Курти о пријему Приштине у ПС НАТО: Важан корак у евроатланским интеграцијама упркос кампањи Србије

Премијер привремених приштинских институција се уједно захвалио пријатељима и партнерима који су својим данашњим гласом дали подршку унапређењу статуса тзв. Косова у Парламентарној скупштини НАТО-а

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти огласио се поводом пријема тзв. Косова као придруженог члана Парламентарне скупштине НАТО-а.

Он је на друштвеној мрежи Фејсбук поручио да је данас у Софији направљен важан корак у евроатлантским интеграцијама.

Курти је навео да је тзв. Косово добило статус придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО-а већином гласова делегата земаља чланица.

"Уочи 25. годишњице ослобођења, Софија, главни град државе која је пре 25 година отворила ваздушни простор НАТО авионима у походу на Србију, данас је била место састанка на коме смо направили важан корак у евроатланским интеграцијама, упркос кампањи Србије", навео је Курти.

Он се уједно захвалио пријатељима и партнерима који су својим данашњим гласом дали подршку унапређењу статуса Косова у Парламентарној скупштини НАТО-а и "који увек стоје на страни Косова".

Подсећамо, парламентарна скупштина НАТО-а донела је данас одлуку о унапређењу статуса тзв. Косова, из улоге посматрача у статус придруженог члана те организације.

Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО саопштила је данас да је делегација Мађарске гласала против одлуке да тзв. скупштина Косова добије статус придруженог чланства, а да поред посланика из земаља које нису признале једнострано проглашену независност тзв. Косова – Шпаније, Румуније, Словачке и Грчке, одлуку нису подржали ни посланици из Француске и Италије.