Србија и Балкан

Вучевић о резолуцији: На нашој страни је истина и од тога не смемо одустати

Ни у једном парламенту, нигде у свету, не би таква резолуција могла бити усвојена гледајући број гласова за и оних који су били против и уздржани, указао је председник Владе Србије
Вучевић о резолуцији: На нашој страни је истина и од тога не смемо одустати© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да је истина на страни Србије додајући да је резолуција о Сребреници усвојена у Генералној скупштини Уједињених нација технички легална, али је суштински нелегитимна, јер већи број држава није гласао за њу.

"На нашој страни је само једна ствар, једна чињеница, а то је истина и од тога не смемо одустати", рекао је Вучевић за Танјуг.

Вучевић је рекао да је током посете Трсту са министром спољних послова Италије разговарао и о другим политичким питањима, поред економских, као што је резолуција о Сребреници и питање Косова и Метохије.

"У Србији је данас колективно разочарања присутно према онима који су спонзорисали и гласали за ту срамну резолуцију. Није само наш утисак, него утисак целе међународне заједнице, да је ова резолуција можда технички легална, али је суштински нелегитимна, јер је већи број држава био на оној страни која није гласала за ту резолуцију", истиче Вучевић.

Он је истакао да резолуција нема легитимитет јер је било више држава које је нису подржале.

"Ни у једном парламенту, нигде у свету, то сам рекао и господину Тајанију (министру спољних послова Италије), не би таква резолуција могла бити усвојена гледајући број гласова за и оних који су против и уздржани", нагласио је Вучевић.

Он је подсетио да две трећине човечанства није гласало за ту резолуцију и нагласио да је његово кључно питање министру спољних послова Италије било шта смо добили с том резолуцијом.

"Да ми објасни, као представник државе која је један од коспонзора. Шта је резултат, шта је смисао? Зашто нас враћате 29 година у назад? Да ли данас неко живи боље у БиХ због тога или у региону? Или смо се вратили уназад и почињемо да меримо чији бол је јачи и чије су сузе теже?", истакао је Вучевић.

Он је додао да је сада дата морална обавеза Србији да тражимо да се изјасне око геноцида над Србима у Првом и у Другом светском рату, али и током деведесетих година.

"Јер то сада је наша историјска, политичка и морална обавеза да одлучимо. Нема смисла то што су урадили. Доживели су суштински политички пораз, како год нас они уверавали. Наравно да није индивидуална кривица, пошто индивидуална кривица може да постоји само у судским пресудама. А то већ постоји. А ако није колективна кривица, чему онда резолуција? Нико не може да само објасни чему резолуција", рекао је Вучевић.

Одговарајући на питање да ли је после резолуције теже очувати мир, премијер је додао да је теже сачувати политичку стабилност.

"Свакако нису учврстили односе у БиХ, него су их погоршали. И наравно преносим нашу забринутост, велику бригу око ситуације на КиМ и у односу на све оно што ради Аљбин Курти, тај терор који се проводи над Србима, јер су на то слабе реакције, поготово по питању последње акције Аљбина Куртија око банке Поштанске штедионице, али и укидање динара, забране увоза робе, хапшења, прогоњења", нагласио је Вучевић.

Поновио је да не разуме зашто је Италија подржала ову резолуцију и подсетио да са овом земљом имамо 145 година дипломатске односе и да је прошло 15 година од успостављања стратешког споразума, односно споразума о стратешкој сарадњи Италије и Србије.

Вучевић је са друге стране захвалио на учешћу италијанских војника у мисији Кфору, на заштити српских насеља и манастира, али и Срба на КиМ.

Што се тиче уласка Србије у ЕУ 2030. године и подршци Италије на том путу, Вучевић је рекао да ће Србија наставити свој европски пут.

image