Србија и Балкан

Приштина у Парламентарној скупштини НАТО: Логичан след опасних преседана

После овакве одлуке ПС НАТО-а, уопште не разумем зашто бисмо ми наставили да будемо тамо, дајемо легитимитет најагресивнијем војном савезу данашњице: НАТО-у, каже за РТ Балкан политиколог Александар Павић
Приштина у Парламентарној скупштини НАТО:  Логичан след опасних преседана© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Скупштина тзв. Косова добила је статус придруженог члана Парламентарне скупштине НАТО - одлука коју је српска делегација која је учествовала на седници назвала опасним преседаном.

Како је написала шефица српске делегације на пролећном заседању ПС НАТО Наташа Јовановић, иначе посланица Српске напредне странке, таквом одлуком додатно су погоршани услови за живот сваком Србину на КиМ, а Аљбин Курти награђен је за "добро планиране, континуиране, систематски и широко распрострањене етнички мотивисане нападе на српско цивилно становништво".

Из ове изјаве након гласања, сазнали смо и да нашој делегацији није омогућено да говоре на седници ни пре ни после гласања, али и да одлука није усвојена консензусом - Мађарска је била против, а међу 14 суздржаних било је и земаља које признају независност тзв. Косова.

Претходно је Стални управни одбор Парламентарне скупштине НАТО-а у Естонији, одлучио да подигне статус тзв. Косова на ниво придруженог члана скупштине, да би два дана касније, односно данас, гласањем у Софији та одлука била и формализована.

После гласања у Естонији, шеф делегације Скупштине тзв. Косова у том телу Дритон Хисени изјавио је да је у питању највиши ниво присуства у Парламентарној скупштини до пуноправног чланства.

"Са повећањем нивоа заступљености Косова у Скупштини НАТО-а, имаћемо проширење делегације, веће ангажовање у доношењу одлука, право да упућујемо амандмане и коментаре за сваки процес и документ који се обрађуј у скупштини", истакао је Хисени.

Тада се огласио и председник наше парламентарне делегације при Парламентарној скупштини НАТО Владимир Ђукановић који је на друштвеној мрежи Икс овакву одлуку назвао скандалозном.

"У наредном периоду донећемо одлуку о нашем даљем учешћу. Мој став је да би у таквој ситуацији требало да напустимо учешће у Парламентарној скупштини НАТО", навео је Ђукановић.

Давање Приштини статуса придруженог члана у ПС НАТО-а било је потпуно очекивано, каже за РТ Балкан политиколог и посланик у Скупштини Србије Александар Павић.

"Од самог почетка лажној држави Косово је намењено чланство у НАТО-у, тако да је све ово логичан след. Међутим, мора да се каже да им је то било тешко да изведу све док је север Косова и Метохије био слободан. Сада кад је под окупацијом, када је Курти успео да окупира, између осталог због наше погрешне државне политике јер смо распустили сопствене институције и цивилну заштиту. Када су, дакле, узели контролу над целом територијом КиМ постало им је лакше да буду примљени, односно да наставе тај пут интеграција у НАТО", истиче Павић.

Он напомиње и да би Србија требало да се повуче из ПС НАТО-а.

"Не знам уопште ни шта тражимо у њој. Нема никакве користи што учествујемо у њеном раду. Дајемо легитимитет једној злочиначкој организацији, најагресивнијем војном савезу данашњице: НАТО-у. Ми смо тамо само статисти и имамо нула утицаја. Поготову после ове одлуке, уопште не разумем зашто бисмо ми наставили да будемо тамо. То би био једини гест који би био адекватан, да се бар повучемо одатле", напомиње Павић.

Коментаришући само гласање и то што није било консензуса међу земљама чланицама, било је и гласова против, али и суздржаних међу чланицама НАТО-а, Павић истиче да је јасно да моћ Америке слаби.

"То укључује и њихову моћ убеђивања па чак и унутар војног савеза где су они главни. Али опет пише се резултат, а нажалост резултат је тај – да су они примљени као придружени члан те парламентарне скупштине. Можемо да констатујемо да опада амерички утицај, али опет је довољно јак да прогура овакве ствари", каже наш саговорник.

image