Србија и Балкан

Брнабићева скренула пажњу на континуирану дискриминацију Срба на КиМ

Указано је да би добијањем придруженог чланства у ПС НАТО тзв. Скупштина Косова била прекршена правно-обавезујућа Резолуција 1244 СБ УН, као и да би био учињен преседан у оквиру ПС НАТО
Брнабићева скренула пажњу на континуирану дискриминацију Срба на КиМ© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Чланови делегације у Парламентарној скупштини (ПС) НАТО настављају учешће на пролећном заседању у Софији састанком са делегацијом Шпаније, на челу са шефом делегације сенатором Фернандом Гутерешом, као и са делегацијом оба дома Парламента Италије, на челу са шефом делегације Лоренцом Ћезом, саопштила је Народна Скупштина РС.

Током састанка изражена је захвалност на чврстом и доследном ставу Шпаније у погледу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Указано је да би добијањем придруженог чланства у ПС НАТО тзв. Скупштина Косова била прекршена правно-обавезујућа Резолуција 1244 СБ УН, као и да би био учињен преседан у оквиру ПС НАТО, будући да тзв. Косово не признају ни све чланице ове организације, штавише на Косову и Метохији снаге НАТО врше мировну операцију, у складу са мандатом УН, саопштила је Народна Скупштина РС.

Додатно би био прекршен и Пословник ПС НАТО.

Коначно, оваква одлука представљала би "награду" за све досадашње једностране потезе Приштине и за чињеницу да данас Срби на КиМ живе као у гету.

Чланови шпанске делегације су поновили подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије и истакли да се њихов став није променио.

Навели су да Шпанија разуме нашу позицију, јер се и сама суочавала са сличним проблемима у прошлости.

Указали су да је Шпанија, заједно са другим државама, покушала да одложи усвајање ове одлуке, али да је већина чланица ПС НАТО подржала њено усвајање на састанку Сталног комитета у Талину.

Делегација Народне скупштине Србије упознала је и италијанску делегацију са веома тешком ситуацијом у којој се налазе Срби на КиМ.

Италија је веома добар познавалац прилика на КиМ, будући да је највећи контрибутор мисије КФОР, али и због чињенице да је имала 13 команданата КФОР од 1999. године, односно да је и сада заменик команданта КФОР италијански бригадни генерал Ф. Бернака.

Изражена је захвалност на чињеници да италијански војници штите српско становништво и православне светиње, посебно манастир Високи Дечани, који је и једини преостали под заштитом КФОР.

У том контексту, указано је и на недавну, још једну у низу срамних одлука Приштине, да забране улазак на КиМ српском патријарху Порфирију.

Чланови италијанске делегације су истакли одличне билатералне односе између Србије и Италије, подсетивши да су увек неговали пријатељске односе са нашом земљом.

Изразили су разумевање за ситуацију у којој се налазе Срби на КиМ, подсетивши да је италијанска делегација настојала да се чује наш глас и у Савету Европе.

Указано је да ће, уколико Парламентарна скупштина НАТО усвоји ову одлуку на пленуму 27. маја то представљати веома погрешну одлуку за мир и стабилност у нашем региону.

Шефовима шпанске и италијанске делегације уручено је писмо председнице Народне скупштине Србије Ане Брнабић, у којем се посебно скреће пажња на свеприсутно насиље и отворену системску, систематичну и континуирану дискриминацију над Србима на КиМ, о чему сведочи и податак да је само током протеклих годину дана Косово и Метохију напустило више од 15 одсто српског становништва.

Поред осталог, указано је да би додељивање придруженог статуса тзв. Скупштини Косова у Парламентарној скупштини НАТО представљало "награду" наведеном понашању Приштине, која чини све што је у њеној моћи да опструише дијалог Београда и Приштине и да не испуни своје обавезе из Бриселског споразума, укључујући и чињеницу да дуже од 11 година одбија да формира Заједницу српских општина.

У делегацији Народне скупштине РС су, која учествује на пролећном заседању Парламентарне скупштине НАТО у Софији, в. д. шефа делегације Наташа Јовановић и чланови делегације Зоран Драгишић и Горан Ракић.

Састанку су присуствовали и шеф Мисије Србије при НАТО амбасадор Бранимир Филиповић, као и амбасадор РС у Републици Бугарској Жељко Јовић.

image