Завршена седница ГС УН: Усвојена резолуција о Сребреници, мање од половине чланица гласало "за"

"За" је гласало 84, против 19, а уздржано 68 земаља од 193 чланице УН

У Генералној скупштини УН завршено је гласање о резолуцији о Сребреници, коју су предложиле Немачка и Руанда.

Седница је почела излагањем представнице Немачке у УН Антје Лендерсен која је образложила текст резолуције о Сребреници. Након тога је уследила расправа а онда и гласање.

"За" је гласало 84, против 19, а уздржано 68 земаља од 193 чланице УН.

Према правилима гласања Генерална скупштина је тиме усвојила нацрт резолуције.

Број оних који су гласали за резолуцију о Сребреници је знатно мањи од половине чланица Уједињених нација.

Председник Александар Вучић упитао је уочи гласања зашто се резолуција о Сребреници доноси баш сада и зашто се на њој радило тајно. Указао је да ће усвајање резолуције отворити Пандорину кутију и да ће се свет суочити са низом оптужби за геноцид и да она неће донети помирење у региону.

Све најновије вести о дешавањима уочи гласања у УН пратите уживо у блогу РТ Балкан.

23. мај 2024 • 21:33

Вучевић: Успели смо да пружимо отпор достојан дивљења

Данас су Србија, Република Српска и српски народ са већим делом света успели да кажу јасно и гласно шта је истина, изјавио је премијер Србије Милош Вучевић.

Он је поручио да смо данас били сведоци озбиљних геополитичких промена.

"Резолуција о Сребреници је формално усвојена, а суштински је доживела дебакл. Успели смо да пружимо отпор достојан сваког дивљења", рекао је Вучевић гостујући у Специјалу РТРС-а.

Премијер Србије је захвалио свим земљама које су имале храбрости да кажу шта је истина.

"Србија, Република Српска и српски народ нису усамљени. Нисмо геноцидан народ, добри смо људи. Идемо напред", нагласио је Вучевић.

Ђурић: Свако ко буде хтео да иде против Србије ће сада морати два пута да размисли

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да је један од најважнијих резултата данашњег гласања у Уједињеним нацијама о резолуцији о Сребреници то што ће "свако ко буде хтео да иде против Србије морати два пута да размисли".

"Ми смо на најгорој теми, на теми која је најосетљивија, најтежа за објаснити и образложити, успели да имамо 107 земаља које нису биле против нас. Нама је широко поље да разговарамо и о нашим интересима кад је реч о Косову и Метохији и о многим другим стварима. И пријатељства која смо стекли у овој борби, ми ћемо пажљиво чувати и неговати", рекао је Ђурић после седнице Генералне скупштине УН на којој је усвојен нацрт резолуције о Сребреници.

Србија је поручила да се не сме правити хијерархија међу жртвама и да се целом једном народу стави жиг геноцида и срамоте једнак са холокаустом, рекао је он.

"Мислим да смо у томе данас успели, ово отвара велики простор да се у четири петине човечанства ово не третира на начин на који су замислили творци резолуције", закључио је Ђурић.

Дачић: Тежак дан за Србију

Министар унутрашњих послова Ивица Дачића je оценио да је данашњи дан за Србију веома тежак, јер како је истакао, желе да нам припишу да смо геноцидан народ, али да је упркос томе ово једна победа Александра Вучића.

"Као што је председник Вучић рекао, у систему УН се гласа на чудан начин. Они који нису присутни неће да гласају. Са мањином је усвојена Резолуција. Она би била усвојена и да је било 20 гласова за. Ово је једна победа Александра Вучића. Треба да разумете колико је председник Вучић звао све државе у свету, толико су и други звали. И нису они само звали, они су и претили", рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Дачић је рекао да смо, како је навео, у старту имали четири ослонца, а то су Кина, Русија, Мађарска и Емирати.
Он је рекао да спонзори резолуције нису успели да приволе цео муслимански свет да гласа за ову резолуцију.

"Ово је веома тежак дан јер желе нашем народу да прикују да смо геноцидан народ. Ово нама даје за право да кажемо да већина чланица није подржала Резолуцију", рекао је Дачић.

Дачић је навео да је по повељи УН за гласање је потребна двотрећинска већина, а они су тражили просту већину.
Министар је нагласио да су не само у Београду, већ и другим градовима грађани изашли на улице.

Руанда одбацила "неосноване оптужбе" ДР Конга

Геноцид је мрља на нашем колективном сећању, рекао је представник Руанде.

Он је оптужио представника ДР Конга да је искористио ову прилику да изађе са "неоснованим оптужбама" против Руанде.

"Ово се своди на тривијализацију и негацију геноцида. Желео бих да категорички одбацим ове оптужбе", рекао је представник Руанде.

Од 1994, дешавао се систематски геноцид руанданских Тутсија у источном ДР Конгу, изјавио је он.

"ДР Конго је починилац геноцида против сопствених грађана", тврдио је представник Руанде. 

Косовска Митровицa: Колоне возила са српским тробојкама у знак подршке Вучићу

Колоне возила са српским тробојкама провезле су се центром северног дела Косовске Митровице у знак подршке председнику Србије Александру Вучићу и његовој борби у ГС УН.

Возила су правила кругове око споменика Цара Лазара.

Мађарска: УН мора да ради на изградњи поверења а не ширењу подела

Представница Мађарске рекла је да се Мађарска саосећа са жртвама злочина у Сребреници али је позвала окупљене да се запитају да ли је нацрт фокусиран на стабилност региона или на отварање старих рана.

Мађарска није уверена да ова резолуција помаже помирењу, а УН морају да раде на изградњи истог а не на ширењу подела и зато нисмо подржали резолуцију, објаснила је представница Мађарске, једине ЕУ земље која је гласала против резолуције.

Милачић: Једна од најсрамнијих одлука у модерној историји Црне Горе

Влада Црне Горе је гласањем за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН урушила углед земље и отворено издала велики део властитог народа, поручио је председник Праве Црне Горе Марко Милачић,

"Овај чин представља једну од најсрамнијих епизода у модерној политичкој историји Црне Горе. Својим гласом, Влада је показала потпуни недостатак поштовања према великом делу својих грађана али, суштински, и државе Црне Горе, означивши почетак додатне поларизације друштва. Директна одговорност за све последице које уследе након ове одлуке - што на унутрашњем, што на регионалном плану - лежи на Влади Црне Горе. Овај потез не може и не сме проћи без одговарајуће реакције српског народа у Црној Гори", рекао је Милачић, преносе "Вијести".

Он је истакао да позива све чиниоце у оквиру српског друштвено-политичког корпуса да се одлучно одреде према "овом срамном поступку Владе Црне Горе којим је нанешена огромна штета српском народу у Црној Гори".

"Сада је тренутак да покажемо јединство и одбранимо елементарне вредности, достојанство и интегритет", закључио је Милачић.

Додик: Нису успели Србима да наметну да су геноцидан народ

"Близу 110 земаља није гласало или је било против или уздржано. Ово је пропала резолуција и то значи да УН нису то подржале. Њихов наум да Србима наметну геноцидност и моралну дисквалификацију није успео", изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик после гласања у Генералној скупштини УН.

