Србија и Балкан

Премијер Српске: Живи људи уписани у Поточарима; Влада ће сачинити споразум о мирном раздруживању

У Сребреници је одржана седница Владе Републике Српске на којој је разматрана актуелна ситуација о резолуцији о Сребреници која ће данас бити разматрана у Генералној скупштини УН
Премијер Српске: Живи људи уписани у Поточарима; Влада ће сачинити споразум о мирном раздруживању© Antonio Ahel/ATAImages

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић је рекао да ће влада у наредних 30 дана сачинити споразум о мирном раздруживању који ће упутити Федерацији БиХ и навео да је да 87 људи уписано у Меморијалном центру у Поточарима, а воде се као живи по евиденцији ЦИПС-а.

"Имамо човека који живи поред свог споменика у Поточарима, који је возио начелника Сребренице из реда бошњачког народа, а уписан је и његова слика је у Поточарима. Човек је жив, навео је Вишковић на конференцији за новинаре након седнице Владе која је заседала у Сребреници.

Он је показао фотографије људи који су живи, а имена им се налазе на споменику у Поточарима.

Вишковић је истакао да је тај списак имао 120 људи, али да су у међувремену неки преминули.

Споразум о мирном раздруживању није сецесија

Премијер Српске је, такође, нагласио да споразум о мирном раздруживању који ће влада сачинити није сецесија.

"Ово није сецесија, мирно раздруживање није сецесија", поручио је премијер Вишковић.

Вишковић је казао да је на седници разматрана актуелна ситуација о резолуцији о Сребреници која ће данас бити разматрана у Генералној скупштини УН, истакавши да се покушава наметнути теза о геноциду у Сребреници.

"Данас покушавају у УН да креирају резолуцију о наводном геноциду који су починили Срби и да већ од сутра будемо, како то кажу у ФБиХ, 'геноцидан народ'. Ми одбацујемо такву тезу и никада то нећемо прихватити", рекао је Вишковић.

Он је истакао да је поражавајуће да Немачка предлаже резолуцију о "геноциду", када се зна да је она та која је починила геноцид.

"Да ли се то Сребреница изједначава са Аушвицем и Јасеновцем", упитао је Вишковић.

Он је рекао да је влада, на овој редовној седници, разматрала и информацију о досадашњој реализацији пројекта оснивања специјалне болнице "Губер" Сребреница.

image