Србија и Балкан

Функционер сам себи смањио плату: И ово је могуће у Србији

Своја примања на овај начин је изједначио са просечном зарадом у општини Топола, те на исти корак позвао своје колеге у суседним локалним самоуправама
Функционер сам себи смањио плату: И ово је могуће у Србији© Fairfax Media via Getty Images via Getty Images

Председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић, из редова Српске напредне странке, предложио је да му се плата готово преполови. Он је најавио да ће се његов предлог о смањењу накнаде за рад са 118.000 на 72.000 динара месечно, 29. маја наћи на седници Скупштине општине Топола. 

Своја примања на овај начин је изједначио са просечном зарадом у општини Топола, те на исти корак позвао своје колеге у суседним општинама, који примају накнаде из општинских буџета, да се изједначе са својим суграђанима.

"Као председник Скупштине општине Топола предложио сам, а представници свих одборничких група су прихватили, да новчана накнада председника СО буде смањена са садашњих 118.000 динара на висину просечне плате на нивоу општине Топола. Наглашавам, не на просечну плату на нивоу државе Србије, јер  је она нешто већа него на нивоу Тополе и мишљења сам да председник СО треба да има примања колико има  просечан грађанин ове општине", написао је он на свом Фејсбук налогу.

Према подацима Републичког завода за статистику, висина просечне зараде у Тополи износила је око 72.000 динара.

Јовановића висина садашње накнаде за рад од 118.000 динара изједначена је са оном коју прима председник Општине Топола.

Такву одлуку о накнади, како каже, "наследио" је после избора, када је дошао на челно место Скупштине општине Топола. Наглашава да није утицао на доношење те одлуке.

Иначе, Топола је на самом дну по примањима у Шумадијском округу.

image