Србија и Балкан

Завршена седница ГС УН: Усвојена резолуција о Сребреници, мање од половине чланица гласало "за"

"За" је гласало 84, против 19, а уздржано 68 земаља од 193 чланице УН
Завршена седница ГС УН: Усвојена резолуција о Сребреници, мање од половине чланица гласало "за"

У Генералној скупштини УН завршено је гласање о резолуцији о Сребреници, коју су предложиле Немачка и Руанда.

Седница је почела излагањем представнице Немачке у УН Антје Лендерсен која је образложила текст резолуције о Сребреници. Након тога је уследила расправа а онда и гласање.

"За" је гласало 84, против 19, а уздржано 68 земаља од 193 чланице УН.

Према правилима гласања Генерална скупштина је тиме усвојила нацрт резолуције.

Број оних који су гласали за резолуцију о Сребреници је знатно мањи од половине чланица Уједињених нација.

Председник Александар Вучић упитао је уочи гласања зашто се резолуција о Сребреници доноси баш сада и зашто се на њој радило тајно. Указао је да ће усвајање резолуције отворити Пандорину кутију и да ће се свет суочити са низом оптужби за геноцид и да она неће донети помирење у региону.

Све најновије вести о дешавањима уочи гласања у УН пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 23. мај 2024 • 21:33

    21:33

    Вучевић: Успели смо да пружимо отпор достојан дивљења

    Данас су Србија, Република Српска и српски народ са већим делом света успели да кажу јасно и гласно шта је истина, изјавио је премијер Србије Милош Вучевић.

    Он је поручио да смо данас били сведоци озбиљних геополитичких промена.

    "Резолуција о Сребреници је формално усвојена, а суштински је доживела дебакл. Успели смо да пружимо отпор достојан сваког дивљења", рекао је Вучевић гостујући у Специјалу РТРС-а.

    Премијер Србије је захвалио свим земљама које су имале храбрости да кажу шта је истина.

    "Србија, Република Српска и српски народ нису усамљени. Нисмо геноцидан народ, добри смо људи. Идемо напред", нагласио је Вучевић.

  • 20:11

    Ђурић: Свако ко буде хтео да иде против Србије ће сада морати два пута да размисли

    Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да је један од најважнијих резултата данашњег гласања у Уједињеним нацијама о резолуцији о Сребреници то што ће "свако ко буде хтео да иде против Србије морати два пута да размисли".

    "Ми смо на најгорој теми, на теми која је најосетљивија, најтежа за објаснити и образложити, успели да имамо 107 земаља које нису биле против нас. Нама је широко поље да разговарамо и о нашим интересима кад је реч о Косову и Метохији и о многим другим стварима. И пријатељства која смо стекли у овој борби, ми ћемо пажљиво чувати и неговати", рекао је Ђурић после седнице Генералне скупштине УН на којој је усвојен нацрт резолуције о Сребреници.

    Србија је поручила да се не сме правити хијерархија међу жртвама и да се целом једном народу стави жиг геноцида и срамоте једнак са холокаустом, рекао је он.

    "Мислим да смо у томе данас успели, ово отвара велики простор да се у четири петине човечанства ово не третира на начин на који су замислили творци резолуције", закључио је Ђурић.

  • 20:10

    Дачић: Тежак дан за Србију

    Министар унутрашњих послова Ивица Дачића je оценио да је данашњи дан за Србију веома тежак, јер како је истакао, желе да нам припишу да смо геноцидан народ, али да је упркос томе ово једна победа Александра Вучића.

    "Као што је председник Вучић рекао, у систему УН се гласа на чудан начин. Они који нису присутни неће да гласају. Са мањином је усвојена Резолуција. Она би била усвојена и да је било 20 гласова за. Ово је једна победа Александра Вучића. Треба да разумете колико је председник Вучић звао све државе у свету, толико су и други звали. И нису они само звали, они су и претили", рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

    Дачић је рекао да смо, како је навео, у старту имали четири ослонца, а то су Кина, Русија, Мађарска и Емирати.
    Он је рекао да спонзори резолуције нису успели да приволе цео муслимански свет да гласа за ову резолуцију.

    "Ово је веома тежак дан јер желе нашем народу да прикују да смо геноцидан народ. Ово нама даје за право да кажемо да већина чланица није подржала Резолуцију", рекао је Дачић.

    Дачић је навео да је по повељи УН за гласање је потребна двотрећинска већина, а они су тражили просту већину.
    Министар је нагласио да су не само у Београду, већ и другим градовима грађани изашли на улице.

  • 19:07

    Руанда одбацила "неосноване оптужбе" ДР Конга

    Геноцид је мрља на нашем колективном сећању, рекао је представник Руанде.

