Србија и Балкан

Нова хрватска влада се већ љуља? Пленковић неће без Пуповца?

Ријечки "Нови лист" наводи да ХДЗ, упркос противљењу коалиционих партнера, Пуповца жели за председника парламентарног одбора за људска права и права националних мањина
Нова хрватска влада се већ љуља? Пленковић неће без Пуповца?© A.K./ATAImages

Иако је нова хрватска Влада формирана тако што је премијер Андреј Пленковић поклекао под притиском десног Домовинског покрета да СДСС не може бити део извршне власти, лидер ХДЗ-а се наводно није скроз одрекао Милорада Пуповца и сматра их делом парламентарне већине.

Да је Пуповац и даље "камен спотицања" крхкој владајућој коалицији у Хрватској показало је и јучерашње писање ријечког "Новог листа" да ХДЗ лидера СДСС-а жели за председника парламентарног Одбора за људска права и права националних мањина, и то у квоти већине у сабору.

Руководство Домовинског покрета Ивана Пенаве, како се наводи, не жели ни да мисли о томе јер им је избацивање СДСС-а из владе практично једини успех који су постигли у преговорима с Пленковићем.

Зато су, пише "Нови лист", из Домовинског покрета запретили ХДЗ-у чак и раскидом коалиције. Подсећају да је Пуповац и у прошлом сазиву сабора био шеф Одбора за људска права и права националних мањина.

Времена за договор нема пуно јер је већ за данас сазвана седница Одбора за избор и именовања на чијем дневном реду је и предлог за председнике и потпредседнике низа одбора, па тако и овога који је наводно ХДЗ наменио Пуповцу.

"Домовинском покрету је апсолутно неприхватљиво да Пуповац или неко други из СДСС-а буде председник неког одбора који је у квоти парламентарне већине. Противно би то било нашем коалиционом споразуму с ХДЗ-ом", каже шеф посланичког клуба ДП Игор Петернел.

Петернел каже да на челу Одбора за људска права и права националних мањина, што се ДП-а тиче, може бити свако од преостале петорице посланика националних мањина, али СДСС-овац не.

"То је наш чврст став и ХДЗ ће морати да понудити друго решење", рекао је Петернел ријечком дневнику.

Након што је трећи пут изабран за председника хрватске владе, Андреј Пленковић је у првом интервјуу за хрватске медије у новом мандату рекао да сарадња са представницима српске националне мањине у Хрватској, Самосталном демократском српском странком (СДСС) и њеним председником Милорадом Пуповцем није окончана после изласка те партије из владајуће већине.

"Није ништа готово. Мислим да имамо сјајну сарадњу с националним мањинама. Такве су биле специфичне околности, али ми смо ту да штитимо права националних мањина. Наравно да смо у комуникацији. Ја сам у комуникацији са свима који су били моји партнери последњих осам година", рекао је Пленковић у интревјуу за Нова ТВ.

image