Србија и Балкан

Вучић: Желели смо да покажемо свима да истина није једнострана

Председник Србије запитао је зашто се доноси ова резолуција, ако је реч о индивидуалној одговорности
Вучић: Желели смо да покажемо свима да истина није једнострана© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас на панел дискусији у седишту УН у Њујорку, на којој су говориле жртве и сведоци рата у БиХ, да они сведоче о томе шта се догодило пре 30 година и да истина није једнострана, као и да ће им усвајањем нацрта резолуције о Сребреници бити стављен жиг на чело као да су део геноцидног народа.

Вучић је позвао све чланице Генералне скупштине УН да не усвоје нацрт резолуције о Сребреници.

"Дубоко сам дирнут сведочењима свих Срба који су дошли овде да сведоче о ономе кроз шта су прошли пре 30 година", рекао је Вучић на панелу на тему "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути", који је организовала Стална Мисија Србије при УН.

"Ово је само група људи која живи у САД. Ми нисмо довели на стотине и хиљаде људи српског порекла из Босне и Србије. Само смо желели да покажемо свим државама чланицама и представницима њихових делегација да истина није једнострана и да никада није била", поручио је Вучић.

Истакао је да ми нисмо ћутали о догађајима који су се догађали у Сребреници, те да смо хапсили и испоручивали.

Он је запитао зашто се доноси ова резолуција ако је реч о индивидуалној одговорности.

Председник је нагласио да ће им усвајањем нацрта резолуције о Сребреници бити стављен жиг на чело као да су део геноцидног народа.

"Али, моје питање је: Чули сте ове људе, свако од њих се осврнуо на ту резолуцију. То нису политичари као ми, већ обични људи и сви ће се осећати веома лоше ако ви донесете ову резолуцију. Зато што су сви они жртве и одједном они ће на челима имати жиг", истакао је Вучић.

"Знам да ћете да кажете 'то није истина, усвојили смо амандмане', онда је моје питање зашто ви доводите онда ту резолуцију? Ако је реч о индивидуалној одговорности, ко ће бити одговоран за те ужасе, шта ћемо сутра да радимо? У нацрту те резолуције нема појединаца. Зашто смо сви усвојили ту општу резолуцију 2015. године? Да бисмо имали још више тих посебних резолуција које би могле да се појаве у будућности?", запитао је.

Председник Вучић је запитао и зашто се не почне са нечим што је учињено Србима у Првом светском рату.

"Срби су највише пропатили тада, изгубили смо више од 28 одсто становништва тада, Французи одмах испод нас. У Другом светском рату Срби су чинили 85 одсто свих жртава на територији бивше Југославије. Ми смо се борили против нацистичке стране од почетка рата, за разлику од неких других. А сада, када је реч о Сребреници, никада нисмо сакрили чињеницу да су Срби починили ужасе тамо, ми смо то осудили", нагласио је.

Подсетио је и да је отишао 2015. да се поклоним жртвама и положи венац, а да је био готово линчован, те да никада нису нашли те људе.

"Да ли се икада игде другде у Европи то догодило да је премијер био жустро нападнут од многих људи које нико није сматрао одговорнима за то. Само неколико дана позвао сам све босанске лидере како бих повратио мир. А шта ће да буде резултат ако поднесете ту резолуцију сутра. Имаћете одушевљење на једној страни, а на другој тугу, презир, бес и огорченост. Је л' то циљ? Да ли ће ова резолуција да уједини људе у Босни и региону? Неће, ни најмање. Зашто онда ово радите? Да ли ће да обезбеди мир у годинама које долазе? Сви знате да је одговор негативан", поручио је Вучић упитавши која је права сврха резолуције.

Он је позвао све да не гласају за ову резолуцију.

"Наш стални представник овде је желео да разговара са Немцима као главним творцима ове резолуције, да видимо да ли можемо нешто заједно да урадимо, а знате ли какав одговор је добио, цитирам: 'Суочићете се са резолуцијом, на начин на који вам ми будемо дали'. Знам, ми смо превише мали, али европске вредности ће увек значити да сви треба да будемо укључени у процес тако важних одлука", поручио је.

Рекао је да је поносан на чињеницу да смо увек били слободарски народ и да смо увек плаћали највећу цену за слободу свог народа.

"Још једном вас молим да размотрите своје одлуке, јер ће то имати утицај не само на регион из ког ја долазим, већ на цео свет - закључио је председник Србије и захвалио се још једном жртвама рата у Босни, које су дошле да сведоче о страхотама које су проживеле", рекао је и нагласио да нећемо ћутати и да ћемо се борити за истину.

image