Србија и Балкан

Господари живота и смрти у БиХ: Уставни суд мења правила – стране судије могу донети одлуку сами

Изменом Правила Уставног суда БиХ, који ће се наћи на седници ове институције 30. маја, биће омогућено да се одлуке доносе са три гласа
Господари живота и смрти у БиХ: Уставни суд мења правила – стране судије могу донети одлуку самиGetty © Arman Fazlic

Изменом Правила Уставног суда БиХ који ће се наћи на седници ове институције 30. маја, биће омогућено да се одлуке доносе са три гласа, што значи да ће, већ крњи Уставни суд без српских судија сада моћи да донесе одлуке без било којег домаћег судије.

То значи да ће троје страних судија моћи сами да донесу було коју одлуку. Ова тачка прва је на дневном реду наредне седнице.

Портал "Бањалука.нет" сазнаје и да ће изменама Правилника о раду суда бити омогућено судијама и да након навршених 70 година наставе обављати функцију судије. До сада, њихов мандат престајао је у тренутку када напуне 70 година живота.

На седници заказаној за 30. и 31. мај ће се наћи и избор председника и потпредседника Уставног суда БиХ.

Стране судије Уставног суда БиХ бирају се у Стразбуру, дискреционо право избора има председник Европског суда за људска права. Велом мистерије обавијено је на који начин се врши селекција, а евидентно је једино да се одлуке у Уставном Суду БиХ доносе на штету Срба, о чему је РТ Балкан већ писао.

Уставни суд БиХ ће до 2026. године остати без свих домаћих судија, зато што није могуће изабрати нове због блокаде рада овог суда.

Уставни суд БиХ има девет судија, четири бирају у ентитету Федерације БиХ, двоје у Републици Српској, а троје страних судија предлаже председник Европског суда за људска права након консултација са Председништвом БиХ.

image