Опширније читајте ОВДЕ

Вулин: За Србе ово је дан поноса, спољну политику ускладити са резултатима гласања

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин након усвајања резолуције је поручио да "за нас Србе, ово је дан поноса и дан после кога треба да своју политику ускладимо са резултатима гласања".

"Тражили сте лисицу, наишли сте на вука. Немачка, САД и њихове колоније су мислиле да су Срби лак плен. Од земаља које су ратовале против Срба очекивао сам да нас боље познају и више цене", рекао је он.

Вулин је нагласио да су они "показали силу, али истину нису убили".

"Више земаља чланица УН нису подржале резолуцију, него што јесу. Ово је победа Србије, њених искрених пријатеља и победа невероватне упорности и челичне воље председника свих Срба Александра Вучића. Историја непогрешиво бира ко ће је чинити, а Срби ко ће их водити".

Вулин је рекао да је "за нас Србе ово је дан поноса и дан после кога треба да своју политику ускладимо са резултатима гласања".

"Свако нам је рекао шта мисли о нама, ми Срби сами бирамо пријатеље, али нас и непријатељи сами изаберу", поручио је потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин након изгласавања срамне резолуције о Сребреници у Скупштини Уједињених нација.

Црна Гора позвала на поштовање Устава БиХ

Представник Црне Горе Дамир Шабановић рекао је да је Подгорица размотрила и политичке импликације резолуције.

Према његовим речима, Црна Гора је мултиетничка земља која негује добросуседске односе, због чега су пажљиво размотрили резолуцију и поднели амандмане на њу.

Позвао је на промовисање дијалога и поштовање Устава БиХ и указао да је то био циљ црногорских амандмана.

Вучић након гласања: Предаја није опција, поносан сам на слободну Србију и херојски српски народ

Председник Србије Александар Вучић огласио се на Инстаграму непосредно након гласања у Генералној скупштини УН, где је поручио да предаја није опција.

"Предаја за нас никада није опција! Поносан на слободну Србију и херојски српски народ", написао је он.

Грчки представник: Ова резолуција подрива јединство региона

Грчка признаје значај резолуције о Сребреници и поштује одлуке и пресуде судова, рекао је представник Грчке.

Грчка је посвећена и национално и на међународном плану борби против порицања геноцида али нам је потребна иницијатива која промовише деескалацију и јединство. Ова резолуција ризикује да буде погрешно протумачена и подрива напоре јединству.

Будућност БиХ и Балкана може да постоји само у оквиру ЕУ, закључио је представник Грчке.

Прва реакција из Подгорице: Црна Горо, образ ти црн!

Док се чекају прве реакције политичара, власти и опозиције, прва реакција из Подгорице на глас Црне Горе за резолуцију о "геноциду" у Сребреници стиже у виду главног наслова на порталу "ИН4С" који гласи: "Црна Горо образ ти црн: Гласање у УН против рода и порода!" 

У овом тренутку испред зграде Владе Црне Горе траје протест више хиљада грађана због одлуке Владе Црне Горе да гласа за ту одлуку. На јучерашњем протесту испред зграде Владе чули су се узвици – "издаја, издаја" и "блокаде, блокаде".

Бразил: Резолуције треба да зближе стране а не да их додатно поделе

Наша уздржаност на процени околности које су владале на подношењу нацрта и консултација о резолуцији, рекао је представник Бразила.

Забринути смо великим поделама како у УН тако и у БиХ. Резолуције као ова требало би да окупе и зближе стране, да граде трајни мир и да помогну да се залече ране.

Околности у вези са овим нацртом биле су потпуно супротне и нисмо могли да будемо део тока, рекао је представник Бразила.

Небензја: Циљ резолуције да се демонизује један народ и подрије Дејтон

Циљ ове резолуције је да се демонизује један народ и подрије Дејтонски споразум, рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја. 

Према његовим речима, не изненађује да је резолуција донета без консензуса, гласањем, као и да је већи број оних који је нису подржали од оних који јесу.

Док је говорио представник Руске Федерације, председник Србије Александар Вучић огрнуо је српску заставу.

Опширније читајте ОВДЕ

Брнабић: Нема повлачења, нема предаје!

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је данас да је поносна на председника Александра Вучића и оценила да ће његов говор на седници Генералне скупштине УН остати уписан у историју.

"Поносни смо на Александра Вучића! Хвала што не даш да нам газе Србе и Србију", објавила је Брнабић на налогу Икс.

Навела је и цитат из говора председника који је на седници Генералне скупштине УН о Сребреници рекао: "Не бранимо себе, бранимо свет и принципе међународног права",

"Нема повлачења, нема предаје", закључила је Брбанић.

Русија и Украјина на различитим странама

Русија и Белорусија гласале су против резолуције о Сребреници.

Украјина је, предвидљиво, била за резолуцију.

Како је гласао (шири) регион

Црна Гора, Босна и Херцеговина, као и Хрватска, Албанија, Словенија и Северна Македонија гласали су за резолуцију о Сребреници.

Мађарска је била против.

Грчка и Словачка су биле уздржане, док су Бугарска и Румунија гласале за резолуцију.

 

За 84, против 19, уздржано 68

Генерална скупштина УН усвојила је о нацрту резолуције о Сребреници.

"За" је гласало 84, против 19 док је 68 земаља било уздржано.

ДР Конго против резолуције

Представник Конга истакао је неопходност консензуса, нарочито у БиХ са "етничким тензијама и унутарполитичким проблемима".

Јасно да овај нацрт резолуције не представља консензус међу становништвом БиХ. Нацрт резолуције овакав какав јесте антагонистички чин једне заједнице против друге. Није било ни регионалних консултација што доводи у питање питање помирења у региону, подсетио је представник.

Ова резолуција ће бити контрапродуктивна, неће залечити ране нити оснажити мир. Само ће продубити поделе и донети до нових таласа насиља, нагласио је.

Генерална скупштина УН би то требало да избегне, рекао је. Признање геноцида мора да буде засновано на објективним паралетрима, не сме да буде политизовано и вођено двоструким стандардима, рекао је он.

Због тога ћемо гласати против резолуције, поручио је.

Ангола остаје уздржана

Ангола снажно верује да мир, помирење и јединство се морају штитити по сваку цену, рекао је представник Анголе. 

"Верујемо да је процес помирења на Балкану и даље веома фрагилан, и да би ова инициатива подрила напоре земаља да постигну помирење", додао је он.

Ангола такође има сумњи по питању транспарентности и инклузивности око доношења резолције, и стога ће бити суздржана, рекао је он.

УАЕ остају уздржани

Оно шта се десило у Сребреници је био геноцид. То је чињеница коју су утврдили највиши међународни судови, рекао је представник УАЕ.

"УАЕ су доследно стајали у солидарности са нашом браћом и сестрама у БиХ", рекао је он.

УАЕ снажно подржавају садржај резолуције, жртве и начин њиховог убиства никада не сме бити заборављен, додао је представник УАЕ. 

