Нова хрватска влада се већ љуља? Пленковић неће без Пуповца?

Ријечки "Нови лист" наводи да ХДЗ, упркос противљењу коалиционих партнера, Пуповца жели за председника парламентарног одбора за људска права и права националних мањина

Иако је нова хрватска Влада формирана тако што је премијер Андреј Пленковић поклекао под притиском десног Домовинског покрета да СДСС не може бити део извршне власти, лидер ХДЗ-а се наводно није скроз одрекао Милорада Пуповца и сматра их делом парламентарне већине.

Да је Пуповац и даље "камен спотицања" крхкој владајућој коалицији у Хрватској показало је и јучерашње писање ријечког "Новог листа" да ХДЗ лидера СДСС-а жели за председника парламентарног Одбора за људска права и права националних мањина, и то у квоти већине у сабору.

Руководство Домовинског покрета Ивана Пенаве, како се наводи, не жели ни да мисли о томе јер им је избацивање СДСС-а из владе практично једини успех који су постигли у преговорима с Пленковићем.

Зато су, пише "Нови лист", из Домовинског покрета запретили ХДЗ-у чак и раскидом коалиције. Подсећају да је Пуповац и у прошлом сазиву сабора био шеф Одбора за људска права и права националних мањина.

Времена за договор нема пуно јер је већ за данас сазвана седница Одбора за избор и именовања на чијем дневном реду је и предлог за председнике и потпредседнике низа одбора, па тако и овога који је наводно ХДЗ наменио Пуповцу.

"Домовинском покрету је апсолутно неприхватљиво да Пуповац или неко други из СДСС-а буде председник неког одбора који је у квоти парламентарне већине. Противно би то било нашем коалиционом споразуму с ХДЗ-ом", каже шеф посланичког клуба ДП Игор Петернел.

Петернел каже да на челу Одбора за људска права и права националних мањина, што се ДП-а тиче, може бити свако од преостале петорице посланика националних мањина, али СДСС-овац не.

"То је наш чврст став и ХДЗ ће морати да понудити друго решење", рекао је Петернел ријечком дневнику.

Након што је трећи пут изабран за председника хрватске владе, Андреј Пленковић је у првом интервјуу за хрватске медије у новом мандату рекао да сарадња са представницима српске националне мањине у Хрватској, Самосталном демократском српском странком (СДСС) и њеним председником Милорадом Пуповцем није окончана после изласка те партије из владајуће већине.

"Није ништа готово. Мислим да имамо сјајну сарадњу с националним мањинама. Такве су биле специфичне околности, али ми смо ту да штитимо права националних мањина. Наравно да смо у комуникацији. Ја сам у комуникацији са свима који су били моји партнери последњих осам година", рекао је Пленковић у интревјуу за Нова ТВ.