Србија и Балкан

Ковачевић: Шмиту није место на Козари, а ни у БиХ

Непризнати високи представник јуче је био у ненајављеној посети Музеју жртвама фашизма
Ковачевић: Шмиту није место на Козари, а ни у БиХ© Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да Кристијану Шмиту није место на Козари, где је јуче ненајављено отишао, као што му није место ни у БиХ с обзиром на то да је током своје политичке каријере одавао пошту људима из нацистичког система који су убијали Јевреје и Србе.

Ковачевић је навео да је реч о човеку који се све време лажно представља, што је кривично дело, поготово ако се то ради у међународним односима и када, како наводи, на основу тога што се лажно представљате стиче и одређена права и меша се у животе људи.

"Он се најгрубље меша у животе свих нас у БиХ, на првом месту нас у Републици Српској", рекао је Ковачевић за бањалучку Алтернативну телевизију.

Реч је и о човеку, додаје Ковачевић, који је иначе отворено подржавао и одавао пошту онима који су убијали народ на Козари, тако да њему ту није место.

Шмит је на Козару дошао ненајављено, задржао се кратко у Музеју жртвама фашизма и отишао у правцу Градишке, пренели су јуче медији, док Ковачевић подсећа како је Шмит својевремено заједно са људима у "необичним униформама" одавао пошту једном од пилота нацистичке Немачке за којег се снажно борио да његово место унутар немачког естаблишмента буде очувано и због тога је и платио крајем своје политичке каријере у Немачкој.

"Он је, не смемо да заборавимо, дуго био заменик министра одбране, односно државни секретар у Министарству одбране, једно време је био и министар пољопривреде Немачке. Због ових ствари, између осталог, он је завршио своју политичку каријеру у Немачкој", напоменуо је Ковачевић.

Према његовим речима, онда када нису знали шта ће са њим, послали су га у БиХ.

"Међутим, као неко ко је одавао пошту људима који су били део нацистичког система, који су убијали Јевреје и Србе, сигурно му није место на Козари, као што му није место ни у БиХ", истакао је Ковачевић, пренела је Срна.

Република Српска не признаје Шмита за високог представника у БиХ, јер није именован у Савету безбедности УН како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

image