Србија и Балкан

Курти: Европа и тзв. Косово се плаше због могућег повратка Трампа

Премијер привремених приштинских институција је рекао да је мало вероватно да ће се дугорочна подршка САД према тзв. Косову променити, али да "повратак Трампа уноси стрес и анксиозност широм континента, а ни на 'Косову' није другачије"
Курти: Европа и тзв. Косово се плаше због могућег повратка Трампа© Tanjug/AP/Risto Bozovic

Могући повратак Доналда Трампа у Белу кућу забринуо је лидере европских земаља, али и тзв. Косово, пре свега због дивље и нагле промене политике бившег америчког председника, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, преноси Репортери.

Говорећи на маргинама догађаја у ОДИ Институту за глобалне послове у Лондону, Курти је рекао да је мало вероватно да ће се дугорочна подршка САД према тзв. Косову променити, али да "повратак Трампа уноси стрес и анксиозност широм континента, а ни на Косову није другачије".

"Питање није у томе да ли би се могло нешто лоше десити, већ се више ради о бризи око нечег непознатог. Једноставно речено: Шта ће САД да ураде и како ће размишљати, и како одређена ванредна ситуација може да отме целу агенду, то је оно о чему људи највише брину", рекао је Курти.

Он је ову тему поменуо и у интервјуу који је дао за портал "Семафор" где је признао да има лоше односе са Ричардом Гренелом, Трамповим бившим изаслаником за мировне преговоре између Београда и Приштине.

Додао је да ће бити "изазовно" ако Гренел у могућој новој администрацији обезбеди висок положај у спољној политици или националној безбедности.

image