Иако осуђују негирање геноцида, УАЕ истичу озбиљне сумње око тајминга и процеса око резолуције.

"Брине нас што је дошло до значајне политизације", рекао је представник УАЕ.

Сећање на Сребреницу не сме бити експлоатисано у политичке сврхе... Треба дипломатији дати више времена. 

Египат ће гласати за резолуцију

Египат се противи исхитреном подношењу резолуције. То баца сумњу на резолуцију, рекао је представник Египта.

Резолуција не доприноси миру и дијалогу у региону, додао је он.

Коспонзори су искористили резолуцију као изговор за политичку реторику и она не помаже ситуацији на терену, рекао је он.

Египат је посвећен политичком и дипломатском дијалогу као кључу решења ситуације на Балкану. Верујемо да решење не може да стигне споља, кроз резолуцију пуну предрасуда која не помаже земљама Балкана да постигну разумевање и суживот.

Египат ће гласати за резолуцију, рекао је он, објаснивши да је то доказ посвећености Египта међународном праву и Повељи УН.

Додик прати сeдницу Генералне скупштине о резолуцији о Сребреници

Председник Републике Српске Милорад Додик у Административном центру Владе прати седницу Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници.

Председник Републике Српске Милорад Додик је претходно подсетио да о овој резолуцији не постоји одлука ни усаглашен став Председништва БиХ, а да се сва питања у БиХ морају решавати консензусом.

Никарагва против резолуције, не доприноси миру

Представница Никарагве указала је на двоструке стандарде међународне заједнице.

Она је подсетила да резолуција о Сребреници не ужива консензус у БиХ, не доприноси миру и јединству региона. Подсетила је и да је НАТО бомбардовао бившу Југославију, послуживши као "оружје Запада".

Не може се из историје избрисати највећи геноцид против наших народа у Америци и Африци, када су милиони људских бића избрисани са лица земље да би се Запад обогатио на њиховим ресурсима.

Потребан нам је мултиполаран свет. Време је да УН постану организација која представља све народе, рекла је она и питала да ли ће Запад гласати за резолуцију о геноциду који су починили колонизатори у Америци.

Гласаћемо против резолуције коју је предложила Немачка јер не доприноси миру и помирењу.

Венецуела одбацила резолуцију

Представник Венецуеле поручио је да Венецуела подржава кажњавање и спречавање геноцида и изградњу мира.

Он је подсетио да је 2015. Венецуела била уздржана јер резолуција није имала сагласност људи региона који су одговорни за изградњу мира и стабилности.

Тада смо рекли да тај нацрт резолуције продубљује јаз између народа у БиХ који морају да изграде заједничку будућност засновану на дијалогу и поштовању различитости.

То важи и данас, поручио је он. Венецуела заговара поверење и мир на Балкану. Функција УН је да промовише разумевање међу народима и ми апелујемо да се настави посао почет у Дејтону применом споразума који је био резултат политичког консензуса свих страна.

Куба одбацује текст резолуције

Представник Кубе подсетио да је Дејтонски споразум донео мир у БиХ и требало је да створи основ за мултиетничку државу. Одговорност ове скупштине и међународне заједнице је да се промовише мир и суживот.

Куба подржава конструктивни дијалог. Ми нисмо за иницијативе које воде ка ескалацији тензија и поделама.

Куба одбацује текст који је политизован и угрожава принципе УН и међународног права, поручио је кубански представник.

Азербејџан неће гласати за резолуцију

Представник Азербејџана подсетио је на блиске историјске везе, узајамно поштовање и заједничке интересе са земљама Балкана.

Нагласио је да Азербејџан зна колико су болне ратне ране и колико је важно изградити мир и добити правду. 

Ми сматрамо да обезбеђивање правде за жртве тражи најшири консензус и пажљиво планирање и преговоре, рекао је представник Азербејџан и поручио да неће гласати за резолуцију.

Намибија уздржана на гласању

Представник Намибије рекао је да се у Сребреници догодио "геноцид", као и у Руанди и Немачкој. 

Оно што се дешава у Гази је геноцид, рекао је представник Намибије и поручио да ће бити уздржани на гласању.

"Морамо да разговарамо о овоме, да се постарамо да се никада не понове", поручио је представник Намибије.

Представник Кине: Противимо се резолуцији о Сребреници

Представник Кине поручио је данас да ће Кина гласати против резолуције о Сребреници јер она није у складу са духом помирења и хармоније у БиХ и међу земљама региона, а није ни у складу са жељом да се одржи мир на Западном Балкану и у Европи као ни са изворном сврхом резолуције а то је солидарност са жртвама.

"У интересу је за регион и међународну заједницу да БиХ схвати важност хармоничног саживота са осталима и задржи мир и развој", рекао је кинески представник и подсетио да је Кина увек заговарала да се историја не заборави и да се из ње учи.

Кинески представник је истакао да је резолуција изазвала контроверзе у БиХ и земљама региона.

"Кина нема другу алтернативу осим да гласа против ове резолуције. Кина је увек поштовала независност и територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и независни избор народа БиХ у вези са будућношћу њихове земље - рекао је представник Кине и позвао на пуну комуникацију са кључним учесницима и државама потписницама Дејтонског споразума. 

Окупљени испред зграде Владе Црне Горе прате гласање о резолуцији у ГС УН

Испред зграде Владе Црне Горе у Подгорици почео је још један скуп под називом "Зауставимо издају", због одлуке извршне власти да у Генералној скупштини УН подржи усвајање предложене резолуције о Сребреници.

Окупљени као и синоћ носе заставе Србије и краљевине Црне Горе.

Скупу присуствују и свештена лица, посланик Уједињене Црне Горе (УЦГ) Владимир Добричанин и потпредседник општине Беране Младен Премовић.

Организатори скупа поучили су, између осталог, да "подршком резолуције о геноциду у Сребреници влада, на чијем челу је Милојко Спајић, не уважава жртве српског народа".

Окупљени испред Владе скандирају Ратку Младићу, "издаја" и "Русија".

Вучић: Позивам све да гласају против политизоване резолуције

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је резолуција о Сребреници "политизована" и да не доноси никакво помирење регуону.

"Зашто се доноси ова резолуција? Говори се о индивидуалној правној одговорности, ако је тако зашто онда резолуција када је индивидуална одговорност утврђена кроз оптужнице, пресуде", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Немачка крила припреме за резолуцију а да се сада позива на резолуцију о геноциду у Руанди која је донета на транспарентан начин.

Председник Србије је оценио и да УН имају двоструке аршине када је реч о "гледању у прошлост". Србији је, рекао је он, речено да не гледа толико далеко у прошлост када смо питали зашто су бомбардовали Југославију без консензуса, а сада је припремљена резолуција о нечему што се догодило још раније.

Ова резолуција ће отворити Пандорину кутију, упозорио је Вучић.

Опширније читајте ОВДЕ

Палата Републике вечерас у бојама застава Републике Српске и Србије

Палата Републике у Бањалуци биће вечерас осветљена у бојама застава Републике Српске и Србије као знак јединства и показатељ да је српски народ увек заједно, па и у овим изазовним временима, најављено је из Кабинета председника Српске.

