Србија и Балкан

Роде и Геро против Куртијевих изненађења: Наши савети се игноришу, ЗСО решење проблема

Француски и немачки изасланици у Приштини закључили су да се примена уредбе Централне банке тзв. Косова негативно одразила на Србе на Северу Косова и Метохије
Роде и Геро против Куртијевих изненађења: Наши савети се игноришу, ЗСО решење проблема© Andrew Aitchison / In pictures via Getty Images

Поводом недавне акције затварања српских банака на Северу КиМ, немачки и француски изасланици у Приштини Јерн Роде и Оливије Геро оценили су да тзв. Косово не би требало да приређује изненађења савезницима, те да је координација битна, јер  неусклађеност доводи до последица и компликује политичку атмосферу.

Они су за "РТВ Дукагјини" подвукли да је ЗСО решење проблема, подсетивши на то да је ЕУ већ израдила статут за формирање овог тела. Са друге стране, указују на то да Приштина још од 2013. није изнела свој предлог решења за обавезу коју је преузела.

Изасланик Француске у Приштини објаснио је шта подразумевају под координацијом и зашто им је она важна.

"Координација значи управљање потенцијалним разликама у мишљењима, што значи да својим пријатељима, својим савезницима, попут Француске и Немачке, не приређујете изненађења. Ради се о томе да се унапред разговара, да покушамо да смањимо разлике, то подразумевамо под координацијом. Такође, да се много раније обавесте институције ЕУ, као што је ЕУЛЕКС, који ради важан посао, заједно са полицијом и КФОР-ом, који су одговорни да обезбеде безбедно окружење за све. Долази до потешкоћа, ако су ове две мисије које играју важну улогу за безбедност на Косову изненађене. То значи координација", казао је, преноси Коссев.

Потом је поменуо примену уредбе ЦБК, рекавши да се она негативно одразила на Србе на Северу КиМ.

Такође, према његовим речима, деловање приштинских власти на северу може да се проузрокује проблематичну ситуацију.

"То има утицаја на свакодневни живот Срба, грађана Косова. А када влада донесе одлуку, било да је то врло легитимна одлука, у оквиру процеса одлучивања се сагледава утицај те одлуке на становништво. Један од разлога зашто смо почетком јануара били критични према уредби ЦБК-а, односно спровођењу одлуке, јесте недостатак процене утицаја на становништво и бојимо се да ће недавне активности на северу имати лош утицај на грађане. Када су људи несрећни, постоји ризик да се то претвори у ситуацију која може бити проблематична", казао је Геро.

Немачки изасланик каже да се њихови савети игноришу, те тражи од Аљбина Куртија да не делује без координације.

Роде је рекао да Немачка никада није доводила у питање легитимитет уредбе ЦБК, али је, према његовим речима, њена примена била некоординисана.

"Дајемо савете, ако се наши савети увек игноришу, то не ствара добру атмосферу, као у случају забране динара. Косово је независно, Немачка и земље Квинте стално су истицале легитимност тога да Косово има јединствену валуту. Једино што смо континуирано доводили у питање и критиковали је начин примене. Ово је питање за дијалог, имамо Лајчака, треба се договарати и не треба да буде некоординисаних активности. Свака неусклађена активност доводи до последица и компликује политичку атмосферу. Легитимност одлуке ЦБК-а није упитна, ми само критикујемо начин спровођења који је био некоординисан", казао је.

image