Србија и Балкан

Конаковићева рука сарадње: Позвао Вучића 11. јула у Њујорк, "може да се огрне заставом, а и не мора"

Министар спољних послова БиХ позвао је српског председника и у Поточаре, напоменувши да му "гарантује безбедност", док га је шеф српске дипломатије Марко Ђурић подсетио да починиоци напада на тада српског премијера у Поточарима никада нису процесуирани
Конаковићева рука сарадње: Позвао Вучића 11. јула у Њујорк, "може да се огрне заставом, а и не мора"© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић позвао је председника Србије Александра Вучића у Њујорк, на Генералну скупштину УН 11. јула ове године "на прво обележавање Међународног дана сећања на геноцид у Сребреници".

Конаковић је за Н1 рекао да Вучић "може да се огрне српском заставом, а и не мора", те додао да Вучића позива и у Поточаре, као и да му "гарантује безбедност".

"Да тамо одемо, да се поклонимо жртвама овог страдања. Заједно, ако хоће, овде у Сарајеву на Казане горе, где су цивилне српске жртве. Да одемо заједно у Јасеновац. Све оно за шта треба храброст, ја имам и хоћу", рекао је Конаковић, а преноси "Косово онлајн".

Према његовим речима, та би њихова заједничка појављивања на местима страдања направила предуслове да једне друге поштујемо, да жртве страдања поштујемо, да не провоцирамо и не изазивамо, како је истакао. 

Констатовао је и да је у припреми за доношење резолуције "било видно да све води ка неком театру, представи", која више има за циљ да анимира гласачку публику на локалним изборима, него да се бави суштином односа, како је оценио.

Сматра и да би било добро и храбро да је "Србија имала снаге да буде коспонзор ове резолуције".

"Потценио нас је председник Србије, нас који смо пружили руку сарадње. Ја сам међу првим дестинацијама које сам посетио дошао у Београд да најавим боље односе, очекивао сам храброст са друге стране, и још увек је не видимо, нисмо је добили", каже Конаковић.

Конаковић који нуди гостопримство у Поточарима и жели да иде у Јасеновац у знак међусобног уважавања, крајем априла је изјавио да "овакав Вучић и оваква Србија од нас не заслужују ни трунку поштовања" додајући да ће и даље на све начине, како је напоменуо тада у изјави за Н1, и даље тражити надокнаду ратне штете и обнову ревизије пресуде против Србије. 

Када је усвојена Резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН поново је изјавио: "Учинићемо све да ревизија тужбе добије свој правни епилог". Ето одличне теме за разговор у Јасеновцу, на пример.

На последњу изјаву Конаковића с позивом у Поточаре и Њујорк 11. јула, реаговао је министар спољних послова Србије Марко Ђурић, пренео је "Косово онлајн". Он је навео да се министар БиХ поиграва националним осећањима грађана Србије, подсећајући га да је Вучић већ био у Поточарима како би се поклонио жртвама, али да је тамо брутално нападнут.

"Отишао је да ода пошту жртвама и њиховим породицама, а онда се догодило то да је брутално био нападнут, и то баш од оних који се данас 'залажу' за лажни мир и лажну сарадњу", напоменуо је Ђурић.

Додао је и да је Конаковић очигледно заборавио да нико од тих нападача или подстрекача напада на Вучића до данас није процесуиран или кажњен од стране надлежних органа БиХ.

"Србија ће се увек, као и до сада, поклонити свим жртвама, без обзира на националност или етничку припадност, иако то најчешће није обрнут случај у појединим нама суседним државама", истакао је Ђурић, а саопштило Министарство спољних послова.

image