Амбасадорка Немачке у УН: Циљ резолуције је помирење, није уперена против Србије

Амбасадорка Немачке у УН Антје Лендертсе, иначе најгласнија у антисрпској кампањи и прикупљању гласова за резолуцију рекла је да је циљ резолуције помирење и сећање на жртве Сребренице.

"Овај чин геноцида довео је до смрти више од 8000 жртава. Наша мисија да одамо почаст жртвама и подржимо преживеле", рекла је она и подсетила да су коспонзори резолуције о Сребреници је 17 земаља уз Немачку и Руанду.

Посвећени смо да затворимо јаз у комеморацији овог злочина. Нацрт подцртава и улогу међународних судова у борби против геноцида, али и едукацију, како се овако нешто никада не би догодило, објаснила је она.

"Ова резолуција није уперена ни против кога, ни Србије  коју веома ценимо, већ починилаца овог геноцида и зато ужива подршку разних земаља, укључујући земаља региона", рекла је амбасадорка и објаснила да су зато прихватили амандмане Црне Горе.

Амбасадорка је исто тако нагласила да резолуција има подршку организација за младе из Србије и поручила да су све етничке групе претрпеле ужасне губитке у Сребреници. Антје Лендертсе изјавила је да јој је част да представи нацрт резолуције у знак сећања на геноцид у Сребреници.

Три земље повукле коспонзорство резолуције

Три земље повукле су конспозорство срамне резолуције о Сребреници, сазнају "Новости". Реч је о Вануатуу, Антигви и Барбуди и Малавију. 

Народ Црне Горе спрема блокаде градова и смену власти ако резолуција прође: Подгорица као тент сити

Народ Црне Горе се не мири са наказном намером Владе Милојка Спајића да данас подржи предлог Резолуције о геноциду у Сребреници, па ће уколико резолуција буде усвојена уз помоћ црногорског представника у ГС УН, следи блокада свих црногорских градова.

Такође, испред Скупштине Црне Горе биће формирано шаторско насеље које ће ту остати све до смене актуелне власти.

Грађани ће пред зградом Владе чекати гласање.

То се јуче могло чути на скупу који су српске патриотске организације уприличиле пред зградом Владе због Спајићеве велеиздајничке политике и намере да се Срби прогласе геноцидним народом. 

Окупљена маса јуче је поред осталог скандирала "блокаде, блокаде", захтевајући да се приступи потпуној блокади саобраћаја у Црној Гори.

Уочи седнице разговор Вучића и Небензје

Председник Србије Александар Вучић разговарао је уочи седнице УН са сталним представником Русије при УН Василијем Небензјом.

Старовић: Ретроактивни покушај правдања оног што су чинили 90-их

Министар за рад, борачка и социјална питања, Немања Старовић, рекао је да се покушава да се нерашчишћени рачуни наплате преко наших леђа.

Према његовим речима, покушавају ретроактивно да оправдају оно што су радили деведесетих година, да оправдају акцију Олуја, па и бомбардовање 1999. године.

"Овим се до крајњих граница релативизују појам геноцида, то ће довести до девалвације термина геноцида," напоменуо је Старовић.

Додао је да је сигурно да ствари не стоје добро по нас, почевши од процедура јер није потребна апсолутна већина да би се усвојила ова резолуција о Сребреници.

Навео је пример да би могло да се догоди да од 190 држава, 187 буде уздржано и да резолуција буде усвојена.

Старовић је рекао да ће се видети ко су Србији пријатељи, а ко партнери у свету. 

Председник Матице Грка у Србији: Резолуција о Сребреници срамна

Председник Матице Грка у Србији Христос Алексопулос изјавио је да је резолуција о Сребреници срамна јер има за циљ сваљивање "нечијих туђих крвавих грехова" на "праведничка плећа" поносног и праведног српског народа.

Он је то рекао у Њујорку поводом седнице Генералне скупштине УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници и где борави јер, како каже, осећа моралну обавезу према братском православном српском народу над којим су у 20 веку учињена три геноцида.

Поручио је да је грчки народ увек био и да ће бити уз Србију.

"Грчки народ је уз Србију и српски народ без обзира на било какве различитости у политичким или идеолошким опредељењима. Наша два народа, српски и грчки најбоље познају цену слободе јер смо први на капијама цивилизоване Европе дочекали оне који су хтели да затру и униште темеље на којима модерна Европа почива. Како онда могу и имају образа, било ко, да српски народ оптужи за геноцид!? Зар ови који су спонзори те срамне резолуције не чују крике мученички страдалих милион Срба из Јасеновца који су страдали за слободу те исте Европе?!", запитао је Алексопулос.

Историчар Предраг Марковић: Велики корак када би Кина гласала против

Историчар Предраг Марковић каже да би симболички био велики корак ако би Кина гласала против резолуције о Сребреници, јер су они углавном уздржани.

"Глас против би био јасан глас подршке. Битна је морална победа, и да смо за историју изложили свој став. Оптужба за геноцид је врло лукаво направљена, и направљена је атмосфера да ако не гласате за ову резолуцију испада да нисте против геноцида. Реч геноцид је доживела праву инфлацију у последње време, можда управо с намером да се девалвира оно што се десило рецимо у Аушвицу", рекао је Марковић.

Каже да је симболичка тежина те резолуције огромна, јер су веома ретко земље оптуживане за геноцид попут Руанде где је убијено 800.000 људи.

"Холокауст није проглашен за геноцид, и ово је извитоперен догађај јер се дешава 30 година после рата. То је исто као када би Пољаци покренули тужбу против Немачке. Нема ничег добронамерног у тој резолуцији", нагласио је Марковић.

Oбезбеђење УН покушало да отме српску заставу српким жртвама рата у БиХ

Пред почетак Генералне скупштине УН десио се скандал када је обезбеђење покушало да отме заставу Србије коју су држале српске жртве рата у БиХ, преносе "Новости".

Они су одбили да им дају заставу, уз речи: "Ни за живу главу"!

Дураковић: Резолуција ће највероватније бити усвојена

Потпредседник Републикe Српскe из реда бошњачког народа и бивши начелник општине Сребреница, Ћамил Дураковић, сматра да ће резолуција о Сребреници Генералне скупштине Уједињених нација, највероватније бити усвојена.

"Дошао је дан када ће Генерална скупштина УН-а расправљати о Резолуцији о Сребреници. Оно што смо сведочили протеклих месеци јесте да се отприлике да назрети да ће већина цивилизованог света данас дати своју јасну поруку по питању геноцида у Сребреници. Видели смо одређене земље које су спонзори и отприлике се зна да ће резолуција највероватније бити усвојена", казао је Дураковић за Фену.

Амбасадор БиХ у Уједињеним нацијама Златко Лагумџија поручио је да се улази у последње минуте "утакмице" и да неће одустати од борбе.

