Србија и Балкан

Гујон: Резолуцијом о Сребреници игнорисали су све српске жртве

Навео је да ће новоформирана Канцеларија чији је директор кроз дигиталну дипломатију пратити све активности државе Србије и то пласирати у иностраним медијима, како би свако ко жели да види шта је истина моћи до ње да дође
Гујон: Резолуцијом о Сребреници игнорисали су све српске жртве© FOTO TANJUG/ Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/ Miljan Bosnić/ bg

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон оценио је данас да су доношењем резолуције о Сребреници њени спонзори игнорисали све српске жртве рата у Босни и Херцеговини.

"Не само да су игнорисали жртве, него су прогласили жртве џелатом", изјавио је Гујон за ТВ Прва.

Поручио је да треба да поштујемо све жртве, 60.000 Бошњака, 8.000 Хрвата и 30.000 Срба.

"Зашто нема места за њих (Србе), зашто о томе нико не говори. Зато је борба коју је покренуо председник Александар Вучић била важна", навео је Гујон.

Додао је да је борба у УН била важна, како би Србија сачувала образ, част и оценио је да је то борба за претке, потомке.

"Зато је та борба била важна, огромну енергију је председник уложио у то. И то је био велики успех за нашу државу", навео је Гујон.

Додао је да је Канцеларија за јавну и културну дипломатију направила мапу на енглеском језику 107 држава које нису гласале за резолуцију.

"Захваљујући борби једне мале Србије која је показала да је дипломатска сила, зато што зна у ком се историјском и геополитичком тренутку налазимо", поручио је Гујон.

Оценио је да доношење резолуције не води ка помирењу и да њени доносиоци нису хтели помирење, већ понижење Србије.

Подсетио је да је једино Србија у региону признала своје злочине и истакао да је Србија једина показала зрелост и жељу за помирењем.

Гујон је објавио ауторски текст о резолуцији о Сребреници у француском листу "Фигаро", који је, како каже, на дан гласања у УН био најчитанији на француским друштвеним мрежама.

Навео је да ће новоформирана Канцеларија чији је директор кроз дигиталну дипломатију пратити све активности државе Србије и то пласирати у иностраним медијима, како би свако ко жели да види шта је истина моћи до ње да дође.

Канцеларија ће, према његовим речима, представљати српску културу, историју, уметност, науку.

image