Данас локални избори у Будви: Шта ће грађани рећи после гласа у ГС УН

Ово су први избори у Црној Гори после 11. јуна 2023. када су одржани ванредни парламентарни и 2. априла прошле године када је одржан други круг председничких на којима је Јаков Милатовић до ногу потукао до тада неприкосновеног председника Мила Ђукановића који је Црном Гором владао пуних 30 година

У општини Будва у Црној Гори данас се одржавају локални избори а право гласа има 19.034 грађана који ће данас моћи да гласају на 28 бирачких места.

На изборима се девет листа надмеће за 33 одборничка места.

У изборној трци су листе "Будва наш град – Никола Јовановић", "Демократе – Ојачај, обнови, оживи – Будва одлучује! – Ђорђе Зеновић", "За будућност Будве – Будва отворени град", чији је носилац Младен Микијељ.

У коалиција "За будућност Будве" су Нова српска демократија, Демократска народна партија, Социјалистичка народна партија, Покрет за промене, Уједињена Црна Гора, Демос, Права Црна Гора, Радничка партија и Слободна Црна Гора.

Листу "Покрета Европа сад", предводи Предраг Зеновић, а носилац листе Црногорске европске партије је Новак Аџић. На челу листе Демократске партије социјалиста је Никола Миловић.

На гласачком листићу си и листе "УРА – др Дритан Абазовић – Другачије!", "Чист избор-Петар Оџић" коалиције Социјалдемократске партије, Социјалдемократа и Либералне партије, као и листа "Др Вујичић Божидар – За стварне промјене".

Ово су први избори у Црној Гори после 11. јуна 2023. када су одржани ванредни парламентарни и 2. априла прошле године када је одржан други круг председничких на којима је Јаков Милатовић до ногу потукао до тада неприкосновеног председника Мила Ђукановића који је Црном Гором владао пуних 30 година.

Ово су такође и први избори у Црној Гори после одлуке Владе Црне Горе да у Генералној скупштини уједињених нација подржи резолуцију о Сребреници и пошто је Црна Гора пре три дана била међу 84 државе које су на гласању у Њујорку, уз жестоко противљење дела становништва који се у овој држави изјашњавају као Срби, подржале тај чин. 

Актуелни председник општине Мило Божовић у притвору је већ дуже од годину дана због оптужби Специјалног државног тужилаштва за више кривичних дела.

Одлуком председника Црне Горе Јакова Милатовића, локални избори у Будви расписани су крајем марта ове године. Претходно су одборници СО Будва донели одлуку о скраћењу мандата скупштине ове општине. Последњих осам година на власти у Будви била је коалиција окупљена око Демократског фронта, односно За будућност Црне Горе.