Србија и Балкан

Дачић: Став Београда је познат, никада неће дозволити укидање Републике Српске

Ми ћемо сарађивати с ЕУ докле год је то у нашем интересу, а ако наши интереси буду угрожени, лако ћемо наћи разлоге да не уђемо у ЕУ, додао је министар полиције Републике Србије
Дачић: Став Београда је познат, никада неће дозволити укидање Републике Српске© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

Коментаришући претње из Сједињених Држава упућене Републици Српској уколико се одлучи на најављено "раздруживање" од Федерације БиХ а пошто је усвојена резолуција о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, министар полиције Ивица Дачић је сигуран да ће прича ићи ка томе да се оспорава постојање Српске због тога што је "геноцидна творевина".

Како ће и да ли ће се и у ком смеру даље одвијати прича с тим у вези зависиће, како каже, од односа остала два народа према српском народу у БиХ.

"Став Београда је познат, поштује Дејтонски споразум и Републику Српску у БиХ и никада неће дозволити укидање РС, како је председник Србије Александар Вучић и рекао неколико пута", истиче Дачић у интервјуу "Вечерњим новостима".

Одговарајући на констатацију да су готово све земље Европске уније гласале у ГС УН да се Срби прогласе за геноцидни народ, каже да нам није ЕУ окренула леђа јер она никада није била за нас.

Додао је да није ни било очекивања да ће неке западне земље променити своја становишта, али да је гласање открило колико Србија има пријатеља – а то су државе Африке, Азије, Пацифика, Кариба, Латинске Америке.

"Сада треба да посветимо пажњу онима који су нас подржали. Ако ми треба да уведемо санкције Русији, Белорусији, Кини, Никарагви, Венецуели, Сирији, Северној Кореји, Еритреји, онда нећемо имати ниједна глас. Ми ћемо наравно сарађивати с ЕУ докле год је то у нашем интересу, а ако наши интереси буду угрожени, ту се онда одговор зна. Лако ћемо наћи разлоге да не уђемо у ЕУ", рекао је Дачић.

А на питање да ли је измењено приступно поглавље 35 – признање тзв. Косова као услов уласка у ЕУ – управо разлог да Србија одустане од "европског пута", донедавни шеф српске дипломатије одговара да ниједан политичар који је тренутно на власти не би прихватио ултиматум да призна "Косово" зарад чланства у Унији.

"Свима је јасно да више стварно немамо где с тим одлагањем формирања Заједнице спрских општина и у том погледу мислим да је и сама ЕУ свесна шта можемо, а шта не можемо да прихватимо и да у том смислу неће предлагати нешто што једноставно није реално", закључио је Дачић.

image