Годишњица масакра у Брадини, Линта: Још један злочин над Србима без казне

Више од 330 Срба из Брадине и околних села одведено је у логоре Челебић и Мусала, где су мучени на најмонструозније начине, а од мучења су страдала 22 логораша

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсетио је да се пре 32 године десио свирепи злочин над српским цивилима у селу Брадина код Коњица који су починиле муслиманске и хрватске паравојне и полицијске снаге. У Брадини је од 25. до 27. маја 1992. године погубљено 48 српских цивила које никада нећемо заборавити, истакао је Линта, а саопштио Савез Срба из региона.

Више од 330 Срба из овог и околних села одведено је у логоре Челебић и Мусала, где су мучени на најмонструозније начине, а од мучења су страдала 22 логораша. У ископану јаму у порти срушеног православног храма бачено је 26 тела погубљених Срба. Најстарија жртва је Паула Вукосава (85), а најмлађи Срђан Жужа (11), навео је Линта.

Имовина убијених, заробљених и протераних Срба систематски је опљачкана, а куће и Црква Вазнесења Господњег су запаљени и срушени.

Брадина је пре рата била насељена већински српским становништвом, у селу је било 280 кућа са више од 1.200 Срба.

Убиства и мучења Срба десила су се не само у Брадини, већ и у Коњицу и околним селима Церићи, Зукићи, Брђани, Џепи, Загорице, Хум, Блаце, Невиздраци, Доње Село, Врдоље, Живања, Ситник, Бјеловчина, Забрђани и Бијела, указао је Линта.

Он је истакао да за свирепи масакр над српским цивилима у Брадини и на подручју Коњица, који су почињени у периоду од маја 1992. до маја 1993. године, нико није осуђен.

Тужилаштво за ратне злочине у Београду има обавезу да покрене истрагу и подигне оптужницу против одговорних за плански злочин над Србима на подручју општине Коњиц, навео је Линта.