Србија и Балкан

Скупштина ЕФН-а једногласно усвојила Резолуцију о убијеним и несталим новинарима на Косову

Резолуцију посредством посматрача поднело Удружење новинара Србије, које је бојкотовало рад скупа
Скупштина ЕФН-а једногласно усвојила Резолуцију о убијеним и несталим новинарима на Косову© © УНС

Резолуција о убијеним и несталим новинарима на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2005. године, на којој је радило Удружење новинара Србије (УНС), једногласно је усвојена на Годишњој скупштини Европске федерације новинара (ЕФН) одржаној током протекла два дана у Приштини, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС) које није учествовало на овом скупу, будући да није било у могућности да, сагласно досадашњој пракси ЕФН-а, буде коорганизатор.

У својству посматрача, Годишњој скупштини ЕФН-а присуствовао је Горан Аврамовић, члан Управе УНС-а и уредник РТВ КиМ. 

Шта пише у резолуцији?

Удружење новинара Србије јуче је саопштило да се поменутом резолуцијом од Управног одбора ЕФН-а, УНМИК-а, ЕУЛЕКС-а и власти на Косову захтева формирање међународне експертске комисије која би помогла у истраживању убистава, киднаповања и нестанака 19 новинара и медијских радника на Косову и Метохији у периоду од 1998. до 2005. године.

Као експерти, у рад комисије требало би да буду укључене судије и тужиоци из Београда и Приштине, представници међународних мисија које су у поменутом периоду биле задужене за владавину права на Косову и Метохији (УНМИК и ЕУЛЕКС), као и представници УНС-а и Асоцијације новинара Косова.

Удружење новинара Србије саопштило је да је словом резолуције од представника Управног одбора ЕФН-а затражено да ради на стварању услова за формирање међународне Комисије за истраживање ових злочина, као и да тужилаштва из Београда и Приштине сарађују директно или уз посредовање партнера од поверења обе стране и редовно о резултатима обавештавају јавност.

"Од Специјалног суда за ратне злочине на Косову овом резолуцијом затражено је да отвори истраге о убијеним и несталим новинарима и медијским радницима на Косову од 1998. до 2005. године. Тражи се и да Уједињене нације спроведу закључке Саветодавне комисије Уједињених нација за људска права, а у којима се констатује својевремено кршење Европске конвенције о људским правима у раду УНМИК-а. У том случају дошло би до обештећења породица жртава. Од ЕУЛЕКС-а и Савета министара ЕУ, под чијим окриљем је мандат ове мисије, затражено је да јавно саопште због чега нису спроведене ефикасне истраге убистава, киднаповања и нестанака новинара и медијских радника. Савет министара ЕУ, пише у Резолуцији, треба да установи да ли је ЕУЛЕКС прекршио Европску конвенцију о људским правима", наведено је на сајту УНС-а.

У тексту резолуције, како наводи УНС, наведено је да је истрага убистава, киднаповања и нестанака новинара и медијских радника била у надлежности мисије УНМИК-а, која је имала извршну власт од 1999. до 2008. године, и подсећа да је од 2008. године одговорност прешла на мисију ЕУЛЕКС, али да до данас ови злочини нису расветљени.

 УНС подсетио због чега није учествовао у раду скупштине

Удружење новинара Србије поновило је јуче да из протеста није учествовало у раду Годишње скупштине ЕФН-а у Приштини, али је тој организацији послало предлоге две резолуције, о истрагама убистава новинара на Косову и Метохији и независном Јавном сервису на српском језику на Косову.

Да би се предлози резолуција могли наћи у расправи, организација која је предлагач треба да буде присутна. Управни одбор ЕФН-а обавестио је УНС да може бити копотписник предлога резолуције о истрагама убијених новинара и медијских радника.

Удружење новинара Србије је због тога, како би одговарао на питања и предлог текста бранио, одлучило да један његов члан буде међу посматрачима. Посматрач нема званично својство делегата на скупштини.

Предлог резолуције УНС-а о независном Јавном сервису на српском језику на Косову није разматран на Годишњој скупштини ЕФН у Приштини, јер на скупу није било делегата који би је заступали.

Ракочевић: На Косову највећи број нерешених случајева убистава новинара 

Председник УНС-а, Живојин Ракочевић, писано се обратио учесницима скупа у Приштини, наводећи да је само једна организована група новинара, УНС са огранком на Косову, истрајна у дугогодишњој истрази случајева убијених, киднапованих и несталих новинара и медијских радника на Косову.

Ракочевић је у писму навео да је највећи број нерешених случајева убистава новинара у Европи, како Албанаца тако и Срба, а најмање заинтересовано тужилаштво, на Косову.

"Удружење новинара Србије се непрестано бори за професионалне слободе и боље услове за рад медијске заједнице на Косову и Метохији. Водимо евиденцију о притисцима, претњама, нападима на новинаре и медијске раднике. Протестујемо када новинари долазе на званичне догађаје, а организатори их не пуштају или им ускраћују основна права да чују информације на свом језику. Као што сви морате да знате, српски је званични језик на Косову", наводи се.

УНС разоткрива и критикује функционере – локалне, националне и међународне заједнице.

"Очекивали смо да ће ЕФН поступити фер, посебно након имејла председнице Маје Север од 31. јануара 2024. године, у коме нас је уверавала да се Управни одбор сложио да ћемо свакако заједно радити на припреми Годишње скупштине. Не би било први пут да ЕФН делује проактивно и укључи све организације са једног подручја у организовање Годишње скупштине", навео је Ракочевић у писму учесницима Годишње скупштине ЕФН-а у Приштини.

Ракочевић је у писму подсетио да је Годишњу скупштину ЕФН-а у Београду 2010. године све три новинарске организације.

"Зашто се то није догодило и у овом случају? Поготово ако знамо да српски и албански новинари који живе на Косову морају да делују заједно зарад професионалних принципа? Шта се десило после 31. јануара? Зашто смо искључени?", питао је Ракочевић, истичући да не би требало да буде "гест добре воље" то да се ЕФН бави горућим питањима на Космету, када су представници ове организације већ дошли на лице места.

"Пет чланова Управе УНС-а живи на КиМ и тамо раде као новинари. Имамо свој огранак на Косову. Тамо је регистрован, као што смо већ рекли. Подсећам да и ја живим у предграђу Приштине, у малој енклави Грачаница. Удружење новинара Србије је основано 1881. године и, уз дужно поштовање, желим још једном да нагласим да није на генералном секретару, ни на ЕФН-у, да нас саветује да се поделимо и да наш косовски огранак учинимо посебним чланом ЕФН-а. Ми плаћамо чланарину Европској и Међународној федерацији новинара за све наше чланове, без обзира да ли живе у Београду или Грачаници", навео је Ракочевић.

image