Србија и Балкан

Мандић: Црна Гора се додатно компромитовала, вратићемо српски језик и тробојку тамо где им је место

Резолуција је оштро поделила регион и односе Црне Горе са Србијом и Републиком Српском, које су нам најближе, рекао је црногорски председник Скупштине
Мандић: Црна Гора се додатно компромитовала, вратићемо српски језик и тробојку тамо где им је место© R.R./ATAImages

Док је чак и далека Никарагва држала час предлагачима резолуције, Црна Гора је учешћем у дискусији у Генералној скупштини Уједињених нација (УН) додатно компромитовала саму себе, рекао је председник Скупштине и лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић.

"Нажалост, упркос бројним апелима Влади Црне Горе, како нас као политичких представника, тако и највећих верских ауторитета Српске православне цркве, она је у УН подржала резолуцију Немачке и Руанде о Сребреници која је поделила свет, а од 193 државе чланице УН гласало је само нешто више од 40 одсто држава", навео је Мандић у саопштењу НСД.

Он је истакао да је предлагачима резолуције послата јасна порука.

"Ви сте избројали гласове у сали, али сте против себе окренули већину светских народа који те гласове дају. Ви говорите да сте победили, али вас је поразио већински и мирољубиви део човечанства. Ви нисте избројали више гласова, него сте се легитимисали као мањина", поручио је Мандић.

Додао је да чак и у самој сали, где нису присутне све државе, резолуција, како каже, није добила већину, јер је 87 држава није подржало, "а оно што је сигурно урадила јесте да је оштро поделила регион и односе Црне Горе са Србијом и Републиком Српском, које су нам најближе, довела на најнижи могући ниво".

Мандић је поручио да је ова резолуција додатно ујединила српски народ, независно од држава у којима живи и показала да српски народ има снаге да се бори са будућим изазовима са којима ће се сигурно суочавати човечанство.

"Срби никада више неће бити маргинализовани у овој земљи и никада нам више нико неће претити да ће нас на тракторима протерати у Србију. Српски језик никада више неће бити понижен, већ ће, након објављивања резултата пописа, заузети оно место које му по праву и правди припада. Држављанство ће стећи сви они који су рођењем или породичним везама утемељени у Црној Гори, као и они који годинама живе у овој земљи, а до сада исто нису добили, тако да више неће бити грађани другог реда. Историјска тробојка законом ће бити враћена на место које јој припада. Српска православна црква и њени верници никада више неће морати да страхују да ће им неко отимати светиње, већ ће у миру моћи да Богу уздижу своју молитву за мир, здравље и спасење свих", нагласио је Мандић.

image