо за то потребан је разговор и договор", навео је Милановић.

Подсетио је да је он био први или други у Европи који је, како каже, након дивљања Хамаса и након дивљачке реакције израелске власти, упозорио да ће Израел изгубити симпатије ако тако настави "и изгубио је, и сада смо ту где јесмо".

Шведска, Ирска и Норвешка су данас објавиле да ће 28. маја признати независну палестинску државу, на шта је Израел одмах реаговао повлачењем амбасадора из тих земаља. Три државе ЕУ тиме су се придружиле Шведској која је 2014. постала прва чланица ЕУ која је признала независност Палестине.

Чешка, Мађарска, Пољска, Бугарска и Румунија признале су је  1988. у склопу совјетског блока, а исте године, убрзо након њеног проглашења, то је учинио и Кипар.

Признање Палестине најавиле су и Малта и Словенија, а Аустралија је објавила да таква могућност постоји.

Палестину као државу тренутно признаје 143 од 193 чланица Уједињених нација.