Србија и Балкан

Руска амбасада: Резолуција је пораз БиХ; САД упозоравају Републику Српску

За резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН гласале су 84 државе, против је било 19 земаља, а 68 њих је било уздржано, а реакције на такву одлуку стижу и данасСпајићева влада прогласила и ЦГ геноцидном
Руска амбасада: Резолуција је пораз БиХ; САД упозоравају Републику Српску© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Упркос јучерашњем изгласавању резолуције о геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН и стављањем етикете геноцидни српском народу, данашња оцена је да се то не може сматрати победом Запада, јер је било више оних држава које су биле уздржане и против него оних које су гласале "за".

За резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН  гласале су 84 државе, против је било 19 земаља, а 68 њих је било уздржано.

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима после гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији у Сребреници да је поносан на Србију.

Радили смо скоро два месеца даноноћно. Радили смо напорно, показали смо како се бори за Србију, рекао је он.

"Ово је велико изненађење за многе у сали, иако сам им рекао какве ће поделе ово да изазове, готово запрепашћење за многе у сали у УН. На крају, 87 оних који су били у сали нису гласали. У сваком националном парламенту то не би прошло. Поносан сам на Србију, оволико гласова Американци и Руси не могу да добију", рекао је Вучић.

Подршке Србији и српском народу стижу из свих делова света, а бројни стручњаци и данас оцењују о преседану који се догодио у Генералној скупштини УН.

  • 24. мај 2024 • 21:54

    21:54

    Милановић: Хрватска на противуставан начин била коспонзор Резолуције о Сребреници

    Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је да је Хрватска на противуставан начин била коспонзор резолуције о Сребреници, јер је процес одрађен њему иза леђа.
    "То су одлуке које се не смеју по Уставу доносити без председника Хрватске. То је противуставно понашање, а премијер Пленковић то ради јер за њега још нема последица", рекао је Милановић новинарима, а преноси Танјуг.
    Он је навео да хрватска дипломатија могла тако да учествује у промоцији као изворни аутор иницијативе о томе да се не призна Холокауст.
    "То је озбиљна тема за још озбиљнији разговор и састанак. Писао сам Пленковићу данас, он ће то вероватно порећи и неће одговорити", рекао је Милановић, пренела је Срна.
    Како је пренео Н1 Загреб, Милановић је у Светој Недељи, поред осталог, новинарима рекао и да покушава да каже "свим политичким Србима и Србима у политици да резолуција о Сребреници ниједном речју не дотиче Србе, српство или Србију, дакле нема ни речи о Србима".

  • 19:37

    Кнежевић: Никад се поносније нисам осећао што сам Србин, а никад мучније што сам Црногорац

    Лидера Демократске народне партије Милан Кнежевић је поручио да се никада није поносније осећао што је Србин као јуче, "а никад мучније што сам Црногорац као данас".

    "До јуче мала Србија, данас је постала лидер непокореног света. А Црна Гора (савјетник Шабановић) још скупља амандмане испод столова и не смије дићи главу док фрау Бербок не да дозволу. Све за ИБАР, ИБАР ни за шта. Лако ћемо за образ, сад је г....а на ред", написао је Кнежевић на Иксу.

  • 19:34

    Ђурић: Апсолутни морални банкрот резолуције о Сребреници у ГС УН

    Министар спољних послова Србије Марко Ђурић истакао је да је у Генералној скупштини Уједињених нација Резолуција о Сребреници којом је требало да се успостави нека врста колективне кривице српског народа, у ширем смислу доживела "апсолутни морални банкрот".

    "Више од 100 држава, прецизно 107 земаља чланица УН није подржало овај предлог Резолуције. Када погледамо статитсику по континентима она изгледа импресивно. На афричком континенту 37 од 54 државе није подржало предлог Резолуције. Ако погледамо чак и просту вечину која је једва 'навучена', 84 државе чланице УН су гласале за, што је знатно мање од просте већине која износи 97. Само захваљујући процедуралним правилима у самој Генералној скупштини ова Резолуција која је освојила мањинску подршку од 34 одсто гласова чланица је прошла. Треба имати на уму да 5,3 милијарди људи на свету живи у државама које нису прихватиле ову Резолуцију", објаснио је Ђурић у интервјуу за Н1 Загреб.

