Србија и Балкан

Избори завршени, ко ће владати Будвом: Помирење завађених, ДПС поново на власти или нови избори?

Из две победничке листе, настале цепањем бившег Демократског фронта, синоћ стигле опречне поруке о могућности преговора о формирању власти, једни би са другима, други би само са делом коалиције првих
Избори завршени, ко ће владати Будвом: Помирење завађених, ДПС поново на власти или нови избори?© FOTO TANJUG / MEDIABIRO

Пре непуних годину дана, Покрет Европа сад, тада у жестоком налету после другог круга председничких избора и победе Јакова Милатовића над Милом Ђукановићем, на парламентарним изборима у Будви имао је 2.300 гласова, скоро четвртину бирачког тела. Јуче, на локалним изборима у овом граду, непуних четири дана после гласа лидера Покрета, премијера Милојка Спајића у Њујорку за резолуцију о Сребреници, ПЕС је у Будви завршио са – 780 гласова или једва седам посто.

На другој страни, Демократе који су последњих недеља у јеку расправе око Сребренице углавном ћутали, као и ДПС који је отворено подржао резолуцију остали су, мање више на истом нивоу, као и 11. јуна прошле године, па је закључак да је главни цех гласања у ГС УН у Њујорку 23. маја платила Спајићева екипа из ПЕС-а. Наравно, уз глас у УН, ПЕС су коштале и непознанице око судбине програма "Европа сад 2", који је прошле године био њихов главни адут у победи на парламентарним изборима.

Други, ништа мање важан закључак јучерашњих избора у Будви јесте да победнике чека веома тежак посао формирања власти. Две победничке листе, настале цепањем јединственог Демократског фронта који је на локалним изборима 2022. освојио апсолутну већину - 18 од 33 одборника, "За будућност Будве", на чијем је челу Младен Микејељ, и "Будва наш град" (БНГ) Николе Јовановића имаће у новом будванском парламенту по девет одборника, а по коначним, страначким резултатима, дели их само 170 гласова.

Синоћ су обе листе, и Андрија Мандић, у име коалиције "За будућност Будве" и Никола Јовановић у име БНГ прогласиле победу. Јовановић је саопштио да је његова листа апсолутни победник избора, да је најмање дупло јача од најближих конкурената и да ће наредне четири године, са позиције председника општине управљати градом.

Победу је прогласио и Андрија Мандић, лидер "Нове српске демократије" која је била део коалиције "За будућност Будве", додајући да што се тиче нове општинске власти неће разговарати једино са – ДПС-ом.

Нешто другачији тонови синоћ су, међутим, стигли из табора БНГ. Давор Докић, један од кандидата за одборника са листе "Будва наш град", у емисији ТВ "Вијести" рекао је да ова листа може да направи власт да Демократама, ПЕС-ом, СДП-ом и ГП Ура. Додао је и да БНГ не жели разговоре са коалицијом ЗББ, већ само да "делом њених конституената".

"Разговараћемо кад се направе одборнички клубови само са делом њих (коалиције За будућност Будве). Разговараћемо са Миланом Кнежевићем (ДНП) и са СНП-ом (Социјалистичка народна партија), нећемо са њима (Нова српска демократија Андрије Мандића)", рекао је Докић у овој емисији.

Из коалиције БНГ истовремено су стигле и поруке да ни у ком случају о новој локалној власти неће разговарати ни са ДПС-ом.

На поруке из БНГ да могу разговарати само са делом коалиције ЗББ, убрзо је реаговао Марко Ковачевић, један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе" речима да су "оне, можда, пребрзо изречене". Ковачевић је претходно рекао да не искључује могућност разговора са носиоцем листе "Будва наш град" Николом Јовановићем о формирању власти у Будви. 

Овде ваља имати у виду да је сукоб између бивших чланова "Нове српске демократије" у Будви и резултирао тиме што се Јовановићева група, која иначе подржава бившег градоначелника Будве Мила Божовића који је у притвору већ 13 месеци, отцепила, па је бивши ДФ који је надмоћно победио 2022. овог пута на изборе изашао у две колоне.

"Биле су заоштрене тензије кад се десио расцеп (у партији). Али, свака дестабилизација увела би ДПС у неку врсту игре да размишља о власти. Став наше коалиције је по том питању јасан. Све смо спремни да урадимо да се то не деси", рекао је синоћ у емисији "ТВ Вијести" Марко Ковачевић.

Са треће стране, из ДПС, који је јуче освојио седам мандата, и синоћ и јутрос стижу поруке да нове власти у Будви нема без њихове странке.

"Јасно да без ДПС-а нема нове власти у Будви и спремни смо на разговоре са свим грађанским опцијама", написао је на мрежи Икс потпредседник те партије Јевто Ераковић, додајући да преговора једино нема са Демократским фронтом и да је ПЕС политиком повлађивања ДФ-у доживео дебакл.

Из ГП УРА Дритана Абазовића, који је освојио један мандат, као главна оцена избора изнета је тврдња да се у Будви власт може формирати и без ЗБЦГ и без ДПС-а.

Са јучерашњим изборним резултатом у Будви, кажу јутрос наши саговорници из тог града, може се догодити неколико сценарија. Један је договор поцепаних делова бившег ДФ-а, други је да се власт формира на неки други начин, могућим повратком ДПС-а, трећи је могућност нових локалних избора. Наравно, власт је, ако се гледа чиста математика, могуће формирати и без ЗББ и ДПС-а. 

"Уколико се две листе (ЗББ и БНГ) не договоре, нема власти без ДПС", рекао је синоћ у емисији "ТВ Вијести" политички аналитичар Милош Бешић, не искључујући могућност нових избора.

Уз све већ поменуте математичке и политичке варијанте, никако из вида не треба, кажу наши саговорници из Будве, испусти ни фактор који је се зове – Мило Божовић. У интервјуу "Вијестима", три-четири дана пред изборе у Будви, Андрија Мандић рекао је да се не одриче ухапшеног председника општине Будва као и да се ради о политички монтираном процесу.

На другој страни, лидер БНГ Никола Јовановић синоћ је на питање новинара да прокоментарише тврдње политичких противника да је "Будва наш град" заправо "продужена рука" Мила Божовића рекао да се се "никад пријатеља нису одрицали". 

Уз две победничке листе са по девет мандата и ДПС са седам, у трку ко ће пре до већинских 17 одборничких места, Демократе улазе са четири мандата, ПЕС са два, УРА и СДП са по једним.

image