Шта је Суљагић рекао на саслушању у СИПА: Забринут због "стварне агенде" поступка

Позвао је међународну заједницу да му се придружи у осуди

Директор Меморијалног центра Сребреница Емир Суљагић данас је саслушан у Агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА) по наредби Тужилаштва БиХ, а по пријави председника Хрватске републиканске странке (ХРС) Славена Рагужа због, како се наводи, изазивања националне, расне и верске мржње.

Суљагић је, након саслушања, изјавио да је дубоко забринут због тог испитивања и "неоснованих оптужби за изазивање мржње".

"Посебно када је евидентно да је стварна агенда поступка криминализација обележавања сећања на Сребреницу и геноцид у Босни", преносе сарајевски медији.

Директор Меморијалног центра Сребреница је оценио да је јасно да Тужилаштво БиХ "покушава да ућутка оне који се залажу за очување сећања на стравичне догађаје који су се десили у Сребреници и целој Босни".

"Овај еклатантан напад на наше напоре да се сећамо и одамо пошту жртвама, није само напад на нашу слободу говора, већ и намерно искривљавање историјске истине", оценио је Суљагић.

Указао је да се "не може дозволити да се сећање на изгубљене невине животе изобличи или да се њиме манипулише ради политичке добити".

Позвао је међународну заједницу да му се придружи у осуди "ових невероватних покушаја да се ућуткају они који желе обележити сећање на жртве и тражити правду за почињене злочине".

Председник НРС Славен Рагуж је пријавио Изетбеговића због изјаве дате у лето 2022. године, а Суљагића и политичког аналитичара Реуфа Бајровића због коментарисања те изјаве.

Изетбеговић је тада казао: "Пребројали смо се: И колико ловаца имамо и колико има младих људи и колико имамо инструктора на дроновима и тако даље. Даље нећу, али ево, само да знате".

Рагуж је тада, пре но што је дао изјаву у СИПА-и прошле године, написао: "Сећате се оно кад је Бакир пребројавао ловце, Реуф (Бајровић) претио 'најбоље наоружаним народом на свету', а Емир говорио о 'пуним гробљима оних који су претили Босни'?".