    Истакао је да Србија снажно осуђује и злочин у Сребреници и све друге ратне злочине који су се догодили, како у Босни и Херцеговини, тако и на читавом простору бивше Југославије.

    "Нажалост циљ ове Резолуције није био комеморација ратних злочина, нарочито не над свим људима који су страдали, и над Хрватима, Србима и Бошњацима. Да је неко желео то, он би то и експлицитно навео у Резолуцији. Она је веома уско фокусирана на један догађај у оквиру рата у БиХ, у којем је погинуо велики број људи и који представља стравичну трагедију која се по бруталности истиче, о чему су своју реч рекли и међуанродни судови. Нажалост ова Резолуција није обележила ни 10 одсто броја жртава само рата у БиХ, а да не говоримо ширег рата који се водио на подручју бивше Југославије", рекао је Ђурић.

  • 19:04

    Додик: Конаковић може да шаље само личне поруке, не може у име БиХ

    Председник Републике Српске Милорад Додик поновио је данас да министар спољних послова у Савету министара Елмедин Конаковић не може никоме ништа да шаље у име БиХ, јер на то нема право.

    Додик је то рекао коментаришући изјаву Конаковића да ће БиХ послати протестну ноту свим земљама које су у ГС УН гласале против резолуције о Сребреници, а њих је 19.

    "Може да шаље личне поруке коме хоће у име одметнуте бошњачке структуре чије је нелегалне радње признао један део земаља у УН под притиском Немачке и Америке. Дејтонска БиХ не даје опцију никаквом амбасадору, министру или било коме другом да саопштава своје амбиције и жеље него само званичну и усаглашену политику", навео је Додик у интервјуу за Срну.

    Опширније читајте у посебној вести.

  • 18:59

    Вучевић: Ни у једном парламенту таква резолуција не би могла бити усвојена

    Две трећине човечанства није гласало за Резолуцију о Сребреници, она нема легитимитет јер је било више држава које је нису подржале него оних које су гласале за њено усвајање, рекао је председник Владе Србије Милош Вучевић.

    "Ни у једном парламенту, нигде у свету не би таква резолуција могла бити усвојена гледајући број гласова за и оних који су против и уздржани", нагласио је Вучевић у изјави за Танјуг.

    Опширније читајте у посебној вести.

  • 16:13

    Амбасада Русије у Сарајеву: Јучерашња седница Генералне скупштине УН је пораз за БиХ

    Главни циљ у Босни и Херцеговини јесте међунационално помирење, а тај циљ могуће је постићи искључиво путем унутрашњег дијалога, саопштила је амбасада Русије у Сарајеву.

    Додаје се да у том смислу, јучерашња седница Генералне скупштине УН, узимајући у обзир све познате околности, као што су пре свега занемаривање међународног права и одсуство унутрашњег консензуса по теми резолуције, јесте пораз за БиХ, који не само да удаљује помирење, већ и уноси још већу дестабилизацију.

    "Статистичка предност у броју гласова није критеријум истине. Седница Генералне скупштине УН је открила продубљивање раскола у међународној заједници и потврдила да глобална већина не прихвата западне наративе.  Седница нас је подсетила на ситуацију са 'изгласавањем' нелегитимног Високог представника у БиХ, када су западни чланови Управног одбора Савета за имплементацију Мировног споразума, као и чланови који су се им придружили, издајнички прекршили устаљену праксу и 'прогурали' грађанина Немачке посредством привидне већине", наводи се у саопштењу.

    У амбасади истучу да су упозоравали да то носи опасност не само за мировни процес у БиХ, већ и за цели регион, штавише, озбиљно је поткопано јединство и целе међународне заједнице.

    "У сличним изузетно осетљивим и болесним питањима статистичка доминација није знак истинитости. А нарочито под вођством 'цивилизованих' западних неоколонијалиста, које не можемо да квалификујемо као ништа друго него удружени злочиначки подухват, који делује искључиво посредством санкција, претњи, уцена за постизање својих себичних намера. Са овог гледишта, нажалост, резолуција Генералне скупштине УН не наговештава БиХ ништа добро", закључили су.




