Србија и Балкан

Вучић: Знамо план Сарајева, покушаће да иду на ревизију тужбе против Србије

Председник Србије је рекао да је Србија од почетка знала шта је био план Сарајева, те да тамо не могу ни да кажу да су Срби страдали у Казанима, а за Републику Српску пишу "РС"
Вучић: Знамо план Сарајева, покушаће да иду на ревизију тужбе против Србије© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Главни јунак на седници Генералне скупштине УН је била наша земља која је успела да одоли притисцима и остварила не само респектабилан резултат, већ у тим околностима, немогућ резултат, рекао је председник Србије Александар Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Указао је на чињеницу да га за све криве, да су толико нервозни да је Конаковић дозволио себи да позива на његово убиство. 

"Ја сам у Сребреници већ једном био 11. јула. Погнуо сам главу пред спомеником, али не пред каменицама и флашама", рекао је Вучић, одговарајући на данашњи позив министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића, који је позвао данас председника Србије у Њујорк, на Генералну скупштину УН 11. јула ове године "на прво обележавање Међународног дана сећања на геноцид у Сребреници".

Вучић каже да је Србија од почетка знала шта је био план Сарајева, те да тамо не могу ни да кажу да су Срби страдали у Казанима, а за Републику Српску пишу "РС" у најбољем случају.

"Покушаће да иду на ревизију тужбе против Републике Србије, а ја мислим да то није добро за регионалне односе. Добили су резолуцију, а свакога дана кипте од беса и на сваком кораку просипају нервозу. Од најављене ревизије, тужбе и ратне одштете биће им веома тешко, јер ћемо направити најбоље тимове", казао је он.

Каже да се правдају како не пише у резолуцији ко је починио геноцид, али да је неко морао да почини геноцид у којем они говоре.

"Не мора да пише ни у резолуцији о геноциду у Јасеновцу да су га починили Хрвати, па сви знамо кога је починио. Не мора да пише ни ко је стрељао Јевреје у Крагујевцу и друге људе, али сви знамо ко је то починио. И све је то њима јасно. Дакле, прва је ставка била морална и политичка одговорност за српски народ. А даље су правно материјалне консеквенце. То јест, не били се дочепали наших пара", навео је Вучић.

Захвалио је Конаковићу на позиву да буде "убијен". "Ако се на то одазовем, знајте да је за моје убиство крив Елмедин Конаковић", рекао је Вучић.

Нагласио је да морамо да радимо на томе да градимо братство са Бошњацима и да у тој борби нема победника, већ да "победник морамо да будемо и једни и други заједно", и да ће се сутра састати са муфтијом Мухамедом Јусуфспахићем и имамима Исламске заједнице у Србији.

О српској застави у УН

Вучић каже да је приметио да су опседнути српском заставом којом се огрнуо у Уједињеним нацијама, и описао тај тренутак као незабораван.

"То сам урадио намерно. Ставили смо преклопљену заставу код Марка. Они су на све могуће начине покушавали да сазнају шта ћу да говорим и урадим. Нико није могао да ми забрани да ставим своју заставу. Не знате какав је то тренутак био и сваки пут ћу да је носим", рекао је Вучић. 

Додао је да је само са Орбаном имао 10 разговора по питању срамне резолуције, потом велики број ручкова, вечера, састанака са представницима Индонезије који су на крају гласали за, са представницима Ирана, Египта...

"Не мислим да је то узалудан труд. Видели сте да је изашао немачки представник, а није му пало напамет да крене од њихових жртава. Два пута се обезбеђење постављало између српских и бошњачких жртава. Поштујете и бошњачке жртве, све вам то пролази кроз главу, знате да је историјски тренутак", описао је он тренутак када се огрнуо српском тробојком.

Убрзана машинерија у свету, позив инвеститорима да подрже Трампа

Каже да се плаши да свет иде у најтеже правцу, и да ће се свет суочити са најтежом ситуацијом, можда и тежом него за време Другог светског рата, са великим бројем убијених свуда. 

"Никог не плашим. Ми ћемо дати све од себе да не учествујемо у томе, доста смо гинули и у Првом и у Другом светском рату и у сукобима деведесетих. Да нисмо ми бисмо данас били већи од Холадније по броју становника", рекао је Вучић и истакао да ће "дати све да се сачувамо, али људи морају знати да ће то бити веома тешко".

Додаје да ће ситуација у свету одлучивати у наредних пет месеци и да све мора да буде јасно до 5. новембра.

"Стефан Шварцман, шеф 'Блекстоуна' је подржао Доналда Трампа. Када га он подржи, он му је обезбедио и новац за кампању, што је сигнал свим инвеститорима у Америци да подрже Трампа. Велики амерички бизнис стаје уз Трампа, јер су сити ратова, а шта ће да се све деси да се то не би догодило, само гледајте како се убрзава машинерија", оцењује Вучић. 

Говорећи о ситуацији у Украјини, каже да се под утицајем велике силе инсистира да се уђе на територију Украјине, и да ако се то деси настаће проблеми какве дуго свет није видео.

Немачке фондације у Србији 

Када је у питању сарадња са Немачком, на чији је предлог изгласана резолуција о Сребреници, каже да је немачки народ велики који морамо да поштујемо, али кад  нас нападну као у УН онда одговоримо без страха и устезања.

"Као што сам против личних увреда на рачун Аналене Бербок, шта год мислио о њоја, али ништа добро не мислим о њеном раду. Као што се њихова фондација 'Хајнрих Бел'" и фондација СПБ-а 'Фридрих Ебарт' дају све од себе да нашу коалицију 'Србија сутра' сруше са власти овде, ми ништа по том питању не радимо, али смо свесни да нису задовљни таквом Србијом и да би им више одговарала она која би им аплаудирала за овакве иницијативе у УН, и за независно Косово", истакао је Вучић. 

Кнежевић: Амандмани на резолуцију о Сребреници дошли из немачке амбасаде

Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије рекао је да су амандмани Подгорице на резолуцију о Сребреници дошли дошли из немачке амбасаде.

"Нема ту филозофије. Амандмани ису дошли из немачке амбасаде. Спајића и министра спољних послова Ивановића, који су се иначе изјашњавали као Срби, позвали су у амбасаду и рекли им - то ће бити ваши амандмани, на тај начин помажете Србији", рекао је Кнежевић.

Каже да би био много срећнији да је 191 држава била за Резолуцију, а да су Србија и Црна Гора били заједно против.

Додао је да је премијер Милојко Спајић обећао њему и Андрији Мандићу да ће Црна Гора бити уздржана приликом гласања о резолуцији.

"Молио нас је да не таласамо и да га не доводимо у непријатну ситуацију. Ја нисам уста отварао, све док он није пошао у Немачку. Он је тамо био 15 дана, дуже је био у Немачкој него Шолц, и кад се вратио из Немачке он је променио став. Изашли су нам са амандманима", открио је Кнежевић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да постоје неке земље у које се Србија разочарала после гласања у Уједињеним нацијама.

"Разговарали смо са много земаља. Вучић је причао и са шефовима мисија у Њујорку, што није његов ниво. Ја сам разговарао са 78 министара спољних послова. Марко Ђурић је после наставио. Слали смо изасланике у разне земље. Мислим да то људи не разумеју. Уопште немају представу како изгледају ти разговори. Прво морате да им приђете, не можете да очекујете да све знају. Да објасните контекст, историју, да је резолуција нелегална", указао је Дачић.

image