Србија и Балкан

Протест подршке у Подгорици због резолуције о Сребреници: "Зауставимо издају"

Велики број полицајаца са опремом за разбијање протеста налази се у дворишту између зграде Владе Црне Горе и зграде Министарства спољних послова
Протест подршке у Подгорици због резолуције о Сребреници: "Зауставимо издају"© Принтскрин/Икс

Испред зграде Владе Црне Горе у Подгорици се одржава протест "Зауставимо издају" због незадовољства најавом извршне власти да ће у Уједињеним нацијама (УН) подржати резолуцију о Сребреници, преносе "Вијести".

Велики број полицајаца са опремом за разбијање протеста налази се у дворишту између зграде Владе Црне Горе и зграде Министарства спољних послова. Барикаде испред зграда највиших државних органа обезбеђује униформисана полиција, преносе "Вијести".

Окупљени скандирају "издаја, издаја". Окупљени носе заставе Републике Србије, Русије, црвено-плаво-беле тробојке без грба, црквене заставе са четири оцила као и тробојке са грбом Петровића које су се користиле у време Краљевине Црне Горе.

Председник Михољског збора Здравко Нишавић је рекао да ће се, ако Црна Гора буде гласала за резолуцију, сутра грађани окупити у још већем броју.

"Ми нисмо геноцидан народ, нити народ који је неком учинио нажао", истакао је Нишавић.

Он је, између осталог, навео да ова резолуција "провоцира нове сукобе и незадовољства на Балкану". Нишавић је навео да су се окупили да би помогли онима "које су довели на власт". Он је  истакао да је "постојање геноцида потврдио суд који је уништио доказе о трговини органа српских цивила".

"Циљ резолуције је да се за ратна разарања окриви само један народ", казао је Нишавић и додао да ће, уколико се она усвоји, тражити и да се усвоји резолуција о геноцидима над српским народом у Хрватској, БиХ, Косову.

Новица Ђуровић је премијеру Милојку Спајићу поручио да је "дошао ниоткуда" на таласу борбе против Мила Ђукановића, а сада "ушао у његове чизме".

"Ђукановићу је за Црну Гору било добро оно што је за њега добро", казао је он и додао да је са Спајићем "иста ситуација".

Ђуровић је истакао да су креатори резолуције западне земље, а да је Спајића "српски народ довео на власт".

"Изневери њих, као што си и нас. Ми смо навикли да данас причаш једно, а сутра друго. Навикни и њих", рекао је Ђуровић.

Он је Спајићу поручио да "резолуција може проћи и без гласа Црне Горе", али да ако Црна Гора гласа за њу "очекује народ на сваком кораку државе".

Милутин Мирјачић, директор школе "Бајо Пивљанин" у Никшићу је рекао да је дошао да се обрати "председницима Владе и Републике, јер државу не признаје".

"Надам се да ће референдум бити опет и показати да нас је више", казао је Мирјачић, преносе "Вијести".

Окупљени скандирали "Русија, Русија"

Он је истакао да су им "многи Срби дали гласове да не би дошло до крвопролића у Црној Гори". 

"Ја не прихватам ни индивидуалну кривицу. Нико није одговарао за убиства Срба", рекао је он и додао да власт у Црној Гори не слуша глас "цркве, митрополита, народа".

Мирјачић је подсетио на литије које је предводио Амфилохије и истакао да "само треба да следе његов пут".

"Није решење рушење, нису решење блокаде, али можда ћемо бити приморани на то", истакао је Мирјачић и казао да позива све оне који су учествовали на литијама да им се придруже. Он је истакао да је он наклоњен Русији и истоку, а док је то причао окупљени су скандирали "Русија, Русија".

"Јаков Милатовић је дошао из иностранства и рекао да је дошао да помогне српском народу. Видим како му помаже. Свако ко ради за стране службе, треба да одговара пред својим народом", истакао је Мирјачић.

На спомињање Милатовића, окупљени скандирају "издаја, издаја".

Сара Раичевић је извела песму "Вила са Кошара" и изрецитовала "Крваву бајку" Десанке Максимовић.

Скупу присуствују и потпредседник Општине Беране Младен Премовић посланик Уједињене Црне Горе (УЦГ) Владимир Добричанин и председник Праве Црне Горе Марко Милачић и председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић, носилац листе "Будва наш град" на локалним изборима у Будви Никола Јовановић.

Из Управе полиције су раније данас казали да окупљање није пријављено.

Организатори скупа су: Српски културни центар "Патријарх Варнава", Српски културни клуб "Свети Сава", Српско друштво Свети Сава из Бијелог Поља, Удружење поштовалаца учесника ослободилачких ратова 1912-1918, НВО "Херцег" – Пљевља, НВО "Српска нит", НВО "Божури", НВО "Ступови", НВО "Михољски збор", НВО "Сердар" и Ноћни вукови.

Портал ИН4С је раније данас објавио да међу грађанима Црне Горе влада велико интересовање за протест. Колоне возила пристизале су из цијеле Црне Горе, а грађани су се окупљали на унапред договореним местима од приморја до севера Црне Горе.

"Позивамо сав слободољубив народ Црне Горе који је са нама чувао светиње и дуже од годину дана био у литијама да нам се прикључи испред Владе Црне Горе у Подгорици 22. маја од 19 часова, како бисмо послали поруку онима које смо тада подржали надајући се правди и за српски народ", навели су раније у изјави за портал ИН4С организатори протеста.

Они су поручили да "подношењем предлога резолуције о Сребреници, да је ова Влада на чијем је челу Милојко Спајић на најгрубљи начин показала да не уважава управо жртве српског народа и да поништава све вредности наше тродеценијске борбе".

"Не пристајемо на наставак сервилне политике коју је трасирао Мило Ђукановић, а данас настављају неки други. Наша национална дужност је да се одупремо још једном покушају да нам се наметне колективна кривица као народу", навели су организатори скупа.

image