Ђурић из Њујорка: Тежак и тужан дан за Србију, али и велики дан поноса

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да ће данас за Србију бити тежак и тужан дан зато што ће резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН сакупити просту већину гласова оних земаља које гласају, иако већина човечанства, па ни већина држава света за резолуцију вероватно неће гласати.

"Истовремено, данас ће за Србију бити и велики дан поноса, зато што ћемо данас показати да јесмо држава, држава која хоће и има снаге да брани себе, држава која хоће да се пита о сопственим интересима и да независно и слободно доноси своје одлуке", написао је Ђурић на платформи Икс.

Највећи светски ауторитети за питање холокауста јасно изнели став о питању "геноцида" у Сребреници

Ефраим Зуроф израелски директор Центра Симон Визентал и "посљедњи ловац на нацисте" и професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму Јехуда Бауер, који се сматра у стручним круговима за највећег ауторитета за питање Холокауста и геноцида јасно и гласно су рекли да у Сребреници није било геноцида.

"Можда је најбољи начин да се то опише, сходно ономе што сте рекли, јесте, да би то био геноцид уколико би план решавања проблема предвиђао уништење друге групе. Дакле, у Босни план није био да се убију сви Бошњаци, ни у ком случају. То је незамисливо. То и јесте поента. Зато то није геноцид", изјавио је Зуроф у разговору са Јехудом Бауером, у ексклузивном интервјуу рађеном за потребе документарног филма "Анатомија обмане: Сребреница".

Нешић: Не прихватам и никада нећемо прихватити да смо геноцидни

Министар безбедности у Савету министара БиХ уз слику поред табле за улазак у Сребреницу напосао је да је поносан што је данас у Сребреници и што припада слободарском српском народу.

"Не прихватам и никада нећемо прихватити да смо геноцидни. Живела Српска, живела Србија", написао је Нешић из објаву.

Пленковић: Резолуција ће проћи, нема говора

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас у Цетинграду да ће предложена резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН бити усвојена, те да је став званичног Загреба с тим у вези јасан.

"Резолуција ће проћи, о томе нема говора, наш став је јасан", рекао је Пленковић, преноси хрватски портал Дневник.

Хрватска је, иначе, коспонзор предложене резолуције о којој ће Генерална скупштина УН расправљати данас.

Резолуцију су једнострано предложили политички представници Бошњака у БиХ, кршећи притом Дејтонски мировни споразум.

Муфтија Мустафа Јусуфспахић: Сведочим да српски народ није геноцидан

Муфтија београдски Исламске заједнице Србије Мустафа Јусуфспахић изјавио је да као муслиман у Србији сведочи да српски народ није геноцидан и да Србија то не заслужује.

Муфтија Јусуфспахић је истакао да је Србија његова земља и да у њој људи живе и Богу се моле у џамијама, црквама и синагогама.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Брнабић разговарала са Стевандићем и поручила да ће се српски народ држати заједно

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је данас у телефонском разговору са председником Народне скупштине Републике Српске Ненадом Стевандићем да ће се српски народ држати заједно, без обзира на све.

Брнабић је исказала велику захвалност за сву подршку народа из Републике Српске коју ужива председник Србије Александар Вучић.

"Подршку у овој борби, не само за правду и истину, већ за разлику од оних који спонзоришу и коспонзоришу ову резолуцију за истинско помирење и мир на Балкану. И ово ће проћи, а наша борба се наставља", написала је она на Инстаграму.

Познато ко ће у име Црне Горе гласати за резолуцију о Сребреници

Саветник Мисије Црне Горе у Уједињеним нацијама, Дамир Шабановић највероватније ће бити особа која ће подићи руку за гласање званичне Подгорице у Уједињеним нацијама о Резолуцији о геноциду у Сребреници, пишу "Новости".

Шабановић је био први секретар у Амбасади Црне Горе у Пекингу, а према доступним подацима био је координатор Бошњачке странке приликом кампање за улазак Црне Горе у НАТО.

Тако ће он испоштовати оно што су данима раније најавили премијер Милојко Спајић и министар спољних послова Филип Ивановић. Његово име је најчешће које се јутрос помиње у Подгорици.

Председник Вучић разговарао са председником Анголе о данашњем гласању на ГС УН

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Републике Анголе Жоаом Лоренсом.

"Одличан и пријатељски разговор са председником Лоренсом, кога сам детаљно информисао о свим чињеницама, притисцима и последицама везаним за данашње гласање о резолуцији о Сребреници на Генералној скупштини УН", написао је председник на Инстаграму.

"Истакао сам да ће се Србија, у одбрани своје слободе и образа, борити до последњег тренутка, да ни овога пута нећемо устукнути пред већом и јачом силом, јер снагу налазимо у светињи коју бранимо, правди и истини, као и у подршци пријатеља. Захвалио сам председнику Анголе на поштовању, уважавању и разумевању које је ова земља, кроз историју, показивала према Србији, њеном суверенитету и територијалном интегритету, замоливши га да и у овим тешким околностима подржи слободарски, правдољубив и независан дух у међународној политици, за шта су се и Србија и афричке земље одувек залагале", додао је.

Додик и делегација Владе Српске у Братунцу

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је делегација Владе Српске дошла у Братунац и Сребреници да би скренули пажњу на историјску неправду учињену српском народу.

Вучић у зграду УН донео државни симбол: Ово је застава части, застава храбрих, застава слободе

"Ово је застава части, застава храбрих, застава слободе! Управо сам је понео са собом у зграду Уједињених нација. Бранићу је и чувати. И поносићу се њом. Ми нисмо геноцидан народ! Живела Србија", поручио је председник Србије Александар Вучић

Почела седница Владе Српске у Сребреници, присуствује Додик

У Сребреници се одржава седница Владе Републике Српске, а присуствуј и председник Републике Српске Милорад Додик, министри из Српске у Савету министара, као и начелници и градоначелници локалних заједница са подручја Бирча и Подриња.

На предложеном дневном реду Владе Српске наћи ће се информација о реализацији Меморандума о сарадњи у области пољопривреде између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и Министарства индустрије Белорусије.

Министри ће расправљати и о предлогу одлуке о одобрењу исплате милион КМ са рачуна посебних намена ради реализације дела уговора о финансирању БиХ и Републике Српске са Европском инвестиционом банком по пројекту мере заштите од поплава у Републици Српској.

На седници ће бити ријечи и о информацији о досадашњој реализацији пројекта оснивања специјалне болнице "Губер" Сребреница, најављено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Пред министрима би требало да се нађе и предлог мишљење на Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада агената страног утицаја у Републици Српској.

Предвиђено је и више давања сагласности на планове утрошака и релокације средстава мнистарстава, институција и установа.

Поподне нови протести у Подгорици испред зграде владе

У булевару испред зграде Владе Црне Горе у центру Подгорице, данас ће у 16 сати, у време када би у Њујорку у ГС УН требало да почне гласање о резолуцији о Сребреници, почети нови протестни скуп који организује више српских културних центара и НВО из Црне Горе. Портал ИН4С данас, најављујући скуп пише да се "народ Црне Горе не мири са наказном намером Владе Милојка Спајића да данас подржи предлог резолуције о лажном геноциду у Сребреници".