  • 15:33

    Огласила се амбасада САД у Сарајеву: РС се не може отцепити од БиХ

    Након Амбасаде САД и Амбасада Велике Британије у Сарајеву огласила се поводом одлуке Владе Српске да ће Федерацији БиХ у наредних 30 дана понудити споразум о мирном раздруживању, упозорењем да је то, како наводе, не само опасне претње, него су и засноване на нетачним претпоставкама.

    "Није тачно да је Република Српска угрожена, под претњом или непожељна. Није тачно да се Република Српска може отцепити од БиХ, нити да може постојати ван земље. Република Српска постоји само као ентитет у склопу БиХ. Њено постојање је резултат, и гарантовано у склопу Дејтонског мировног споразума", тврде из британске Амбасаде и додају да је Српска легитимни и интегрални део БиХ.

    Навели су и да је нетачно да активности председника Републике Српске Милорада Додика "на било који начин штите Републику Српску нити грађане који тамо живе".

    "Председник Републике Српске добро познаје правне чињенице. Покушај контроле било ког становништва путем страха и подела је погрешан. Није тачно да политика у БиХ треба да буде оваква. Постоје људи који желе да буду лидери путем сарадње и дијалога. Ми охрабрујемо све лидере да се одупру овим лажним наративима и да преусмере фокус на заједничко деловање са циљем боље будућности за све", наводи се у саопштењу Амбасаде Велике Британије.

  • 15:05

    Шмит: Резолуција није усмерена против српског народа и РС

    Кристијан Шмит, vисоки представник у БиХ, поздравио је резолуцију о увођењу 11. јула као Међународног дана промишљања и сећања на геноцид у Сребреници, изгласану у четвртак у УН, и указао да она није усмерена против српског народа и Републике Српске.

    "Сваки покушај да се ова резолуција стави у такав контекст је погрешан и злонамеран", пренео је ОХР.

    Oдлука о доношењу резолуције, како каже, "наглашава значај признавања и одавања поште жртвама трагичних догађаја који су се одиграли у јулу 1995. године у и око Сребренице", а да је треба посматрати "као израз међународне посвећености чувању достојанства преживелих и сећања на оне који су убијени".

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 14:17

    Пољански: Запад да се припреми за сличне иницијативе

    Први заменик сталног представника Русије у Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански оценио је да је резолуција Генералне скупштине УН о Сребреници неуверљива, а резултат гласања о њој је потпуни неуспех.

    Он је додао да сада постоје сви разлози да се очекују додатне сличне иницијативе од којих се многе, очигледно, неће свидети Западу.

    "Једина стварна последица злонамерног потеза Бошњака и оних који их подржавају је отварање Пандорине кутије "геноцидних" докумената који скупљају прашину "у ормарима многих", написао је Пољански на Телеграму.

  • 14:12

    Мандић: Црна Гора компромитовала саму себе

    Док је чак и далека Никарагва држала час предлагачима резолуције, Црна Гора је учешћем у дискусији у Генералној скупштини Уједињених нација (УН) додатно компромитовала саму себе, рекао је председник Скупштине и лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић.

    Мандић је поручио да је ова резолуција додатно ујединила српски народ, независно од држава у којима живи и показала да српски народ има снаге да се бори са будућим изазовима са којима ће се сигурно суочавати човечанство.

    "Уздигнута чела, настављамо борбу за српска права, за нашу једнакост са другим народима и укупну стабилност како у Црној Гори, тако у региону. Срби никада више неће бити маргинализовани у овој земљи и никада нам више нико неће претити да ће нас на тракторима протерати у Србију. Српски језик никада више неће бити понижен, већ ће, након објављивања резултата пописа, заузети оно место које му по праву и правди припада. Држављанство ће стећи сви они који су рођењем или породичним везама утемељени у Црној Гори, као и они који годинама живе у овој земљи, а до сада исто нису добили, тако да више неће бити грађани другог реда. Историјска тробојка законом ће бити враћена на место које јој припада. Српска православна црква и њени верници никада више неће морати да страхују да ће им неко отимати светиње, већ ће у миру моћи да Богу уздижу своју молитву за мир, здравље и спасење свих", закључио је.

    Остатак прочитајте ОВДЕ.

image