Србија и Балкан

Украјина пре Србије: У Приштини заседа Годишња скупштина Европске федерације новинара

Још увек неразрешена убиства и киднаповања 19 српских и албанских новинара, која су, врло извесно, починили терористи ОВК, као и репризирање неистинитих информација ноторно уперених против српског народа, неће бити у фокусу заседања, нити је српским новинарским организацијама омогућено да учествују у организацији догађаја
Украјина пре Србије: У Приштини заседа Годишња скупштина Европске федерације новинараGetty © Andrew Aitchison / Contributor

У Приштини данас почиње дводневно заседање Годишње скупштине Европске федерације новинара (ЕФН), којој присуствује око сто новинара и представника новинарских синдиката из 45 земаља.

Премда уредно регистровано код органа привремених власти у Приштини, Друштво новинара Косова и Метохије, које је део Удружења новинара Србије (УНС), није позвано да буде један од организатора догађаја, као ни Синдикат новинара Србије (СИНОС).

Једини партнер ЕФН-а у Приштини је албанско Удружење новинара Косова. 

Новинарство у време рата 

Тема заседања ЕФН-а у Приштини је "Новинарство у време рата", а учесници ће, како је најављено, дискутовати о извештавању о сукобима током округлог стола са замеником генералног секретара Међународне федерације новинара Тимом Досоном, адвокатом Платформе за промовисање заштите новинарства Савета Европе Флорентом Дуплоујем, фото-репортером Вејдом Годардом и председником Националне уније новинара Украјине (НУЈУ) Сергијем Томиленком.

Учесници ће, потом, присуствовати фото-медијској акцији у знак солидарности са, као је наведено у најавама, белоруским новинарима у затворима и украјинским новинарима у руском заточеништву, а моћи ће да сретну и 18 украјинских новинара обухваћених "Програмом боравка новинара" који је нека врста програма заштите.

Питање стратегијских судских тужби против учешћа јавности (СЛАПП) биће разматрано на завршној седници.

Деветнаест неразрешених убистава и киднаповања српских и албанских новинара, будући да су их, врло извесно, починили терористи ОВК, као и поновљено пласирање неистинитих информација на Радио-телевизији Косова (РТК), ноторно уперено против српског народа, неће бити у фокусу заседања, већ ће то, пре свега, бити рат у Украјини. 

"Лапсус" после двадесет година 

Судећи према најавама, учесници овог важног европског догађаја, који је у Приштини оцењен као једна од историјских прекретница за "Косово", неће се у основи занимати темама непоштовања најосновнијих принципа новинарске професије, као што је поменуто репризирање неистините вести од пре двадесет година на РТК, 17. марта ове године, да су се тројица албанских дечака 2004. године утопила у реци Ибар "док су бежала од групе српских младића", што је могло да изазове ново насиље над Србима.

Неистинито пласирана вест о смрти албанских дечака, коју је РТК репризирала 17. марта ове, искоришћена је за покретање Мартовског погрома 2004. године.

Тим поводом, УНС је саопштио да је текст вести у великој мери преписан из вести од пре двадесет година и да објава неистините вести собом носи очигледан покушај историјске ревизије читавог Мартовског погрома.

"У информацији се не наводи чије су куће и чији верски објекти паљени, али се наглашава неистина да су Срби узвратили тако што су то урадили и тамошњим албанским кућама", навео је УНС.

Удружење новинара Србије истакло је да су у овој информацији прекршене све професионалне норме и захтевало хитну реакцију локалних регулаторних тела и међународних организација, јер се, како је у саопштењу УНС-а наведено, оваквим извештавањем директно угрожава безбедност читаве заједнице и подстичу, охрабрују и аболирају починиоци једног од најтрагичнијих догађаја наше савремене историје.

Генерални директор РТК Шкумбин Ахметџекај је 20. маја ове године, два месеца после репризирања неистините вести о смрти албанских дечака, саопштио да је посреди био "лапсус", напомињући да је вест измењена, а да је јавности упућено извињење.

На подсећање новинара да је УНС реаговао чак и на исправку вести о Мартовском погрому, у којој се, како је УНС објавио, ни у једном делу не помиње српска заједница, Ахметџекај је одговорио да је са руководиоцима РТК стално понављао да се не треба враћати историји и говорити само ко је кривац или жртва.

"Као што знате, у мартовским нередима било је више убијених Албанаца него Срба. Не желим да кажем ко је битнији, јер су жртве свакако жртве без обзира на то које су националности и мислим да је највећу штету преживела српска заједница", рекао је Ахметџекај. 

Све резолуције остале мртво слово на папиру 

Европска федерација новинара маја 2018.године усвојила је прву резолуцију о истрази убистава новинара на Косову и Метохији, коју су поднели УНС, Удружење новинара Косова, Независно удружење новинара Србије и СИНОС.

Министарски савет ОЕБС-а је децембра исте године усвојио одлуку којом је позивао на недвосмислену осуду напада и насиља над новинарима, као и на ефикасне мере за окончање некажњивости злочина над новинарима на КиМ.

На предлог УНС-а, Скупштина ЕФН-а је 2021. године усвојила резолуцију о "неодложном формирању Међународне комисије за истрагу убистава и киднаповања новинара на Косову од 1998. до 2005. године".

У резолуцији је наведено да више од две деценије нико није одговарао за 19 од укупно 20 убистава и киднаповања српских и албанских новинара и медијских радника (једно убиство је решено пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију).

Упркос декларативном залагању, ниједан од 19 преосталих случајева убистава и нестанка новинара на Косову и Метохији до данас није решен, а УНС је, захваљујући колегиници Јелени Петковић, једина новинарска организација која је уопште истраживала ове случајеве.

Високи званичници ЕУ неразрешене случајеве несталих и убијених новинара поменули тек лане 

Када је почетком прошле године Виола фон Крамон, известилац Европског парламента за Косово, поменула тему злочина над новинарима, УНС је пренео да је то било први пут да неки од високих званичника Европске уније помиње тему злочина над новинарима на Косову и Метохији.

Виола фон Крамон је тада навела да "дугогодишње некажњавање убиства и нестанка српских и албанских новинара на Косову морају постати приоритет за владу у Приштини, што је познаваоцима прилика на Косову и Метохији звучало банално, лицемерно и крајње формално, јер за тако нешто тамо не постоје ни најосновнији услови.

Из неког разлога, непостојање најосновнијих услова за решавање случајева несталих и убијених новинара у Приштини није једна од тема заседања Годишње скупштине ЕФН-а у Приштини.

Председница Маја Север, односно ЕФН, до данас нису одговорили на питања која им је РТ Балкан проследио почетком априла ове године, у вези са изостанком УНС-а и СИНОС-а у организацији Годишње скупштине ЕФН-а у Приштини.

image