Овај портал најављује данас и "блокаде црногорских градова, ако Црна Гора у Њујорку гласа за резолуцију".

"Уколико заиста представник Црне Горе у ГС УН данас дигне руку за акт који су предложиле Немачка и Руанда, а којим се Срби означавају као геноцидан народ, уследиће блокада свих црногорских градова, а испред Скупштине Црне Горе ће бити формирано шаторско насеље које ће ту остати све до смене актуелне власти. Народ ће пред зградом владе чекати гласање", најављује овај портал чије писање данас преноси и други подгорички медији.

Додик у Братунцу: У наредних 30 дана предложићемо споразум о мирном разграничењу

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће у наредних 30 дана бити предложен споразум о мирном разграничењу.

"Ми данас крећемо са формалном одлуком да се тражи мирно разграничење. Предложићемо да се прво разјасне политичке надлежности везано за ентитете, а да сачувамо и оставимо садашњи модел функционисања привреда и у року од неколико година да то прилагодимо моделу мирног разграничења", рекао је Додик у Братунцу.

Он је рекао да српски народ напросто више не може да живи у овој БиХ и да је ово што су Бошњаци урадили са резолуцијом о Сребреници бесправно и да нису уважили Србе.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Жарић Ковачевић: Они којима смета јака Србија желе да прогласе Србе геноцидним

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић навела је данас да су они који желе да Србе прогласе геноцидним народом они којима смета јака и развијена Србија.

Министарка је пружила подршку председнику Србије Александру Вучићу, који се, како је рекла, у Њујорку бори за интересе српског народа и Србије.

"Оно што је сигурно, неупитно и постојано јесте искрена тежња председника Александра Вучића и државног тима да заштите националне интересе и одбране кредибилитет наше земље, а нарочито положај српског народа, ма где се он налазио", написала је Жарић Ковачевић на Инстаграму.

Она је напоменула да они који желе да српски народ прогласе геноцидним и тиме изазову тешке последице по Србију, јесу исти они којима смета јака и развијена Србија као економски центар региона и фактор мира и стабилности.

Селак у Храму Христа Спаситеља на молитви за српски род

Горан Селак, председник Социјалистичке партије Српске, присуствовао је молитви са спас народа у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Селак је на друштвеним мрежама написао да српски народ треба бити јединствен и поносан.

"По благослову Његове светости патријарха српског Порфирија у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, као и у свим храмовима Српске православне Цркве, данас у подне звонила су црквена звона која позивају на саборност цели наш народ. Прислужио сам свијеће за живот наше нације и помолио се Господу да свима подари мир. Наш народ је одувек желио миран живот и слободу, колико себи, толико и другима. Упркос свим искушењима, уз доследну веру и изношење истина, опстаћемо као светосавски слоборадски народ", написао је Селак.

Бореновић: Застрашујућа засљепљеност мржњом бошњачке политичке елите

Председник ПДП-а Бранислав Бореновић оценио је да чланови Председништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић и амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија својим једностраним потезима, неусаглашеним са представницима осталих народа, директно ударају на саму срж постојања БиХ, која се темељи на договору и једнакој заступљености три народа.

Бореновић је истакао да је историја показала да прегласавање и доминација једног народа не доносе ништа добро, јер је управо то довело до грађанског рата, до злочина у Сијековцу, Кравицама, Братунцу, на Казанима, па на крају у Сребреници и многим другим стратиштима.

Он је истакао да смо скоро тридесет година од завршетка рата, поред небројено реалних проблема, дошли у ситуацију да се бавимо темама из прошлости, само због чињенице да су политички лидери једног народа већински одлучили да своје политике граде на прошлости, на сукобима, па на крају и на директним ударима на принципе на којима почива БиХ.

Председник и премијер Српске са начелником Сребренице

Председник Републике Српске Милорад Додик и премијер Радован Вишковић састали су се данас начелником општине Сребреница Младеном Грујичићем.

Претходно су Додик, Вишковић и министри положили венце на централни спомен-крст на братуначком гробљу.

Огласила се звона за спасење српске државе

Поводом најављеног усвајања резолуције о Сребреници, у подне су се у знак подршке српском народу огласила звона на свим црквама Српске православне цркве у Србији.

Звона звоне позивајући "верни светосавски народ на молитву, смиреност, међусобну солидарност и непоколебљивост у чињењу добра, упркос потпуно лажним и неправедним оптужбама којима је изложен у Организацији уједињених нација".

Патријарх Порфирије позвао је вернике на молитву за правду и мир.

Суљагић се жали због појачаних мера безбедности у Сребреници

Директор Меморијалног центра Сребреница - Поточари Емир Суљагић казао је да се полицијски пункт с комбијем пуним жандармерије налази 300 метара од његове куће, што му, из неког разлога не одговара.

Меморијални центар Поточари затвара се у 14 часова: Нема улаза "без претходне најаве"

Из Дирекције за координацију полицијских тела БиХ, који раде на обезбеђењу Меморијалног центра Поточари речено је за сарајевски "Аваз" да су "појачане сигурносне активности". 

"Појачане сигурносне активности" у преводу значи да Срби из Републике Српске ни по коју цену не смеју да уђу и одају пошту жртвама. 

"Меморијални центар Сребреница - Поточари радиће само до 14 сати, а ући ће само они који су раније најављени и који имају одоборење", речено је за "Аваз".

Раније је делегацији Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком одбијен захтев за посету Меморијалном центру.

У Будви тробојка, у Подгорици нови скуп против подршке резолуцији о Сребреници

У Будви је данас осванула тробојка на којој пише: "УН – Будва – 23. мај 2024", а поводом данашње седнице Генералне скупштине УН на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници.

Црногорска Влада је најавила да ће подржати предложену резолуцију. Противљење оваквој намери Владе исказано је синоћ на протесту у Подгорици са којег је поручено да се Црна Гора не мири "наказном намером" Владе Милојка Спајића.

Уколико заиста представник Црне Горе у ГС УН данас дигне руку за акт који су предложиле Немачка и Руанда, а којим се Срби означавају као геноцидан народ, уследиће блокада свих црногорских градова, а испред Скупштине Црне Горе ће бити формирано шаторско насеље које ће ту остати све до смене актуелне власти, поручено је са синоћњег скупа, пренео је подгорички портал ИН4С.

Нови скуп у организацији српских патриотских организација најављен је и за данас у 16 часова, такође испред зграде Владе, где ће окупљени чекати заједно исход гласања у Генералној скупштини УН и на основу гласања представника Црне Горе донети и формално одлуке у вези са протестима и начином даљег деловања.

Из Управе полиције саопштено је да поподневни скуп није пријављен, али ће бити сниман и неколико улица у Подгорици биће затворено.

"Непријављено јавно окупљање које ће се одржати 23. маја у 16 сати испред Владе Црне Горе у циљу изражавања незадовољства због најаве извршне власти да ће у УН подржати Резолуцију о Сребреници. Снимање ће се вршити у временском периоду од 15.00 часова до завршетка окупљања", саопштено је из Управе полиције.