    Он је оптужио представника ДР Конга да је искористио ову прилику да изађе са "неоснованим оптужбама" против Руанде.

    "Ово се своди на тривијализацију и негацију геноцида. Желео бих да категорички одбацим ове оптужбе", рекао је представник Руанде.

    Од 1994, дешавао се систематски геноцид руанданских Тутсија у источном ДР Конгу, изјавио је он.

    "ДР Конго је починилац геноцида против сопствених грађана", тврдио је представник Руанде. 

  • 19:01

    Косовска Митровицa: Колоне возила са српским тробојкама у знак подршке Вучићу

    Колоне возила са српским тробојкама провезле су се центром северног дела Косовске Митровице у знак подршке председнику Србије Александру Вучићу и његовој борби у ГС УН.

    Возила су правила кругове око споменика Цара Лазара.

  • 18:54

    Мађарска: УН мора да ради на изградњи поверења а не ширењу подела

    Представница Мађарске рекла је да се Мађарска саосећа са жртвама злочина у Сребреници али је позвала окупљене да се запитају да ли је нацрт фокусиран на стабилност региона или на отварање старих рана.

    Мађарска није уверена да ова резолуција помаже помирењу, а УН морају да раде на изградњи истог а не на ширењу подела и зато нисмо подржали резолуцију, објаснила је представница Мађарске, једине ЕУ земље која је гласала против резолуције.

  • 18:48

    Милачић: Једна од најсрамнијих одлука у модерној историји Црне Горе

    Влада Црне Горе је гласањем за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН урушила углед земље и отворено издала велики део властитог народа, поручио је председник Праве Црне Горе Марко Милачић,

    "Овај чин представља једну од најсрамнијих епизода у модерној политичкој историји Црне Горе. Својим гласом, Влада је показала потпуни недостатак поштовања према великом делу својих грађана али, суштински, и државе Црне Горе, означивши почетак додатне поларизације друштва. Директна одговорност за све последице које уследе након ове одлуке - што на унутрашњем, што на регионалном плану - лежи на Влади Црне Горе. Овај потез не може и не сме проћи без одговарајуће реакције српског народа у Црној Гори", рекао је Милачић, преносе "Вијести".

    Он је истакао да позива све чиниоце у оквиру српског друштвено-политичког корпуса да се одлучно одреде према "овом срамном поступку Владе Црне Горе којим је нанешена огромна штета српском народу у Црној Гори".

    "Сада је тренутак да покажемо јединство и одбранимо елементарне вредности, достојанство и интегритет", закључио је Милачић.

  • 18:27

    Додик: Нису успели Србима да наметну да су геноцидан народ

    "Близу 110 земаља није гласало или је било против или уздржано. Ово је пропала резолуција и то значи да УН нису то подржале. Њихов наум да Србима наметну геноцидност и моралну дисквалификацију није успео", изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик после гласања у Генералној скупштини УН.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 18:08

    Вулин: За Србе ово је дан поноса, спољну политику ускладити са резултатима гласања

    Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин након усвајања резолуције је поручио да "за нас Србе, ово је дан поноса и дан после кога треба да своју политику ускладимо са резултатима гласања".

    "Тражили сте лисицу, наишли сте на вука. Немачка, САД и њихове колоније су мислиле да су Срби лак плен. Од земаља које су ратовале против Срба очекивао сам да нас боље познају и више цене", рекао је он.

    Вулин је нагласио да су они "показали силу, али истину нису убили".

    "Више земаља чланица УН нису подржале резолуцију, него што јесу. Ово је победа Србије, њених искрених пријатеља и победа невероватне упорности и челичне воље председника свих Срба Александра Вучића. Историја непогрешиво бира ко ће је чинити, а Срби ко ће их водити".

    Вулин је рекао да је "за нас Србе ово је дан поноса и дан после кога треба да своју политику ускладимо са резултатима гласања".

    "Свако нам је рекао шта мисли о нама, ми Срби сами бирамо пријатеље, али нас и непријатељи сами изаберу", поручио је потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин након изгласавања срамне резолуције о Сребреници у Скупштини Уједињених нација.

  • 18:05

    Црна Гора позвала на поштовање Устава БиХ

    Представник Црне Горе Дамир Шабановић рекао је да је Подгорица размотрила и политичке импликације резолуције.

    Према његовим речима, Црна Гора је мултиетничка земља која негује добросуседске односе, због чега су пажљиво размотрили резолуцију и поднели амандмане на њу.

    Позвао је на промовисање дијалога и поштовање Устава БиХ и указао да је то био циљ црногорских амандмана.

image