Србија и Балкан

Шмит: Резолуција покретач оздрављења, није усмерена против Срба и Српске

Од највећег је значаја да друштво одбаци све покушаје минимизирања или умањивања тежине "геноцида" у Сребреници, поручио је високи представник у БиХ
Шмит: Резолуција покретач оздрављења, није усмерена против Срба и Српске© Elman Omic/Anadolu Agency via Getty Images

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит поздравио је резолуцију о увођењу 11. јула као Међународног дана промишљања и сећања на геноцид у Сребреници, изгласану у УН, и указао да она није усмерена против српског народа и Републике Српске.

"Сваки покушај да се ова резолуција стави у такав контекст је погрешан и злонамеран", пренео је ОХР.

Oдлука о доношењу резолуције, како каже, "наглашава значај признавања и одавања поште жртвама трагичних догађаја који су се одиграли у јулу 1995. године у и око Сребренице", а да је треба посматрати "као израз међународне посвећености чувању достојанства преживелих и сећања на оне који су убијени".

"Од највећег је значаја да друштво одбаци све покушаје минимизирања или умањивања тежине геноцида у Сребреници. Резолуција мора служити као покретач оздрављења и разумевања, уместо да се искоришћава за уске политичке циљеве", сматра Шмит.

Он је све релевантне факторе у БИХ позвао да "удруже снаге да се изгради поверење као основа за трајан мир, просперитет и развој БиХ, као дела европске породице".

image