Безбедност подигнута на највиши ниво: Инцидената не сме бити

Специјалне јединице МУП-а РС распоређују се у Сребреници и на улазима у општину, у питању је стандардна процедура када се очекује долазак највиших функционера Републике Српске, али и мере опреза како не би дошло до било каквог инцидента.

Раније је из Српске поручено да ће се седница Владе одржати у Сребреници и да инцидента не сме бити.

Стевандић: Могу да изгласају резолуцију али не могу да нас учине геноцидним

Уценама могу да изгласају резолуцију о Сребреници али не могу да нас учине геноцидним, поручио је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

"Могу да мрзе али не могу да укину Републику Српску", истакаоје Стевандић на Инстаграму.

Смајловић: Запад шаље поруку да је Немачка најважнија у Европи

Запад шаље поруку да је Немачка, која је уводничар, најважнија земља у Европи, сматра новинарка Љиљана Смајловић уочи данашње седнице Генералне скупштине УН на којој се очекује гласање о предлогу резолуције о Сребреници.

"Није само непристојно то што је Немачка овде извршила геноциде у два светска рата над Србима, него је Немачка искористила наше грађанске ратове деведесетих да поново почне да намеће, да учествује у наметању решења другим државама силом", подсећа Смајловић.

Она додаје да је у овом случају шеф мисије Босне и Херцеговине у Уједињеним нацијама водио подземну акцију.

"Он је осам месеци крио од своје власти, односно од једног дела своје власти да то ради. То је већ кршење Дејтона, али није то само у Босни кршење Дејтона, то би било кршење устава у свакој земљи на свету", објашњава Смајловић.

Упитана шта ће бити другачије уколико Кина гласа против ове резолуције, објашњава да постоји много земаља у свету, поготово у Азији и Африци, које цене своје односе са Пекингом.

"Претпостављам да гласање Кине, која се обично уздржава кад није неки конкретан кинески интерес у питању, може да утиче на гласање других држава, а може да утиче наравно и на наше будуће односе са другим државама", оцењује Смајловић.

Ковачевић: Над српским народом извршен геноцид

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић поручио је да да су Срби народ над којим је извршен геноцид, а који никада није починио геноцид.

"Чињеница је да сам ја овде припадник народа над којим је извршен геноцид и да припадам народу који никада није починио геноцид", рекао је Ковачевић за сарајевски Кликс.

Министар Денис Шулић поставио заставу на балкон: Српска је земља слободе, мира и толеранције

Пре поласка на седницу Владе Републике Српске која се данас одржава у Сребреници, поставио сам заставу Републике Српске на балкону свог стана, навео је министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић уз снимак.

"Република Српска је земља слободе, мира и толеранције и то знају сви њени грађани и сви наши гости из свих крајева света који нам се увек радо враћају. Живела Република Српска", поручио је министар Шулић.

Плакати са поруком "Ми нисмо геноцидан народ"

У Сребреници су постављени плакати са поруком "Ми нисмо геноцидан народ".

На билбордима се налази порука исписана ћирилицом "Ми нисмо геноцидан народ. Памтимо... Поносна Србија и Српска", са државним грбом Србије и грбом Републике Српске.

Уочи одржавања седнице Владе, ситуација у Сребреници је мирна, без икаквих ексцеса, јавља РТРС.

Џомић: Молебаном патријарха уочи Њујорка послата порука мира, љубави и благослова

Протејереј-ставрофор Велибор Џомић изјавио је данас да је молебаном који је патријарх Порфирије служио у Храму Светог Саве пред одлазак председника Србије Александра Вучића у Њујорк, послата порука мира, љубави, благослова и призивања Божијег благослова за свако добро дело.

"Његова Светост је служио молитвени чин који је редован, само је проблем што многи не знају да постоји молитва у цркви за свако добро дело, молитва за путника на путу. Тај догађај треба посматрати само у том контексту, то је молитвени чин попут сваког другог у цркви", навео је он за Танјуг и истакао да је молитва разговор човека са Богом и да она никада није порука мржње и немира.

Додаје ово није једини молитвени чин који се практикује ових дана, јер ће се данас у 12 часова у православним храмовима огласити сва звона која, како је навео, имају посебну симболику у хришћанству и у српском народу - да тај звук одагна сваку злу силу, мржњу из људских срца и да подсети читав народ да се сви заједно помоле Богу.

Џомић напомиње да тај чин не треба посматрати изоловано нити као део било какве кампање, већ да њему треба дати црквени и молитвени смисао и да му је веома жао што поједини медији користе и ту ситуацију да се обрушавају и на СПЦ, на Његову Светост, сопствену земљу, народ у једном врло проблематичном тренутку", изјавио је он.

Одговарајући на питање да ли је молитва каква је била у Храму Светог Саве може да буде уобичајена или би било уобичајено да је патријарх изговорио молитву али не у присуству председника и камера, Џомић је истакао да је Србија једна од држава која у свом уставу помиње Бога кроз химну "Боже правде", због чега сматра апсурдним да се у једној земљи која има тако дугу хришћанску традицију данас о томе расправља на начин како се чује и види из појединих медија и изјава појединих људи.

Иванишевић: Постоје докази за подизање тужбе за геноцид над Србима у Сребреници и околини

Директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић изјавио је да су Бошњаци и они који подржавају лажни мит о "геноциду" над Бошњацима у Сребреници покренули резолуцију у страху да ће српска страна, која располаже свим доказима, прва подићи тужбу за геноцид у Сребреници и околини, али над Србима.

"Зашто им се жури, и њима и Немцима? Зато што немају никакве аргументе, а ако су им аргументи масовне гробнице онда нека одговоре откуд Срби у тим масовним гробницима, а ми поседујемо имена Срба чији су посмртни остаци нађени у тим масовним гробницама. Не треба их потцењивати. Гурају резолуцију да би добили квалификацију 'геноцид' и ублажили нашу тужбу и аргументе. Они и не располажу ничим", рекао је раније Срни Иванишевић.

Он је нагласио да је српска страна, у смислу потенцијалне тужбе, неупоредиво јача.

"Ми за разлику од њих имамо све битне чињенице. Знају они да Срби имају све доказе о геноциду над српским народом у Сребреници. Они се основано боје и зато су поново активирали резолуцију", оценио је Иванишевић.

Он сматра да је Сребреница планирана за главни град, како је навео, "те њихове џамахирије".

"Све је било етнички очишћено, а имамо и доказ њиховог Главног штаба, њихове оперативне групе који обавештава Други корпус да се Сребреница 100 одсто очисти. Увелико је тај простор виђен за повратак ислама. Нашли смо то код неких 'ајатолаха чак и из Ирана'", рекао је Иванишевић.

Иванишевић је подсетио да је меморандум на 132 стране о убијеним Србима у Сребреници, Братунцу, Милићима и Скеланима са именима страдалих, али и именима њихових убица, предат УН у јуну 1993. године, али се испоставило да су административци Савјета безбједности – Тунижанин и Мароканац тај документ склањали, а на документа о муслиманским жртвама додавали и неколико нула.

