Србија и Балкан

Дачић: Одлука да Украјина гласа "за" резолуцију има везе са помоћи коју Кијев добија са Запада

Министар унутрашњих послова оценио да усвајање резолуција о Сребреници не доноси никакво помирење, напротив, изазива поделе, а једино за циљ има да наметне омчу око врата Србији и Републици Српској
Дачић: Одлука да Украјина гласа "за" резолуцију има везе са помоћи коју Кијев добија са Запада© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ RADIVOJ JANKOVIĆ

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је као добро присуство председника Србије Александра Вучића на седници ГС УН о резолуцији о Сребреници у Њујорку, јер смо, како каже, показали да нам је та тема високо на агенди.

"Још од кад смо сазнали да ће ова тачка бити на дневном реду, све државне активности биле су усмерене управо ка томе да се спречи једно колективно етикетирање нашег народа и да се спречи ударање жига нашем народу", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Сматра да су очекивања предлагача резолуције таква да сигурно нису мислили да ће се Србија на тај начин супротставити, као што нису очекивали да ће неке земље у свету размислити о свему. Напротив, очекивали су да ће свако по аутоматизму да гласа.

"Они су нама још на почетку рекли да имају обезбеђене две трећине, а као што су сви могли да виде нису имали. Имали су много мање него што су очекивали. Вршили су огроман притисак на земље да се не изјашњавају против", казао је министар.

Дачић је приметио да се за земље које су биле суздржане, рачунало да ће гласати "за".

"То су, на првом месту, муслиманске земље. Ту пре свега мислим на Нигерију као велику муслиманску земљу, на Емирате као веома утицајну земљу која је онда извршила утицај на Малдиве, Сејшеле, Оман и Бахреин. Не може се рећи да су они успели у својој намери, али уложили су огромне напоре и огромна средства, велики ауторитет заложили су да те земље натерају да размисле о томе", рекао је први човек СПС-а.

Дачић је истакао да одлука да Украјина гласа "за" сигурно има везе са помоћи коју Кијев добија са Запада.

"Овај резултат је једна трагедија за оне који су уопште желели да ову резолуцију ставе на дневни ред јер није донета уз консензус. Та резолуција нема никакав компромис, никакав договор. Ова резолуција не доноси никакво помирење, напротив, изазива поделе", подвукао је министар.

Он каже да је у питању једна потпуно непотребна тема у овом тренутку, која осим што није на добар начин припремљена, све време, и сада и пре 10 година, једино има за циљ да наметне омчу око врата Србији и Републици Српској.

image