Пленковић у проблему због Пуповца? Домовински покрет неће Србина на челу одбора за мањине

Одложено је гласање за председника Одбора за мањине, на које је, наводно предложен представник Срба Милорад Пуповац

Због противљења десног Домовинског покрета, мањег партнера у Влади Андреје Пленковића, именовање председника парламентарног Одбора за националне мањине скинуто је са дневног реда данашњег седнице Одбора за избор и именовање. 

Хрватски медији преносе како је избор председника Одбора за мањине одложен је због противљења ДП да на то место буде изабран лидер СДСС Милорад Пуповац, па су због тога и запретили распадом парламентарне већине.

"Прошле недеље наш клуб је кренуо с консултацијама са владајућим партнерима, дали смо предлоге за све одборе где желимо да имамо свог члана, председника и потпредседника, остао нам је још Одбор за људска права и права националних мањина. Замолили смо да се о томе још не гласа него да се усагласимо унутар клуба", рекао је шеф посланичког клуба мањина у парламенту Владимир Билек, који је, ипак одбацио писање медија да је ХДЗ предложио Пуповца за председника поменутог одбора.

Медији су раније пренели да је Пуповац и даље "камен спотицања" крхкој владајућој коалицији у Хрватској, будући да да ХДЗ лидера СДСС-а жели за председника парламентарног Одбора за људска права и права националних мањина, и то у квоти већине у сабору.

Руководство Домовинског покрета Ивана Пенаве због тога прети и раскидом коалиције, јер им је избацивање СДСС-а из владе практично једини успех који су постигли у преговорима с Пленковићем.