Додикова саветница: Разматрање резолуције о Сребреници у ГС представља сумрак процедура УН

Саветница председника Републике Српске Ана Тришић Бабић рекла је да разматрање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН представља сумрак процедура УН, јер је реч о документу који није усаглашен у Председништву БиХ.

Тришић Бабић је подсетила да су сви органи УН упознати о томе да је документ самостално иницирао бошњачки део Мисије БиХ при УН, без одлуке Предсједништа БиХ, подсјећајући да је српски члан Председништва Жељка Цвијановић упутила писмо и да је реаговала Мисија Србије.

"Савет безбедности УН почива на консензусу, а овај пут нема консензуса јер су Србија, Русија и Кина рекле да не подржавају, па се прешло на гласање простом већином у Генералној скупштини", рекла је Тришић Бабић, додајући да је за УН и читав свет битан принцип консензуса, који се овај пут, очито, игнорише.

Она је истакла да би усвајање резолуције имало лоше импликације за Републику Српску и Србију и да је након иницирања овог предлога немогуће помирење и суживот у БиХ.

Тришић Бабић је рекла да је на сцени дипломатски рат због редефинисања појма геноцида.

"Такође, уколико резолуција о Сребреници буде усвојена, 600.000 долара из редовног буџета УН биће на располагању да се тачке те резолуције имплементирају", навела је она.

Брнабић: Никад нисам била забринутија за мир на Балкану

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је предлагање Резолуције о међународном дану промишљања и сећања на геноцид у Сребреници у Уједињеним нацијама, "фарса".

Она је истакла да никад није била толико забринута за мир на Балкану као сада.

"Позивам све из Европске уније (ЕУ) да се запитају како ће изгледати Босна и Херцеговина након гласања о резолуцији. Да ли ће бити земља која је мирнија, стабилнија, у којој постоји веће разумевање између Бошњака, Хрвата и Срба или нестабилнија у којој је потребан један инцидент да се све се запали. А ко је то урадио, па пре свега Немачка, а онда и сви они из ЕУ и сви они који ће гласати за овакву резолуцију", рекла је Брнабић за Тв Пинк.

Она је открила да су неке земље приморане да гласају и прећено им је, а да су предлагачи резолуције из Западног света "узели шибицу и бацили је".

"Па да ли сте ви људи уопште нормални, како ће се данас осећати Срби у Босни и Херцеговини, у Републици Српској, у Федерацији, Дрвару. Када ће сви – или да славе или да плачу. Зашто сте то у радили 29 година касније. Баш их брига", рекла је Брнабић.

Председница скупштине је истакла да док "Србија најмањи правилник мора да донесе транспарентно, са друге стране није познато како је резолуција дошла до УН-а".

"Резолуција се доноси у тајности без консултација, чак и без БиХ", закључила је она. 

Грујичић: Резолуција Сребреницу враћа у нестабилно време

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић изјавио је да је резолуција о Сребреници атак на Републику Српску, Србију и читав српски народ и да у овом тренутку Срби морају бити јединствени, јер иза свега стоји покушај њиховог уништавања.

Истакао је да би усвајање резолуције вратило Сребреницу у нестабилно време, нарушило суживот и стабилност општине постигнуту у последњих осам година.

"Сребреница је стабилна општина и пример мултикултуралним друштвима. То неком очито смета и намерно дижу тензије", рекао је Грујичић.

Српски народ, поручио је, жели да живи у миру.

"У Сребреници се данас одржава седница Владе Републике Српске и Сребреница је данас место саборности српског народа. Срби су препознали шта се десило, знају да ће резолуција бити усвојена, али су упознати са борбом Србије и Републике Српске", рекао је Грујичић за РТРС.

Он је истакао да резолуцијом о Сребреници желе да забране причу о истини и изношење аргумената и да, како каже, ставе тачку на своју лаж.

Поражавајућа чињеница је, истиче Грујичић, да је Немачка предлагач резолуције, када се зна да је то земља која је починила геноцид у Другом светском рату.

Мандић: Данас је српски народ својим срцем у УН

Где год да живи, српски народ је данас свим срцем у УН и пружа пуну подршку председнику и делегацији Србије у противљењу намери да се изгласа његова наводна геноцидност, поручио је председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић.

"Данас је српски народ, без обзира на то где живи, својим срцем у УН. Он је уједињен у противљењу свакој намери да се у УН изгласа његова наводна геноцидност и пружа пуну подршку за све напоре које чине председник и делегација Републике Србије", написао је Мандић на Иксу.

Остаћемо, поручио је, своји на своме и уздигнута чела изборићемо се за бољу будућност српског народа.

Седница Владе Српске данас у Сребреници

Влада Републике Српске данас ће у Сребреници одлучивати о предлогу резолуције о Сребреници. Седници ће присуствовати председник Српске Милорад Додик, министри из Републике Српске у Савету министара, начелници и градоначелници локалних заједница Бирча и Подриња, пише РТРС.

Додик је најавио да ће са ове седнице федералној страни бити предложен мирни разлаз. Званичници Српске положиће цвеће и венце на српско гробље у Братунцу.

Из Меморијалног центра Поточари одбијен је предлог да делегација Владе посети ово место и положи венце.

Позив институцијама и грађанима да истакну заставу Републике Српске

Влада Републике Српске позвала је институције и грађане да данас, на дан гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, истакну заставе Републике Српске и симболички искажу своје противљење намери усвајања ове резолуције.

Истицањем застава грађани Републике Српске ће јасно и недвосмислено исказати јединство и саборност српског народа, у тренутку тешких искушења по целокупни српски народ, навели су из Владе.

Вулин: После данашњег гласања, више ништа неће бити исто

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин уочи гласања о срамној резолуцији о Сребреници изјавио је да ће се данас видети ко се борио за Србију.

"Свака генерација Срба има свој Видовдан, 23. мај је наш. Данас ће се видети ко и шта мисли о Србима, данас ће се видети ко се борио за Србију, а ко против ње. После данашњег гласања у Генералној скупштини Уједињених нација, више ништа неће бити исто. Ни наша спољна, ни наша унутрашња политика, ни наш однос према другима, ни наш однос према себи. Истина која ће се данас указати обавезаће нас да запамтимо и веру и неверу и да свако добро и свако зло вратимо истом мером", поручио је Вулин.

У подне звоне звона за спас српског народа и државе

По благослову патријарха Порфирија у подне ће у знак подршке српском народу звонити звона на свим црквама Српске православне цркве.

Како се наводи у саопштењу СПЦ звона ће звонити позивајући "верни светосавски народ на молитву, смиреност, међусобну солидарност и непоколебљивост у чињењу добра, упркос потпуно лажним и неправедним оптужбама којима је изложен у Организацији уједињених нација".

Патријарх Порфирије позива вернике на молитву за правду и мир.

"Његова светост позвао је православне вернике да се уједине у молитви за правду и мир свим народима, посебно оним са којима вековима делимо заједничку историју са библијском вером у срцу и на уснама - Жив је Господ наш. Жива ће бити и душа наша. Христос васкрсе", наводи се у саопштењу.