Србија и Балкан

Будва не може без ДПС-а? Или "непринципијелне коалиције" или нови избори?

Нико од потенцијалних савезника нема потребних 17 од 33 мандата што значи да ће власт у овој приморској општини бити јако тешко формирати
Будва не може без ДПС-а? Или "непринципијелне коалиције" или нови избори?© Egmont Strigl/http://imagebroker.com/#/search/

Власт у Будви биће компликовано формирати јер нико од потенцијалних предизборних савезника нема потребних 17 од 33 мандата, што значи да ће се можда правити и "непринципијелне" коалиције, пишу "Вијести", додајући да поједини аналитичари не искључују ни нове изборе.

Распоред снага готово је исти као и пре изласка на биралишта, а према подацима Демократа са свих бирачких места, листа "За будућност Будве" превођена Младеном Микијељом освојила је 2.837 гласова (25,4 одсто, девет мандата), "Будва наш град" Николе Јовановића 2.667 (23,9 одсто, девет мандата), Демократска партија социјалиста (ДПС) 2.226 (19,9 одсто, седам мандата), Демократе 1.194 (10,7 одсто, четири мандата), Покрет Европа сад (ПЕС) 780 (6,9 одсто, два мандата), Грађански покрет (ГП) УРА 549 гласова (4,9 одсто, један мандат) и Социјалдемократска партија (СДП) 514 (4,6 одсто, један мандат).

Испод цензуса су остали Црногорска европска партија (ЦЕП), која је освојила 239 гласова, и листа Божидара Вујичића, која је добила подршку 149 бирача. Излазност је износила близу 60 одсто, што је више него на парламентарним изборима прошле године (51,78 одсто) али мање него на локалним изборима 2022. године (62,26 одсто).

На јучерашњим изборима најгоре је, према оцени "Вијести" прошао ПЕС, а поцепани бивши Демократски фронт (ДФ) незнатно је пао у односу на претходне локалне изборе, Демократе су освојиле мање гласова него кад су биле с Демосом пре две године али су задржале мандате, слично као и ГП УРА.

"Уколико се две листе (Микијеља и Јовановића) не договоре, нема власти без ДПС-а", оценио је методолог и политички аналитичар Милош Бешић у изборној ноћи на ТВ "Вијести", додајући да не искључујући ни могућност нових избора.

Како каже, и "да ставимо све у исту корпу, и СДП, и ПЕС, и ГП УРА",  и "додамо једну од две листе" - мандата нема довољно.

На опаску Давора Докића с Јовановићеве листе да они могу да направе власт с Демократама, ПЕС-ом, СДП-ом и ГП УРА, Бешић је одговорио да ће СДП пре направити договор с ДПС-ом.

"Или ћемо имати власт са ДПС-ом или нове изборе", поручио је.

Микијељевој и Јовановићевој листи биће потребно да на своју страну придобију најмање осам одборника да би направили власт.

И док је лидер Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић у Будви био више него јасан да једино неће преговарати с ДПС-ом, из табора Јовановића поручили су да неће ни с том странком, ни с Мандићем.

Сукоб између бивших чланова НСД-а резултирао је "отцепљењем" Јовановићеве групе, која подржава притвореног челника Будве Мила Божовића, па су на ове изборе изашли у две колоне.

Функционер НСД-а Марко Ковачевић је одговорио да ипак не искључује могућност разговора с носиоцем листе "Будва наш град" Јовановићем о формирању власти у Будви.

"Биле су заоштрене тензије кад се десио расцеп (у партији). Али, свака дестабилизација увела би ДПС у неку врсту игре да размишља о власти. Став наше коалиције је по том питању јасан. Све смо спремни да урадимо да се то не деси. Све ћемо урадити да то тога не дође, а у том смислу и разговарати са свим субјектима. Ко год држи ДПС од власти, разговараћемо с њим", поручио је Ковачевић у емисији на ТВ "Вијести".

Микијељев маневар је сужен, јер СДП је остао јасан да са њима не жели да преговара, чиме ни са четири одборника Демократа, два ПЕС-а и једним одборником ГП УРА немају потребних 17 одборника.

С друге стране, Јовановићу је отворен простор да разговара с Демократама, ПЕС-ом, ГП УРА и СДП-ом и на тај начин обезбеди 17 одборника. Такође, Јовановић би могао да обезбеди и мањинску подршку ДПС-а и њихових седам одборника, те да с одборником СДП формира власт и на тај начин, без Демократа, ГП УРА и ПЕС-а управља градом.

Из ДПС-а су поручили да се будућа власт у граду не може без њих формирати.

image